Tags

, , , , , , , , , , ,

Ineens merkten we ze overal op: bruine kaartjes met quotes in witte of zwarte speels vormgegeven letters van Zinvol. Niet de quotes die je op de doorsnee wenskaart vinden kunt, maar zinnen met nét een stukje meer diepgang. Zo’n kaartenrek wat je doorkijkt en waarbij je kaartjes vindt die nu net precies perféct blijken te zijn voor die ene persoon of die ene gelegenheid.

Bij Ditdus in Zierikzee hangt een kaartenrek vol Zinvol-kaartjes

Bij Dit Dus By Co in Zierikzee hangt een kaartenrek vol Zinvol-kaartjes

Zo kregen de kaartjes regelmatig een plaats in de post aan elkaar en kochten Nienke en ik zelfs al eens precies hetzelfde kaartje voor elkaar, omdat hij zo toepasselijk was voor waar we beiden mee bezig waren dat moment. Zinvol – dat is de naam van het werk. Hun slogan ‘ben gewoon anders’ zegt het al een beetje. De kaartjes van Zinvol zijn nét een beetje anders. En dat maakte ons erg nieuwsgierig want: wie zitten er nu eigenlijk achter dat merk en hoe komen de kaartjes tot stand? We stelden Janneke & Marco, de mensen achter Zinvol, een paar vragen en kregen werkelijk pareltjes van antwoorden terug. Neem alsjeblieft de moeite om het helemaal te lezen, want het is zo mooi!

Post van Nienke met een Zinvol-kaartje met daarop: houd je hart erbij, dan klopt alles

Post van Nienke met een Zinvol-kaartje

Wie zijn de personen achter Zinvol?

Het vaste Zinvol team bestaat op dit moment uit twee personen : Janneke en Marco. Janneke is de ‘gevoelige’ van de twee en Marco de nuchtere ziel. Je zou denken dat het bedenken van Zinvol teksten vooral iets is voor iemand die sensitief is, maar onderschat de kwaliteiten van de geest niet! Zonder het ruimtelijk inzicht en vermogen tot combineren van woorden, dingen, letters en gebeurtenissen, zou Zinvol zijn voeding missen. Oftewel: Janneke plant de zaadjes, Marco zorgt ervoor dat ze uitkomen! Deze twee verschillende karaktereigenschappen smelten samen in de voor Zinvol perfecte match..

Hoe is Zinvol ontstaan?

Het begon allemaal in 2012.. Janneke voelt zich steeds minder blij op de weg. Al is de weg al niet haar favoriete ding (ze heeft zeven keer haar rijexamen gedaan voordat ze dat felbegeerde papiertje eindelijk op zak had) toch is dat de angel niet. Het is de ‘mood’ op de weg, het sombere gedoe! Het getoeter en geploeter. Het opgejaagde gevoel dat ze krijgt in de auto.

Daar moet toch iets op te bedenken zijn..

En zo begint Zinvol voorzichtig vorm te krijgen. Er rollen teksten uit onze gedachten waarvan wij hopen, dat mensen er even voor op de rem zullen trappen. Figuurlijk dan. Dat die koplampen achter je iets meer afstand gaan nemen (oké ook een beetje letterlijk) en dat het gewoonweg iets gezelliger wordt op de weg.

En… dat werkt. Althans bij onszelf! Janneke wordt er blij van in ieder geval. En ze zeggen toch altijd dat de verandering van de wereld begint bij jezelf?

We krijgen de smaak te pakken en steeds meer teksten rollen uit onze pennen. We laten ze drukken op kaarten, posters en later ook op kadokaartjes, ‘zingevers’ heten die laatsten bij ons. We maken speciale series voor bloemisten, slijterijen en kadowinkels.

In 2014 verandert het Zinvol team van samenstelling en komen we in een stroomversnelling terecht. We gaan op een beurs staan en weten niet wat ons overkomt. Wel honderd winkels willen onze producten opnemen in hun
assortiment. Twee nachten achter elkaar kijkt Janneke alleen maar naar het plafond omdat ze niet zo snel kan verwerken wat er allemaal gebeurt.

Een simpel idee, voortkomend uit een idealistische insteek, wordt binnen een half jaar een bedrijf waarin keihard gewerkt wordt. Fantastisch natuurlijk, maar het heeft ook een keerzijde. Hoe meer drukte er op ons pad komt, hoe minder we stromen. En het bedenken van de teksten, tja dat is toch onze grote passie. Dàt is waar we het voor doen en dàt is waar we gelukkig van worden.

Dat commerciële stuk, tuurlijk het hoort erbij en je mag er ook van genieten, maar het holt ons op een gegeven moment uit en we willen terug naar de simpelheid.

En dat doen we.

Inmiddels werken er vertegenwoordigers door heel Nederland en België, die de uitgave van de Zinvolproducten verzorgen. Dat geeft ons rust en de ruimte om door te ontwikkelen.

Want iedere gebeurtenis in je leven of situatie die je meemaakt en dan doel ik vooral op de moeilijke periodes, bieden weer zoveel mooie nieuwe inzichten! En die mogen gedeeld worden..

Zingevertjes van Zinvol zijn labels met mooie teksten

Zingevertjes van Zinvol: labels met mooie teksten

Wat wil je met Zinvol bereiken?

Hier kunnen we heel kort in zijn: raken van hart tot hart. Op een subtiele manier. Mensen even laten stilstaan.. ze laten realiseren dat het leven iets heel moois kan zijn, waarin zowel licht als donker onmisbare krachten zijn.
Het leven draait om dat ene moment. En of dat nou iets fijns is of iets naars, dat is om het even. Iedere dag opnieuw, weer in het moment zijn. Meer als dit moment is er gewoonweg niet..

Wat is op dit moment jullie favoriete Zinvol kaartje?

Janneke:
‘Uit de grond van je hart groeit altijd iets moois’
Dit kaartje wil zeggen dat als je iets met je hart doet, dat wil zeggen met een zuivere intentie, het altijd iets moois zal brengen. En of dat nu direct zichtbaar is of iets langer duurt, dat is niet belangrijk. Belangrijk is, dat het altijd een waardevolle uitwerking heeft, ook al kan het zijn dat je in het begin zelfs weerstand ervaart. Omdat veel mensen aan zichzelf twijfelen ‘ben ik wel goed genoeg?’, ‘maak ik wel de goede keuze?’ hebben ze soms de neiging om beslissingen te maken, te praten of te handelen puur vanuit het hoofd, vanuit het verstand. Vanuit wat zij denken dat juist is, of sterker nog waarvan zij denken dat de omgeving dat de beste optie vindt.

Maar je hoeft er juist niet over na te denken, dat maakt het allemaal zo simpel! Je hoeft het alleen maar te durven voelen. En als je het voelt, dan kan je geest (je verstand) dit naar buiten dragen.

En zo zijn gevoel en verstand een perfect team. Je moet er alleen voor zorgen dat je de juiste volgorde toepast ;).

IMG_8523Marco:
Het mooie aan Zinvol voor mij is dat er niet één specifieke tekst is die het mooist is, dat er niet één is waar het meest naar gevraagd wordt of die de mensen het meeste raakt. De impact van de teksten op mensen hangt af van de fase waarin de persoon zich op dat moment bevindt.

Zo geldt dat ook voor mijzelf. Ik heb verschillende favoriete kaarten en als je mij morgen zou vragen naar mijn meest aansprekende tekst, dan geef ik waarschijnlijk een ander antwoord dan ik vandaag zal doen.

Voor nu is de volgende tekst mijn favoriete tekst:
‘Als driehoek hoef je niet door een rondje, sta vierkant achter jezelf’

Deze tekst spreekt mij vooral aan omdat ik tijdens mijn werk als kinderrevalidatiearts veel kinderen ontmoet. Vaak wordt er veel van deze kinderen gevraagd, zowel thuis als op school. Ze moeten functioneren zoals de maatschappij dat van hen verlangt, ook al liggen hun kwaliteiten vaak op een heel ander vlak. Helaas maak ik vaak genoeg mee dat dit een grote invloed heeft op het zelfvertrouwen van deze kinderen. Dat maakt deze tekst voor mij een van mijn favoriete teksten.

Het zou zo mooi zijn als we elkaar zouden kunnen beoordelen op elkaars unieke kwaliteiten in plaats van op wat de norm is.

IMG_8526

Eigenlijk is er aan zulke prachtige woorden niet zoveel meer toe te voegen. Er rest mij slechts te zeggen dat de Zinvol kaarten bij allerlei winkels te koop zijn in Nederland. Laat je raken door de mooie zinnen en maak er anderen weer blij mee!

Wil je weten waar het verkooppunt is het dichtst bij jou in de buurt? Stuur dan een mailtje met deze vraag en jouw postcode naar info@zinvol.nu !

Liefs,
Kim