Tags

, , , , , ,

davidarjandecember

column van David in Arjan in de weekendbijlage van Tubantia

In de weekendbijlage van Tubantia las ik eind november een inspirerende column van David en Arjan. Daaruit wil ik graag iets met jullie delen:

Het leuke aan feestmaand december is dat het ons een voorbeeld geeft van hoe het anders kan. Want precies de dingen die december zo bijzonder maken, hoeven helemaal niet exclusief voor deze maand te zijn. Sterker nog, van de mooiste momenten van december kun je een dagelijkse gewoonte maken! Wat doen we in december? We schrijven gedichten en lieve brieven naar elkaar, – dat kan ook in april. We kijken dankbaar terug op het oude jaar en nemen dappere of hopeloze besluiten voor het nieuwe jaar – dat kan net zo goed in augustus. We geven cadeautjes aan hen die we lief vinden – dat werkt ook prima in juni. We spreken onze dankbaarheid uit voor hoe ons leven zicht ontwikkelt – dat kan uitstekend in mei. We verzamelen vrienden en familie om ons heen en besteden eindeloos veel tijd en aandacht aan elkaar – wat net zo leuk is in oktober.

Wat zou er gebeuren als we het hele jaar soms even extra ons best doen voor een ander, onze dankbaarheid vieren met elkaar of een dapper besluit nemen voor jezelf? Geluk is niet zo ingewikkeld. Soms hoef je alleen maar te kijken naar wat er al is.

Pay it forward

Niet alle aandacht die we in de Postfabriek stoppen, is zichtbaar voor al onze lezers. Naast de blogs, foto’s en filmpjes die we via verschillende media met jullie delen, gebeurt er ook een heleboel achter de schermen. Zo steken we bijvoorbeeld ook veel tijd in het beantwoorden van mailtjes en privéberichtjes. Naast allerlei leuke tips en bedankjes die we krijgen, zijn er ook allerlei vragen. Van vragen over materiaal en verkooppunten tot vragen over samenwerking. Soms wordt zelfs onze medewerking gevraagd bij het maken van speciale poststukken.

188130_20140509_071705_tumblr_mw6ajbykps1rrku9ho1_400

Begin november kregen we een berichtje van Olga. Ze was de Postfabriek tegen gekomen tijdens haar zoektocht naar een plek waar ze een speciaal kaartje kon maken. We konden haar helaas niet helpen aan zo’n plek, maar na wat berichtjes heen en weer ontdekten we hoe we haar wél konden helpen. We gaven haar op afstand wat tips en ik (Nienke) stuurde haar de tekst op die ze zo graag met een echte typemachine getypt wilde hebben. Ik had de mogelijkheid om dat voor haar te doen en het was een kleine moeite. Het voelde fijn om haar hierbij te kunnen helpen. Olga vroeg hoe en hoeveel ze ons hiervoor moest betalen. Maar in plaats van iets terug te geven, leek het me mooier om iets dóór te geven. Ik liet haar weten dat er een envelop naar haar onderweg was en dat ik haar wilde vragen om niet ons hiervoor te betalen, maar in plaats daarvan ook iets voor een vreemde te doen. Meteen daarna veranderde de toon van onze berichtjes. Olga vertelde dat ze de tranen in haar ogen had na mijn berichtje. Ze was diep geraakt.

I was deeply touched by your deed and this made me think again how beautiful the world would be if there would be more people like you. But I have to start with myself and kindness is a contagious thing.

Ze liet weten dat ze de dag na mijn berichtje wat boodschappen voor iemand had gedaan. En dat ze vanaf nu haar ogen open zou houden voor anderen die hulp kunnen gebruiken. Dat raakte mij weer en gaf me de bevestiging dat mijn hart me het juiste had laten doen. Ik had de verzendkosten, de envelop en het velletje papier vergoed kunnen krijgen, maar dit heeft toch veel meer effect? Door haar woorden werd ik me daar pas echt bewust van. Want inderdaad, hoe mooi zou de wereld zijn als we elkaar meer zouden helpen? Je kan bij jezelf beginnen en zo een kettingreactie starten. Want ‘kindness is a contagious thing.

Alle 365 dagen

Met onze adventskalender willen we je niet alleen een fijn gevoel geven tijdens de de dagen tot aan kerst. We hopen je te inspireren voor alle 365 dagen van het jaar. David en Arjan hebben gelijk! Dappere besluiten nemen kan ook in augustus. Gedichten en lieve brieven schrijven kan ook in April! En oja, wil je ons er iets voor teruggeven? Geef het dan dóór, pay it forward! Be the change!

Morgen is er nog een allerlaatste adventsblogje. We hopen je dan ook weer te zien in onze Postfabriek!

Lieve groetjes,

Nienke