Tags

, , ,

Het was een hele gewone dag en ik kuierde een beetje door Zierikzee. Al eerder toen ik ’s avonds buiten liep, was me een etalage opgevallen doordat ik er een bordje zag met: Mikster. Aangezien ik Kim heet en dat achterstevoren Mik is, viel het bordje me op. Eronder stond een zinnetje “More Individual Karma supports the Eternal Rythm” en dat zinnetje intrigeerde me. Die gewone dag zag ik dat het winkeltje open was en liep ik binnen, om pas een dik uur later weer naar buiten te komen. Al heel snel raakte ik in gesprek met de eigenares, Mik, over haar winkel, over het zinnetje en over het prachtige pand waar deze pop-up store gevestigd is. In het gesprek kwamen we ook op de Postfabriek en heel spontaan ontstond het idee dat ik misschien één van de lege ruimtes in het pand wel kon gebruiken als werkplekje. Het was zo iets wat samenviel en aan elkaar hing van toeval. Onze gedeelde naam maar dan precies andersom, hoe we allebei uit de randstad komen en nu in Zeeland wonen en vooral hoe ik een plekje zocht om te werken en zij plek over had in het enorme pand.

Mikster aan de Poststraat 4 in Zierikzee

Mikster aan de Poststraat 4 in Zierikzee

Mikster

Mikster is het winkeltje van Mik en gevuld met hele fijne spulletjes. Dingen die ze zelf maakt, prachtige vintage vondsten, fairtrade merken van ver weg en allerlei kunst van lokale kunstenaars. Het is een winkeltje waar de samenhang te vinden is in hoe alles nét dat beetje anders en uniek is. Waar spullen een verhaal hebben. Waar dingen te vinden zijn die gemaakt zijn vol liefde en passie. De lijmende factor is Mik zelf, die je over elk product iets kan vertellen en die vol interesse is naar haar klanten. Het is niet moeilijk om naast mooie spulletjes te kopen een fijn gesprek te hebben bij Mikster, je rolt er vanzelf in. Mikster is geopend van woensdag t/m zaterdag en gevestigd aan de Poststraat 4 in Zierikzee.

Mikster staat vol met spullen met een verhaal

Mikster staat vol met spullen met een verhaal

Het gebouw: In den Haene

Om alle gevoel op deze plek compleet te maken, is het gevestigd in het oudste gebouw van Zierikzee. De winkel beslaat een heel klein stukje, maar het gebouw is nog veel groter. Ik had de eer er in te mogen ronddwalen en dwalen dat heb ik gedaan.. Trappetje op, trappetje af, in elke ruimte vóel je dat het geschiedenis heeft. Zo zat er een evangelische boekhandel, een kerk, was een groot gedeelte woonhuis en wie weet waarvoor het allemaal gediend heeft in de 14e eeuw toen het gebouwd is. Zierikzee is een stadje vol historie en in In den Haene voel en zie je dat overal.

Postfabriek & Mies

Waar de winkel gevestigd is aan de Poststraat, loopt het gebouw helemaal door tot aan de Meelstraat 1. Aan die kant, bij hele grote mooie ramen, zit ik samen met Michelle van Mies.

Bij In den Haene samen met Mies en powered by Mikster

Michelle is kunstenaar en maakt schilderijen met zeeuwse dames erin. Elke vrijdag en zaterdag betrekt zij de Meelstraat 1 om live te schilderen en haar eigen werk te verkopen. Ze schildert ook in opdracht.

Schilderij van Mies

Schilderij van Mies

Elke donderdag zit ik er voor de Postfabriek. Zoals dit allemaal heel mooi samenviel, kwam ook mijn werkplekje tot stand. Ik realiseerde me dat om hier te kunnen zitten, ik ook een plekje zou moeten hebben om te kunnen zitten want meubels staan er niet. Middenin het hele proces, kwam mijn oma redelijk onverwachts te overlijden. Druk met het afscheid en het verdriet, schoof mijn werkplek even naar de achtergrond. En toen kwam er een berichtje van mijn vader of er mensen waren die spullen van mijn oma wilden overnemen. Hij stuurde foto’s mee. En de eerste foto was er eentje van een secretaire. Ik zag mijn opa er nog aan zitten toen hij nog leefde en nu de spulletjes van mijn oma er nog in liggen. Het voelde alsof het zo moest zijn: een werkplekje vol geschiedenis in een gebouw vol geschiedenis. En zo nam ik vorige week écht mijn intrek!

Mijn werkplekje aan de Meelstraat 1 powered by Mikster

Mijn werkplekje aan de Meelstraat 1 powered by Mikster

Facebook Live

Pas geleden liet ik jullie via een Facebook live video mijn plekje en even vlug de winkel van Mik zien. Heb je het gemist? Je kunt het hier ook terugkijken:

Omdat Facebook Live ons vele mogelijkheden biedt, zoals het live voordoen hoe we bepaalde dingen maken, willen we dit vaker gaan doen. Het voordeel is dat je terwijl je kijkt direct een comment kunt plaatsen die wij ook meteen kunnen zien, zo kun je om verduidelijking vragen of ons iets nog een keertje laten zien. Het geeft ons nieuwe mogelijkheden tot interactie met onze lezers. Heb je nou een bepaald verzoek, iets wat je graag eens live uitgelegd zou willen krijgen, laat het ons dan weten!

Bezoek mij

Wil je de Postfabriek bezoeken, dan kan dat nu t/m december! Je kunt binnenwandelen op donderdag, maar het beste vraag je even bij mij na of ik er ben. Zo zit ik er met regelmaat ook op vrijdag of zaterdag. Je bent uiteraard welkom voor een praatje, maar je mag me ook om hulp of tips komen vragen voor een poststuk, even gebruik komen maken van mijn typemachine of van andere materialen die ik hier heb liggen. Voel je vrij, kom langs, geef aan wat je wil en dan is er héél veel mogelijk!

Ik hoop je een keertje te verwelkomen als je in de buurt bent!

Liefs,
Kim