Tags

, , , , ,

stickers en sluitzegels

Stickers/Sluitzegels maken

Workshop stickers maken bij het Stationery Café

Workshop stickers maken bij het Stationery Café

Misschien heb je ze al voorbij zien komen op Instagram, de geweldig leuke ronde stickers die je heel makkelijk zelf kan maken! Twee weken geleden stuurde Désirée een filmpje van Emadam  (ontwerpster van hele gave stempels!) waarin ze met waterverf en stempels deze stickers maakt. In de whatsappgroep van het Stationery Café hebben verschillende dames de stickers gelijk gemaakt en zo ontstond het idee om de stickers als thema voor de workshop tijdens het 5e Stationery Café te houden. Twee grote tafels aan elkaar, bijna twintig dames die een beetje twijfelachtig en onzeker begonnen met vegen en stempelen om daarna enorm verrast te worden door het eindresultaat en “mag ik nóg een vel maken!?” te roepen. Zo leuk!

DIY Stickers/sluitzegels maken

Vandaag laat ik je stap voor stap zien hoe je deze stickers kan maken met waterverf of Distress inkt en stempels. Heel simpel maar de variatie is éindeloos. Pas op, want als je eenmaal begint is het verslavend en wil je stapels stickers maken 😉

 

Als basis heb je ronde (of welke vorm je dan maar leuk vindt) papieren stickers nodig waar geen coating op zit. Action heeft een pak van 360 stickers met een doorsnede van 4 cm voor ongeveer 70 cent(!). Dit is ideaal om op je gemak het stickers maken uit te proberen. Zelf snij ik de A4 vellen door de helft zodat ik A5 vellen heb maar dat is net wat je zelf prettiger vindt werken.

Stickers van Action

Stickers van Action

Stickers Met Distress Inkt

stickers distress

Stickers maken met Distress inkt

Als basis kan je Distress inkt of waterverf gebruiken. Het fijne van Distress inkt is dat het het type inkt is om mee te kunnen vegen en het gelijk droog genoeg is om verder te kunnen met stempelen. Je gebruikt Distress inkt in combinatie met sponsjes waardoor je papier een oud effect kan geven. In dit logje lees je uitgebreid over het gebruik en de mogelijkheden. Voor deze stickers heb je dus de inkt en de sponsjes nodig. De officiële zijn van het merk Rangers maar je hebt ze ook goedkoper bij de Boekenvoordeel. Distress inkt heb je in de standaard formaat inktpads maar ook in setjes met kleine inktpad zoals op de foto te zien is. Erg leuk voor dit soort projecten!

  1. Je neemt een vel en let er even op dat je de juiste kant, met de gesneden rondjes, boven hebt. Het is namelijk al gebeurt dat mensen heel fanatiek hebben zitten verven en stempelen om er achter te komen dat het op de achterkant was, oeps!
  2. Kies twee kleuren uit die mooi bij elkaar staan.
  3. Neem de eerste kleur op met je sponsje en maak rond draaiende of veegbewegingen over je papier heen. Dit hoeft niet netjes of in een bepaald patroon.
  4. Neem je andere kleur en streep en veeg dwars over en door de andere kleuren heen. Je vel hoeft niet helemaal vol met inkt. Juist de witte plekken er tussen geven later een mooi effect. Houd dus wat ruimte in je vel!
roze vegen distress inkt

Roze vegen Distress inkt

Tip! Als variatie tussen je vegen kan je ook restafval gebruiken om je kleur mee aan te brengen. Denk hierbij aan bubbeltjesplastic of golfkarton.

variatie

Bubbeltjesplastic en golfkarton als variatie

roze en groene vegen

Roze en groene vegen Distress inkt

Stempelen 

Tijd voor de volgende stap, het stempelen!

5. Pak je zwarte inkt en verschillende stijlen en formaten stempels. Een stempel met een dicht vlak komt altijd mooi uit maar ook takken, letters en patroontjes doen het goed.
6. Hoe lastig ook, let niet op de rondjes van de stickers maar stempel gewoon in het wild op je stickervel. De stempels mogen zelfs over elkaar heen komen, dit maakt niet uit. Ze hoeven dus niet netjes in het rondje te passen of mooi naast elkaar. Geloof me, dit wordt straks echt heel leuk 😉

mooie stempels

Zoek wat mooie stempels bij elkaar

stempel vol

Stempel je vel vol

Oké dan komt nu het leukste want geef toe, waarschijnlijk heb je nu het gevoel dat dit helemaal niks is of wordt. Daar hebben de meeste die deze stickers voor het eerst maken last van want grappig genoeg gaat deze techniek in tegen het gevoel van wat we normaal maken – met zorg en liefde stempelen! Nog heel even en je zal verrast worden door de stickers die je zelf hebt gemaakt.

7. Zoek in het hoekje van je vel een beginnetje om het bovenlaagje er af te trekken. Het kan zijn dat je stickers een beetje mee komen. Een tip hiervoor is de bovenlaag er wat schuin af te trekken en anders kan je de stickers even tegenhouden met je vinger.
8. Wees verrast en blij met je eigen gemaakte mooie stickers!!
9. Herhaal vanaf stap 1 in alle combinaties met kleuren die je maar mooi vindt 😀

bovenlaag stickervel

Haal de bovenlaag van je stickervel

stickers klaar

Je stickers zijn klaar!

Stickers Met waterverf

waterverf stickers

Waterverf voor je stickers

In plaats van Distress inkt kan je ook heel goed waterverf gebruiken als basis van je stickers. Het mooie van waterverf vind ik dat de kleuren kunnen mengen op papier en ze meer gradaties hebben en helderder van kleur zijn. Het nadeel is dat de waterverf moet drogen en je dus niet gelijk door kan gaan met de volgende stap na het aanbrengen van de waterverf. Wat ik dan doe is meerdere vellen beschilderen met kleuren en dan als de eerste droog is verder gaan met het stempelen van alle vellen.

Verder gaat het proces in dezelfde stappen, eerst verven, daarna stempelen om als laatste dat velletje er af te trekken en verrast te zijn met wat je hebt gemaakt!

Tip! Je hebt ook waterverf met een glimmertje er in. O.a. Sostrene Grene verkoopt metallic acryl verf wat je ook prima kan gebruiken voor wat details. Zelf heb ik het ZIG Pearlescent Watercolor Jewel Box setje maar je hebt ook losse metallic waterverf van Fine Tec.

vegen met je eerste kleur

Maak vegen met je eerste kleur

vegen met je tweede kleur

vegen met je tweede kleur

droge stickervel

Stempel op je inmiddels droge stickervel

stickers

Je stickers zijn klaar!

sticker sluitzegel

Je sticker als sluitzegel

De stickers kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Je kan ze in je journal plakken, op kadootjes of als sluitzegel op een envelop. Maar ook op kaartjes, op brieven en de voorkant van je enveloppen. Of wat dacht je van een velletje meesturen naar een postvriendin!

Heb jij deze stickers al gemaakt en wat vind je van de stickers?

Liefs, Ruchama