Een grote kans dat je nog nooit van Distress inkt hebt gehoord, of je het wel kent van naam maar geen idee hebt hoe het nou precies werkt. Tot een paar maanden geleden kende ik ook alleen de naam en stond ik regelmatig nieuwsgierig in de Pipoos met zo’n inktdoosje in mijn handen maar nam er nooit eentje mee. Maar toen zag ik op Instagram iemand het regelmatig gebruiken bij kaartjes en post en was ik om. Distress inkt is leuk! Maar het is ook techniek die je moet ontdekken door te durven en te doen. Daarom laat ik vandaag mijn tips zien, de techniek en wat je er allemaal mee kan.
Wat is Distress inkt?
Distress betekent het beschadigen of oud maken van papier. Distress inkt is hiervoor speciaal voor ontwikkeld en heeft een aantal eigenschappen waardoor je dit effect krijgt. Het is een zuurvrije, niet giftige inkt die langzaam droogt. Hierdoor heb je de tijd om te mengen, vegen en eventueel te embossen. Distress inkt reageert op water, het loopt verder en sneller uit dan een andere inkt en de kleuren veranderen niet door nat maken of verhitten.
Wat heb je er voor nodig?
Als vanzelfsprekend heb je natuurlijk Distress inkt nodig. Ik koop ze bij Pipoos voor 5,95 en in mijn filiaal hebben ze zo’n zeven verschillende tinten. Online zijn ze al voor 3,95 te koop en in veel meer tinten. Bij het kopen van mijn eerste Distress inktkussen was ik eigenwijs en heb ik de houten houder + foam kussentjes laten liggen. “Dat kan toch ook wel met een sponsje of een doekje?” Ja, dat kan maar het werkt een stuk minder prettig en mooi! Ik zou je dus zeker aanraden om een houder + twee kussentjes voor 5,95 aan te schaffen. De kussentjes blijven met klittenband op de houder zitten en kan je dus per kleur verwisselen. Wanneer je heel veel kleurtjes hebt zijn er ook verpakkingen van 10 kussentjes voor 5,95 te koop.
Nu ik het vaker gebruik en meer ontdek zag ik online dat de meeste mensen een speciale mat gebruiken. Deze leg je onder het papier wat je gaat bewerken en zo wordt je bureau of tafel niet vies, maar glijdt ook je kussentje makkelijk over de kaart. De echte matten zijn prijzig maar bij Blokker verkopen ze Teflon bakfolie voor 3,95 en dit werkt precies hetzelfde!
Hoe werkt Distress inkt?
De basis-techniek van distressen is heel simpel een ronddraaiende beweging maken rond de rand van je kaart of papier. Hierdoor krijg je een vegerig effect op de rand. Het effect verschilt erg per kleur stempelinkt en papier. Als voorbeeld heb ik een kort filmpje gemaakt van de drie technieken die ik gebruik voor de randen. Als voorbeeld heb ik geel gebruikt zodat je het goed op beeld kan zien. Met een lichte kleur inkt zal het effect wat minder heftig zijn!
De meest gebruikte techniek is dus het rond draaien van je kussentje over het papier. Van buiten naar binnen. Zelf heb ik heel lang gedacht dat je ‘langs de rand moest schaven’ of waarschijnlijk gedaan omdat ik van simpele randjes hou. Wanneer je van onder naar boven ‘schaaft’ krijg je een heel simpel randje maar dit geeft wel een mooi effect. Wanneer je van boven naar beneden ‘schaaft’ wordt de rand wat dikker. Door regelmatig nieuw inkt te pakken krijg je meer kleur maar er blijft ook genoeg op het kussentje zitten om een aantal vegen te maken met 1 keer inkt pakken. Zo kan je met de restjes inkt ook goed het middenstuk van het papier ‘inkleuren’ met wat lichte vegen.
Op deze kaart zie je het verschil wanneer je een heel subtiel randje maakt door je kussentje van onder naar boven langs de rand te schaven.
Distress inkt en water.
Zoals ik al eerder schreef reageert Distress inkt op water en heeft het zelfs een beetje een ecoline effect wanneer je het mengt! Op de onderstaande foto heb ik wat druppels water op het papier gespat en er daarna over heen gegaan met het kussentje. Omdat er nog inkt op het kussentje zat krijg je dit mooie lichte effect. Distress inkt is dus echt niet alleen om een kaartje een oude look te geven, je kan er ook prachtige kaartjes mee maken wanneer je mooie heldere kleuren gebruikt!
Een andere techniek met water is op een stuk waar je Distress inkt op hebt uitgeveegd, heel simpel wat water spetteren. Ze verkopen hiervoor mini sprayflesjes. Maar een plantenspuit voor grotere stukken of wat water op je hand werkt ook prima!
Kan je stempelen met Distress inkt?
Ja dat kan zeker! Maar Distress inkt is wat nattiger dan gewone inkt. Hierdoor word je stempelafdruk wat minder net dan met gewone inkt en heeft het wat langer de tijd nodig om te drogen! Ook zal niet elke stempel een even mooie stempelafdruk geven – sommige stempels zijn te druk of te vol.
Papier oud laten lijken.
Dat is dus het hele idee van Distress inkt en kan je op verschillende manieren doen. Zoals ik in het filmpje liet zien kan je de randen een verweerd effect geven. Hier onder laat ik wat voorbeelden zien van simpel een randje inkt toevoegen of wat vegen over het papier. Zorg er bij vegen voor dat er niet teveel inkt op het kussentje zit en maak vegen van buiten naar binnen! Stempelen met het kussentje geeft een echte rechthoek afdruk en wordt niet zo mooi. Je kan het verweerde effect afmaken door het papier wat te scheuren. Je kan ook met een schaar langs de randen van het papier schuren en daarna met de inkt er over.
Maar je kan papier ook kreukelen, weer glad strijken en dan met Distress inkt er over gaan. Hierdoor krijgen de kreukels een inkt randje en een erg leuk effect!
Andere manieren om Distress inkt te gebruiken
Je kan Distress inkt op zoveel manieren gebruiken en zoveel verschillende effecten creëren! Je kan een figuurtje uitponsen of knippen en deze met een heel klein beetje tape vastplakken, zodat je hem na het distressen weer kan verwijderen. Wanneer je vegen maakt vanaf het figuurtje, kom je niet onder het papier en krijg je het volgende effect.
Ditzelfde effect kan je ook met stempels creëren. Hiervoor moet je de stempel eerst op een kladje stempelen. Het is handig dit op een zelfklevend memoblaadje te doen! Hierna stempel je op de plek waar je de echte stempel wil hebben. Knip je kladje uit en plak deze precies op de echte stempel. Je kan nu het papier bewerken met Distress inkt en hierna het kladje verwijderen. Zo blijft de stempel in de originele kleur van het papier en de achterkant is bewerkt. Op de foto heb ik dit even simpel op een kladblokje gedaan met bruine inkt. Maar juist met heldere kleuren op een kaart kan dit een heel mooi effect geven!
Mocht je al veel kleuren Distress inkt hebben, dan kan je de inkt ook gebruiken om stempelafdrukken in te kleuren. Je kan dit met een kwastje en wat water doen. Ook kan je natuurlijk meerdere kleuren inkt blenden op een rand of achtergrond van papier!
Nog wat inspiratie!
Ik heb gemerkt dat Distress inkt echt ontdekken en uitproberen is. Het is een geweldig leuke techniek maar je moet niet iets in je hoofd hebben wat je precies zo wilt maken, want dat lukt niet! Of misschien lukt dat pas als je echt de inkt en je eigen bewegingen helemaal door hebt. Maar ik vind juist het ontdekken en zien wat er uit komt zo leuk aan Distress inkt! Ik vind het een mooie inkt om een kaartje net wat extra’s te geven. Sommige kaartjes hebben wat hards omdat de tape of plaatjes te hard afsteken en met een rand of veeg Distress inkt, wordt het meer een geheel. Naast kaartjes (bijvoorbeeld een passe-partout kaart!) kan je er natuurlijk ook briefpapier van maken!
Dus ja, ik vind Distress inkt leuk! Maar ik hou dan ook wel van dat oude, verweerde papier. Ook vind ik het leuk om wat aan te kliederen. Ik denk dat je echt van deze stijl moet houden. Maar door bruine tinten of juist heldere kleuren inkt te gebruiken kan je natuurlijk al veel meer je eigen smaak creëren.
Kende jij Distress inkt al en waar gebruik jij het graag voor? Naast post kan je het natuurlijk ook gebruiken om labels voor een cadeautje wat effect te geven of mocht je aan art journaling doen, dan is dit ook een leuke techniek om te gebruiken!
Liefs, Ruchama
curlycreative said:
Gatverpielekes waarom moet ik dit nou net weer lezen, weer iets wat ik MOET hebben..
Liefs
Postfabriek said:
Haha sorry! Er zijn ook teveel leuke dingen op knutselgebied!
Jodie said:
Wat leuk! en met een beetje lef wordt het alleen maar leuker 😀
Postfabriek said:
Absoluut! Juist met wat lef en moed krijg je de leukste dingen!
tanteteetje said:
Gisteren stond ik in een leuk winkeltje er mee in mijn hand, maar had geen idee wat je er mee kon doen, en heb het dus laten liggen, had ik je blogje maar een dag eerder gelezen….
Postfabriek said:
Oh wat jammer! Zal je altijd zien he, dat je net de dag erna leest of ziet wat het precies is! Maar gelukkig is het in de meeste hobbywinkels wel te koop!
Uniflame said:
Ik heb het ook wel voorbij zien komen, maar ik had eigenlijk ook niet echt een idee. Dus deze post is erg nuttig!
lien said:
Wat leuk! Ik wist ook niet precies wat het was. De effecten zijn super leuk! Ik houd ook van die oude look. Dus misschien ga ik me hier maar eens in verdiepen :-)?
Postfabriek said:
Ja die oude look is mooi he!
Mieke Schepens said:
Wat leuk !
Gnoe said:
Aha! Ik héb dus distress inkt én wist wat je ermee kunt, maar niet HOE. ik moet dus een sponsje + houder kopen… Thanks!
Postfabriek said:
Hihi, suf he dat er zoveel zijn die niet precies weten hoe. Ik snapte er ook niks van 😉
michelle said:
Ik had er wel eens van gehoord en ook gezien maar ik wist niet dat je er zoveel verschillende dingen mee kon doen, super leuk zeg! Bedankt voor deze handige uitleg. Nu kriebelt het wel om er ook een paar te bestellen hoor ^^
Pingback: Zelf een Moleskine Postal Notebook maken | Postfabriek
Pingback: Een kaartjes-set opleuken (a la Dana) | Postfabriek
Pingback: Inspiratie PostpapierEnzo pakket/spulletjes & uitslag Winactie! | Postfabriek
Pingback: Stazon (watervaste) inkt + mooie stempels tip | Postfabriek
Karin said:
Ik gebruik distress inkt ook als soort waterverf. Je drukt je inktpad af op een gladde ondergrond (ik gebruik clearblok voor clear stempels) en met wat water en een penseel kun je er mee waterverfen. Leuk effect is om hier zeezout op te strooien als het nog nat is. Groetjes, Karin
Eva said:
Dag lieve mensen
Dankjewel voor deze bijzondere en prachtige site, ik ga er helemaal in verdrinken.
Postfabriek said:
Wat een lieve reactie Eva! Veel verdrinkplezier 😉
Groetjes,
Kim
Cindy said:
Wat een leuke ideeën! Ik heb vanmiddag Peacock Feathers gekocht, ontzettend mooie kleur! Maar dan gewoon om mijn stempel op te drukken en elders een leuke afbeelding te stempelen. Deze tips zijn ook heel leuk! Word ik vrolijk van 🙂
Elephas said:
Je kunt dat oude efect ook creeren als je met gewone inkt werkt. Je gebruikt dan wat foam, dat vouw je dubbel een veeg je over het kussentje. Dan begin je in een hoek en ja je van buiten cirkelend naar binnen. Het ziet er hetzelfde uit maar het reageert helaas niet op water.
Elephas
Tante Jos said:
Of ik lees niet goed maar ik kan nergens vinden wat voor een papier ik het beste kan gebruiken voor het mooiste effect.
postfabriek said:
Hi Tante Jos,
Eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit, als het papier maar niet te glad is. Je kunt er het beste gewoon een beetje mee experimenteren om te bekijken wat jij het mooist en prettigst vindt werken.
Veel succes!
Hartelijke groetjes,
Kim
Pingback: Wat ik nog wil leren op creatief vlak
Pingback: Inspiratie: Passe-Partout kaarten - Postfabriek