Tags

, , , , ,

Van Bullseye Publishing kreeg ik een boekje met Schrijf Het Rond wenskaarten opgestuurd om zelf eens uit te proberen. Het is een boekje met hierin uit te scheuren wenskaarten met op de voorkant een cirkel met lijntjes en een ontwerp (bijv. hondenpootjes, een kerstboom en een muzieknoot). De achterkant is als van een ansichtkaart, waardoor je de kaart zo op de post kunt doen. Het boekje is ontworpen door Daniëlle Botermans, die ook het boek ‘Schrijf het Rond’ schreef over Mandala schrijven. Vandaag deel ik mijn beleving van het schrijven van de wenskaarten met jullie!

Schrijf Het Rond - Mandala Wenskaarten van Daniëlle Botermans

Schrijf Het Rond: Mandala Wenskaarten van Daniëlle Botermans

Wat is een Mandala?

Om de vraag wat een Mandala is te beantwoorden maak ik even dankbaar gebruik van Wikipedia:

De mandala (Sanskriet: मण्डल voor cirkel) is een generieke term uit de Tibetaanse kunst en het Tibetaans boeddhisme voor een plan, kaart of geometrisch patroon dat metafysisch of symbolisch de kosmos uitbeeldt. Het concept heeft een hindoeïstische oorsprong, maar wordt ook veel in het Tibetaans boeddhisme gebruikt.

De Mandala is vooral bekend geworden door de vele teken- en kleuractiviteiten eromheen. Zo zijn er kleurboeken met Mandala’s om in te kleuren en cursussen waar je leert je eigen Mandala te tekenen. De uitwerking is een meditatieve, je bent bezig met je handen en het repeterende patroon werkt kalmerend voor de hersenen. Van het bestaan van Mandala’s met letters wist ik dan ook helemaal niets af, maar het was een erg leuke kennismaking!

Wat is Mandala schrijven?

Bij Mandala schrijven maak je een ontwerp met het gebruik van woorden die je in een bepaald patroon in een cirkel rond schrijft. Door van kleuren te wisselen of stukken leeg te laten, ontstaat er een soort tekening gemaakt van woorden. Het schrijven van telkens dezelfde woorden werkt daarbij als een soort mantra, elke keer passeren de woorden in je gedachten waardoor de wens extra kracht krijgt. Voor meer achtergronden over Mandala schrijven lees je het boek van Daniëlle Botermans.

Op de website van Bullseye Publishing is het volgende filmpje te vinden waarin je ziet hoe Mandala schrijven in zijn werk gaat:

Schrijf het Rond Mandala wenskaarten

Natuurlijk ben ik zelf ook in het rond gaan schrijven. Allereerst was ik heel blij verrast, ik vond het eigenlijk een hele fijne rustgevende activiteit die ik gemakkelijk kon doen ’s avonds als ik voor andere dingen al te moe was. De voorgedrukte kaarten maken dat je zelf niet hoeft na te denken over het ontwerp en door vooraf mijn woorden en kleuren te kiezen, vraagt ook dát geen denkwerk meer. Wat ik wel merkte is dat ik het behoorlijk intensief vond. Ik heb snel pijn in mijn handen, pols en schouders en heb mede daardoor lang gedaan over mijn Mandala kaarten. Ik moest toch telkens een pauze nemen of zette mezelf in een te verkrampte houding neer. Over het resultaat was ik na afloop best te spreken, eigenlijk vond ik de kaarten er heel leuk uitzien en dat er toch letters op stonden een extra leuk effect geven. Ik weet zeker dat het een stuk meer bij mij past dan Mandala’s tekenen en schrijven, omdat ik zoveel affiniteit heb met woorden en met schrijven. De voorgedrukte patronen op de wenskaarten vond ik wel wat beperkend, je moet maar nét een ontwerp hebben wat past bij de wens die je iemand graag wil sturen. Ik had het bijvoorbeeld leuk gevonden als er nog een stuk of twee blanco mandala wenskaarten in het boekje hadden gezeten, met wel de cirkel en de lijntjes maar de optie om er zelf een ontwerp in te tekenen. Maar, misschien is dat ook pas geschikt voor de wat meer geoefende mandala-schrijver! Hierbij de kaarten die ik heb gemaakt!

Duizendliefs

Op deze kaart met hartjesontwerp schreef ik het woord “duizendliefs”, waarmee ik mijn brieven altijd afsluit, in het rond. Ik gebruikte fineliners van Stabilo met een fijne punt en koos de kleuren rood en zwart. Zoals je echter ziet leidde deze kleurkeuze wel tot een foutje, want op één punt links op de kaart kwam het net niet helemaal uit waardoor ik voor een klein stukje niet wist welke kleur te kiezen en maar rood én zwart deed, wat een beetje raar staat natuurlijk. Niet zo goed over nagedacht van tevoren door mij dus, oeps!

Duizendlies met twee kleuren pen

Music feeds the soul

Voor de volgende kaart gebruikte ik kleurpotloden, omdat ik hierin wat meer kleuren ter beschikking had en benieuwd was naar het effect. Ik koos geel, rood, zwart en oranje. Ik schreef hier de zin “Music feeds the soul”, waarbij ik als experiment het woordje “soul” benadrukte door daar weer een andere kleur voor te gebruiken. Het resultaat vind ik niet super geslaagd. Het oogt me iets te rommelig en het kleurpotlood vind ik toch wat te zacht van kleur om een mooi effect te krijgen. De lijntjes van het ontwerp bleven met kleurpotlood ook zichtbaar, terwijl ze bij het pengebruik bijna helemaal weg vielen.

Mandala wenskaart met drie kleuren potlood

Met volle kracht vooruit

Voor dit kaartje koos ik de kleuren zwart en groen en het zinnetje “met volle kracht vooruit”. Eigenlijk werkte ik bij deze kaart het fijnste, doordat het een simpel en duidelijk ontwerp was. Wel vind ik uiteindelijk de kleuren zwart en groen net te weinig contrast hebben waardoor ik bij het eind resultaat het ontwerp van de voetstappen iets teveel weg vind vallen.

Mandala wenskaart: met volle kracht vooruit!

Achterkant Schrijf het Rond wenskaarten

Al met al mag ik nog wel even oefenen en zou ik het best leuk vinden om een klein stapeltje blanco kaarten in huis te hebben met wel de mandala cirkels, zodat ik zou kunnen experimenteren met eigen ontwerpen en minder vast zou zitten aan een voorgedrukte afbeelding. De voorgedrukte kaarten zijn echter een perfecte manier om een eerste kennismaking te hebben met mandala schrijven, omdat het super laagdrempelig is om mee te beginnen. Je krijgt bij het wenskaarten boekje ook een velletje met meer uitleg over de achtergrond van mandala schrijven.

Ook aan de slag

Wil je ook gaan mandala schrijven? Je koopt het wenskaarten boekje voor €7,95 online bij Bullseye Publishing. Meteen heel erg enthousiast? Er is dus ook een leesboek én een werkboek. Of koop meteen het hele pakket met alle voorgenoemde producten erin.

Veel rondschrijfplezier!
Liefs,
Kim