Tags

, , , , , , , , ,

Wanneer heb jij voor het laatst een complimentje gekregen? Wat deed dat met jou? En wanneer heb je zelf voor het laatst je waardering voor iemand uitgesproken? Volgens de initiatiefnemers van de Nationale Complimentendag gebeurt dat veel te weinig!

We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Kritiek op anderen gaat ons gemakkelijk af; waardering voor buurvrouw, collega of neef spreken we echter zelden uit.

Donderdag 1 maart 2018: Nationale Complimentendag

Op donderdag 1 maart a.s. is het voor de zestiende keer Nationale Complimentendag in Nederland. Een mooi moment om even stil te staan bij wat er eigenlijk allemaal goed in plaats van fout gaat en hiervoor je waardering uiten. Ieder mens heeft behoefte aan persoonlijke waardering. Sterker nog: waardering is een basisbehoefte! Wist je dat gebrek aan waardering de meest voorkomende reden is waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun bijdrage en relaties stuk lopen? Natuurlijk kan je dit niet oplossen door één keer in het jaar complimentjes uit te delen. Maar het is wel een mooie aanleiding om je bewust te worden van de kracht van een compliment en het daarna wellicht vaker doen. Een compliment geven is een kleine moeite en kost niets, maar het effect ervan is vaak onbetaalbaar! Het krijgen van een oprecht en welgemeend complimentje kan iemands hele dag opfleuren. En wie complimenten krijgt, geeft ook sneller complimenten aan een ander. Maar het uitspreken of opschrijven van een compliment doet ook iets met jou. Het geeft je een gevoel van dankbaarheid en laat je positiever naar het leven kijken.

Woorden in plaats van cadeaus

In tegenstelling tot Valentijns-, Secretaresse-, Moeder- of Vaderdag is Nationale Complimentendag een dag waarop je de woorden niet mag vervangen door een cadeautje. Het draait puur om oprechte, persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Twee dingen die niet te koop zijn, maar je waarschijnlijk juist daarom het diepst raken.

Tips

Wil je iemand graag een complimentje geven? Maar doe je het dan niet omdat je niet weet hoe? Het allerbelangrijkste is dat je ervoor zorgt dat het uit je hart komt. Als je persoonlijk en oprecht bent, kan het eigenlijk niet misgaan! De manier waarop jij je uit, maakt iets jouw persoonlijke stukje aandacht. Vind je het toch nog lastig? Op de website over deze dag vind je een aantal tips. Zo leggen ze bijvoorbeeld uit dat als je in de ik-vorm praat of schrijft, je aangeeft dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij …’ En dat je dat kan versterken door het concreet te maken. Dan vertel je iemand niet alleen dat hij/zij zo’n goede vriend(in) voor je is, maar ook waarom!

Complimenten per post

Je kan op een heleboel verschillende manieren een compliment overbrengen. Maar als postliefhebber, kies ik natuurlijk voor de geschreven vorm! Zo vertelde ik in het achttiende blogje voor onze adventskalender over een poststuk dat ik maakte voor iemand die ik nog niet zo lang ken. En citeerde daarbij een uitspraak van Kim: ‘Zodra ik een beetje van iemand ga houden is mijn éérste impuls om post te maken voor die persoon.’

Als je de Postfabriek al even volgt, weet je misschien dat mijn vader in het voorjaar van 2015 is overleden. De laatste twee jaar van zijn leven ben ik (bijna) dagelijks bij mijn vader geweest. Ik werd me heel erg bewust van kwetsbaarheid, dat het leven geen garanties biedt én dat niets vanzelfsprekend is. Na zijn dood en de eerste weken van rouw, probeerde ik weer invulling aan mijn leven te geven, maar kreeg ook andere uitdagingen op mijn bord. Mijn oude leven oppakken bleek onmogelijk, maar juist dat heeft ervoor gezorgd dat ik me heel dankbaar voel. Mijn nieuwe blik op het leven laat me er op een intense manier van houden. Bijzondere ontmoetingen, op onverwachte momenten en plekken, hadden daar ook een aandeel in. Bij een aantal van die ontmoetingen was mijn eerste impuls om post te maken waarin ik mijn waardering uitte. Misschien deden ze wel iets wat voor hen als vanzelfsprekend voelde, maar het maakte voor mij een wereld van verschil!

Schoot er iemand door je gedachten terwijl je dit blogje las? En waarom? Misschien is dit dan een mooi moment om hem of haar een compliment te sturen en per post je waardering te uiten! Als je je brief of kaartje op woensdag 28 februari voor vijf uur naar de brievenbus brengt, komt het op Nationale Complimentendag aan!

Lieve groetjes,

Nienke