Tags
Aardig, Afweermechanismen, Blaming the victim, Compassie, Een vriendelijk woord, empathie, Hier zijn geen woorden voor, Medelijden, Vriendelijk
Naar aanleiding van het boek ‘Hier zijn geen woorden voor’ schrijf ik een blogserie over wat je kunt zeggen en doen als het leven angstaanjagend, afschuwelijk en oneerlijk is voor de mensen van wie je houdt. Het boek is gebaseerd op drie manieren waarop je er voor iemand kunt zijn. In dit blog vertel ik over de eerste manier: met een vriendelijk woord.
Een vriendelijk woord
De eerste manier waarop je er voor iemand kunt zijn is met een vriendelijk woord. Aan de hand van dit hoofdstuk kan je je verdiepen in medelijden, compassie, empathie en het verschil tussen deze begrippen, krijg je inzicht in de verschillende manieren van benadering én vind je praktische tips om dingen een klein beetje anders te doen. En daardoor kan je hulp effectiever zijn.
Al onze moeilijke periodes hebben te maken met een zekere schaamte, angst en eenzaamheid. Op zulke momenten hebben we niet iemand nodig die indruk op ons maakt met vakkundige verhandelingen over ons leed. We hebben vooral behoefte aan vriendelijkheid van iedereen die moeite voor ons doet.
Misschien is het moeilijk te accepteren als je probeert ‘de perfecte manier’ te vinden om iemand te troosten. Vooral als je je heel druk maakt over wat je wel of niet moet doen of zeggen. Maar het kan echt al heel waardevol zijn als je gewoon vriendelijk bent!
Vriendelijkheid
Dat wat Brené Brown in onderstaande video beschrijft, was voor mij een enorme eye-opener. Het geeft me steeds opnieuw gemoedsrust en vertrouwen om iemand vanuit vriendelijkheid te benaderen. Voordat je de video bekijkt wil ik je vragen of je even stil wil staan bij de volgende vraag: doen mensen altijd hun best?
Wat doet deze video met je? Herken je wat Brené beschrijft? Ze is heel eerlijk over haar oude standpunt, dat je min of meer vindt dat het leed van een ander ongegrond is, omdat iemand zijn of haar uiterste best nog niet heeft gedaan. Misschien herkennen we dat allemaal wel? Ik in ieder geval wel. En Brené beschrijft ook haar keerpunt, een situatie die haar inzicht gaf. Het moment waarop haar standpunt werd veroordeeld en ze wilde zeggen: maar ik deed echt mijn uiterste best!
Als je erkent dat goede mensen slechte dingen overkomen en eveneens dat jouzelf ook slechte dingen overkomen, schept dat bij lijden een band die een tweezijdige relatie tussen gelijken is. Compassie is geen relatie die gebaseerd is op het idee dat een persoon-die-het-altijd-moeilijk-heeft wordt gekoppeld aan een persoon-die-altijd-de-wereld-redt. Het is erop gebaseerd dat we het allemaal moeilijk hebben op veel punten in ons leven.
Oordeel alsjeblieft niet. Erken dat jouzelf ook angstaanjagende, afschuwelijke, oneerlijke en moeilijke dingen kunnen overkomen. Je kan een ander beter helpen, troosten en steunen vanuit vriendelijkheid. Bovendien maakt het van jou een gelukkiger mens. Zo stelde Brené haar man dezelfde vraag: Denk jij dat mensen hun uiterste beste doen? Hij moest er even over nadenken en antwoordde daarna: Ik heb geen idee, maar wat ik wel weet: mijn leven wordt er beter op als ik ervan uitga dat ze dat doen. Kelsey en Emily benoemen dat gevoel van gemoedsrust ook in hun boek.
Vriendelijk zijn in jouw relaties maakt die relaties sterker en maakt jou een gelukkiger mens.
Blaming the victim
Een paar jaren gelegen zat ik in de auto, zette de radio aan en ving precies een fragment uit een interview met Tofik Dibi op. Daarin zei hij: ‘Als je jezelf nooit herkent in een ander ga je twijfelen aan jezelf en denken dat je niet kan bestaan.’ Die uitspraak maakte een diepe indruk. De keren dat ik steun heb gezocht en daarop reacties kreeg als ‘je moet gewoon niet zo eigenwijs doen’, zorgden inderdaad dat ik heel erg aan mijn eigen kunnen én bestaan getwijfeld heb. Het maakte de al moeilijke situatie extra pijnlijk en traumatiserend. Totdat Kim me wees op het fenomeen dat bekend staat als ‘blaming the victim’. Ze stuurde foto’s van een paar pagina’s uit ‘Trauma en veerkracht’ van Luuc Smit. Het gaf me inzicht in wat er gebeurde en dat is voor mij van grote betekenis geweest.
Wanneer in onze directe omgeving iemand iets ingrijpends ervaart, wordt de omgeving eveneens geconfronteerd met het feit dat ‘de illusie van onkwetsbaarheid’ aan scherven ligt. Immers: ‘Als het jou kan gebeuren kan het mij ook gebeuren.’ Regelmatig treedt dan het fenomeen op dat bekend staat als ‘blaming the victim’. Er wordt dan gezocht naar verklaringen waarom het juist die persoon is overkomen (‘Je moet ook niet zo laat nog over straat gaan’, ‘Hij rijdt altijd veel te hard’, ‘Hij werkt veel te veel en was niet goed uitgerust’, ‘Zij is ook altijd zo slordig met haar kostbare spullen’). Immers, als wij (denken) te weten waarom het die persoon is overkomen, kunnen we maatregelen nemen zodat het ons niet zal overkomen. Wij gaan op tijd naar huis, rijden niet te hard, bergen onze spullen op enzovoort. Kortom, we hebben de controle terug en ‘de illusie van onkwetsbaarheid’ is weer hersteld.
Dit zijn verdedigingsmechanismen. Het zijn de manieren waarop ons brein ons beschermt tegen psychologische pijn. Meestal zijn dat nuttige functies van ons psyche. Maar soms zit dat juist het beschermen tegen pijn en het bieden van steun in de weg.
Compassie of medelijden
De volgende zin vat het heel helder en duidelijk samen: ‘In de kern draait compassie om het accepteren van het lijden.’ Dat betekent niet dat je ervan wegloopt, het bagatelliseert of wegwuift, maar dat je inziet dat slechte dingen ons allemaal kunnen overkomen. En tegelijk betekent compassie ook niet dat je doordraait of ineenkrimpt als iemand lijdt. Dan voelt het meer als medelijden dan compassie.
Toen onze honden last hadden van ouderdomsklachten, kregen we vooral veel reacties vanuit medelijden. Mensen die ons zagen lopen, slaakten kreten als ‘oooooch, die is zeker al heel oud’ of ‘wat loopt hij langzaam, wat zielig!’ Dat vonden we heel moeilijk, omdat het ons het gevoel gaf dat wat Soja en Whiskey nog meer waren, over het hoofd werd gezien. In het boek wordt uitgelegd dat gehandicapten en ouderen dit ook vaak horen, alsof ze een permanente, chronische en volkomen negatieve verandering hebben doorgemaakt die hen in iemand anders heeft veranderd. Alsof de persoon die ze zijn in rook is opgegaan nu ze moeten leven met dit vreselijke, afschuwelijke dat hen is overkomen.
Meevoelen
Een van de dingen die jou kan helpen om met iemand mee te voelen, is om eraan te denken dat de persoon voor wie jij verdriet voelt een complete persoon is, die uit veel meer bestaat dan zijn huidige situatie. Vergeet de positieve eigenschappen niet die hem of haar tot een bijzonder persoon maken. Of als je iemand niet goed kent, stel je dan voor dat hij over dit soort eigenschappen beschikt. De kans is namelijk groot dat dat zo is.
Compassie en empathie
Compassie is een natuurlijke, instinctieve reactie van ons hart op het leed van anderen. Het is het meest waarschijnlijk dat het voorkomt als je iemand tegenkomt die zich in een moeilijke situatie bevindt die erg lijkt op iets wat je zelf hebt meegemaakt. Je weet bijvoorbeeld nog hoe je je voelde toen je vader overleed, dus voel je logischerwijs compassie voor je vriendin als haar hetzelfde overkomt. Compassie is meevoelen met een ander die zich in een vergelijkbare situatie bevindt. Maar meevoelen met iemand die zich in een totaal andere situatie bevindt, vereist empathie.
Empathie is als je je verbeeldingskracht gebruikt om je vermogen om compassie te voelen uit te breiden tot mensen die zich in een situatie bevinden die je zelf niet hebt meegemaakt. Je kunt proberen een kernervaring uit een situatie te halen die je kent. En die informatie gebruik je om je voor te stellen en te voelen hoe het in een situatie – die totaal anders lijkt – zou kunnen zijn. Empathie is een handig hulpmiddel om meer compassie te ontwikkelen. En hoe meer we empathie oefenen, hoe makkelijker het wordt om gevoelens van compassie op te roepen voor mensen die zich in een situatie bevinden die heel anders lijkt dan onze eigen situatie. En hoe meer we ons empathisch voorstellingsvermogen gebruiken, hoe beter we het lijden van andere mensen opmerken en ons er bewust van zijn.
Aardig zijn voor jezelf
Compassie voor anderen is niet volledig mogelijk als we geen compassie voor onszelf hebben. Vergeet dus niet om ook vriendelijk naar jezelf te zijn.
Aardig zijn voor anderen begint met aardig zijn voor jezelf.
Misschien is jouw eigen leven wel heel vol of stressvol en is het daarom extra moeilijk om je routine aan te passen of er iets bij op te tellen. Kelsey en Emily hopen dat je je gewoon meer bewust bent van de menselijke neigingen die het tonen van compassie in de weg zitten.
Wat iemand in een crisissituatie echt nodig heeft is geen vakkundige perfectie, maar jou.
Cirkels doorbreken
We doen vaak dingen omdat we denken dat ze nuttig zijn of omdat we dat altijd al zo doen, tenzij iemand ons iets anders leert! Het lijkt misschien moeilijk, maar hoe meer je dit oefent, hoe vanzelfsprekender het gaat voelen. Ik denk op dat soort momenten vaak aan het liedje Wider Circles van Rising Appalachia. En zie voor me hoe we cirkels kunnen doorbreken of openen om ze daarna groter te maken. Die woorden geven me moed als ik iets moeilijk vind of me heel kwetsbaar voel.
Verbondenheid
Als we empathie, moed en compassie ontwikkelen en gaan toepassen, schakelen we over van onverbondenheid op verbondenheid. Dat brengt de bevrijding teweeg die we nodig hebben om te genieten van de dingen die we waarderen en niet meer gevangen te zitten in de verwachtingen van anderen.
Een vriendelijk woord kan al heel veel doen. Díe magie kan je ook in je poststukken stoppen. Wees een vriendelijk woord tussen alle rekeningen. Alleen dat kan al zo waardevol zijn!
Lieve groetjes,
Nienke
Yvonne said:
Wat mooi en ontroerend.
Ijzersterk verhaal!
Ik ben begin dit jaar gaan lezen in t boek ‘Zelfcompassie’ van Krinstin Neff.
Daarbij kreeg ik een behoorlijke eyeopener over dit thema wat mijn kijk op het leven
en andere mensen totaal heeft veranderd.
Dit artikel geeft daarop een hele mooie aanvulling!
Ik moet zeggen dat compassie voor mezelf en voor de ander toch nog wel wat oefening vereist.
Na het inzicht volgt niet meteen automatisch nieuw gedrag. Hihi, zoals zo vaak…
Maar het is echt een mooi waardevol proces.
…en ik doe wat ik kan 😉
Veel compassievolle groetjes,
Yvonne (insta: @inktmoth_yv )
postfabriek said:
Dankjewel voor je uitgebreide reactie, Yvonne! Ook voor je boekentip. Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd waardoor je anders bent gaan kijken. Wil je daar misschien meer over delen? Vind het leuk om te lezen dat dit artikel daar een mooie aanvulling op is.
Nadat ik er zelf vaak mee heb geworsteld, werd het bijna een soort levensmissie om te ontdekken wat er nu precies gebeurde. Heb heel wat boeken gelezen. En juist deze vind ik het delen zo waard, omdat het eenvoudig geschreven is en het echt vertrouwen geeft. De makers van het boek benoemen ook dat als je hiermee worstelt, je niet alleen bent. Echt iedereen worstelt hiermee, zelfs professionele hulpverleners. Niemand is perfect, dat bestaat niet. Doen wat je kan doen, is al heel mooi. En het is zeker een waardevol proces.
Hartelijke groet,
Nienke
Yvonne said:
Hoi Nienke,
Das een goede vraag en hopelijk kan ik t ook duidelijk uitleggen. Want inzichten komen vanbinnen en vallen pas op hun plek door diverse andere factoren (o.a. timing van het juiste moment, andere waarden die je hebt)
De eyeopener vanuit t boek zelfcompassie was vooral dat het streng zijn naar jezelf (en daarmee vaak dus ook naar anderen) jezelf uiteindelijk niet per sé verder helpt. Daar heeft de schrijfster ook een mooi youtubeje van; ik zal t linkje nog even opzoeken.
Ik geloofde altijd dat de kritiek die ik mezelf gaf en door streng voor mezelf te zijn, me uiteindelijk zou helpen groeien. Dat het me zou stimuleren verder te komen, beter te worden. Door het boek en filmpje werd het pas echt duidelijk dat het niet zo is. Het is bewezen dat vanuit een positief stimulerende omgeving je veel beter kan groeien en vooral ook bloeien. En echte compassie voor anderen hebben kan er ook eigenlijk pas zijn als je ook zelfcompassie voor jezelf hebt. Het bekende zinnetje “verander de wereld, begin bij jezelf” past hier ook wel mooi bij. En dat je eerst van jezelf moet houden voordat je echt v e ander kan houden… en kan zo vast nog van die vreselijke clichématige affirmaties uit mn mouw rollen…. maar helaas zit er toch een kern van waarheid in.
Sinds ik zelf meer compassie ben gaan toepassen op mezelf, merk ik automatisch dat het ook in contact met anderen komt. Meestal doen we allemaal gewoon ons best en roeien we met de riemen die we hebben. (Sorry voor het overmatig cliche-gebruik 🤣)
Iedereen heeft het zwaar, ieder op z’n eigen unieke manier… maar dan is zo’n vriendelijk woord echt een lichtpuntje dat je een ander kunt geven. Een verademing van alle kritiek die de meesten elke dag over zich heen krijgen.
Hopelijk heb ik een beetje duidelijk kunnen maken wat mijn inzicht is.
Veel liefs,
Yvonne
Yvonne said:
Hoi Nienke,
Das een goede vraag en hopelijk kan ik t ook duidelijk uitleggen. Want inzichten komen vanbinnen en vallen pas op hun plek door diverse andere factoren (o.a. timing van het juiste moment, andere waarden die je hebt)
De eyeopener vanuit t boek zelfcompassie was vooral dat het streng zijn naar jezelf (en daarmee vaak dus ook naar anderen) jezelf uiteindelijk niet per sé verder helpt. Daar heeft de schrijfster ook een mooi youtubeje van; ik zal t linkje nog even opzoeken.
Ik geloofde altijd dat de kritiek die ik mezelf gaf en door streng voor mezelf te zijn, me uiteindelijk zou helpen groeien. Dat het me zou stimuleren verder te komen, beter te worden. Door het boek en filmpje werd het pas echt duidelijk dat het niet zo is. Het is bewezen dat vanuit een positief stimulerende omgeving je veel beter kan groeien en vooral ook bloeien. En echte compassie voor anderen hebben kan er ook eigenlijk pas zijn als je ook zelfcompassie voor jezelf hebt. Het bekende zinnetje “verander de wereld, begin bij jezelf” past hier ook wel mooi bij. En dat je eerst van jezelf moet houden voordat je echt v e ander kan houden… en kan zo vast nog van die vreselijke clichématige affirmaties uit mn mouw rollen…. maar helaas zit er toch een kern van waarheid in.
Sinds ik zelf meer compassie ben gaan toepassen op mezelf, merk ik automatisch dat het ook in contact met anderen komt. Meestal doen we allemaal gewoon ons best en roeien we met de riemen die we hebben. (Sorry voor het overmatig cliche-gebruik 🤣)
Iedereen heeft het zwaar, ieder op z’n eigen unieke manier… maar dan is zo’n vriendelijk woord echt een lichtpuntje dat je een ander kunt geven. Een verademing van alle kritiek die de meesten elke dag over zich heen krijgen.
Hopelijk heb ik een beetje duidelijk kunnen maken wat mijn inzicht is.
Veel liefs,
Yvonne
P.s. hier is t linkje naar t filmpje over zelfcompassie:
https://youtu.be/IvtZBUSplr4
postfabriek said:
Wat een mooi bericht terug, Yvonne! Dankjewel! Had me voorgenomen om het filmpje in de bibliotheek te gaan kijken. Ga daar sinds vorige week naartoe om te schrijven. Maar vergat mijn koptelefoon. Ik nam me voor om er op zondag opnieuw ruimte voor te maken. En wat bleek? Die timing was veel beter! Heb het vanmorgen bekeken en nu was dat wat jij deelde weer een mooie aanvulling op het boek dat ik nu lees, ha! Ik lees nu ‘Durf te leiden’ van Brené Brown en ben bij hoofdstuk vier. Dat gaat over schaamte en empathie. En in het stuk over empathie noemt ze…. Kristin Neff!
Heb de titel van het boek genoteerd en hoop het binnenkort tegen te komen. Ben er benieuwd naar! Dankjewel dat je deelde wat het boek jou aan inzicht heeft gebracht. Je beschrijft het op zo’n leuke, mooie manier, inclusief alle clichés, Haha!
Liefs! Nienke
Oempaloempa said:
<3 Heey lieve Ploenkie! 🙂 Dankjewel!
Dit stuk komt voor mij wel op een heel goed moment!
Bij de vraag in het eerste filmpje dacht ik: hell no!!!! En jij?
En wat je schrijft over de honden, heel herkenbaar, mensen vonden Bob ook vaak zielig…………………. omdat hij wat slechter liep. Terwijl ik ook nog heel veel andere fijne dingen zag!
Ik weet wel dat je leven veel beter is als je anderen vriendelijk kunt benaderen.
Maar (ja ook voor mij ;-)) is dat soms wel lastig, wanneer iemand jou erg pijn heeft gedaan.
We doen ons best. Wij verliezen onszelf niet meer in elk geval.
Ik heb nooit getwijfeld aan jou of wie jij bent, for what it's worth! 🙂
XXXXX Ploenk
postfabriek said:
Hee Ploenk!
Dankjewel voor deze reactie. Fijn om te lezen dat dit blog op een heel goed moment komt. Wil je daar meer over delen? In een mailtje bijvoorbeeld? De vraag in het filmpje was niet nieuw voor mij. Heb bijna alle boeken van Brené Brown gelezen (nu bezig in haar meest recente boek) en daarin noemt ze dit deel van het onderzoek ook. Toen ik daar voor het eerst over las, vond ik het een hele mooie bevestiging en reminder. Bij de pijnlijke reacties die ik zelf kreeg, heb ik me altijd vooral afgevraagd wat er nu precies gebeurde. Wist wel zeker dat ze ook die keren hun uiterste best deden. Maar natuurlijk ken ik ook momenten waarop ik het even vergeet en er geen begrip voor kan opbrengen. Bijvoorbeeld op de momenten die jij ook noemt… wanneer iemand jou erg pijn heeft gedaan.
Ali Baba said:
Ps ik moest ook aan jou denken, toen we in Delden in de supermarkt waren en een of andere lulhannes vervelend deed en voorkroop…. ik raakte best geïrriteerd, maar jou lukte het toen op dat moment om er wel luchtig mee om te gaan en om de sfeer ook te verbuigen naar wat positievers door iets dat je zei!
Dat vond ik best knap.
postfabriek said:
Echt? Dat kan ik me niet meer zo goed herinneren. Wat mooi dat je dat zo ziet en hebt onthouden. En dankjewel voor je compliment! X!
Aap said:
PPS ik blijf maar reageren, want hier reageren waarschijnlijk minder mensen op dan op knutseldingen.. 😉
Toen ik Hell no zei toen had ik ook een persoon in mijn hoofd, namelijk iemand die bij mij in de yogagroep zit en ze had haar hond tijdens een heel uur sporten in een hete auto laten zitten!!
Hoezo doe je dan het beste dat je kunt????????
Kijk.. daar kan ik me dus niet in verplaatsen. Dat maakt me vooral boos en daarna verdrietig!
En ook als ik naar mijzelf kijk en dan denk: doe ik echt altijd het beste??
Ik weet het niet hoor. (Vaak doen we ook maar gewoon wat toch)!>?
Ik zei laatst tegen mijn huisarts: ik denk dat mijn ouders het beste hebben gedaan wat zij konden. En toen zei hij: ja??? denk je dat echt????
Dus tja… hij twijfelde daar duidelijk aan.
Het is een mooi stuk Nien. Het roept vragen op, maar geeft je ook wel weer het inzicht dat je een beter leven hebt en een betere wereld krijgt als je rustig en vriendelijk kunt zijn. (Ook tegen mensen die vervelend zijn in jouw ogen).
Ik kan dat niet altijd, maar misschien doe ik wel het beste dat ik kan op dat moment.
😀
postfabriek said:
In het filmpje vertelt Brené ook over ijzersterke grenzen hebben. Dat iedereen zijn of haar best doet, betekent natuurlijk niet dat zomaar alles kan. Denk dat de situatie die jij beschrijft daar een goed voorbeeld van is. En in één van haar boeken noemt Brené hoe ze dit ziet bij mensen die ernstige, strafbare feiten hebben gepleegd. Als je het interessant vind, wil ik het wel een keer voor je opzoeken? En je laatst zin van deze reactie vind ik prachtig! Mooi gekozen! Koeskoes!
Anne said:
Bedankt voor het delen, goede reminder voor mij
postfabriek said:
Heel graag gedaan! Fijn dat jij dit deelt!
Airam said:
Het boek van Bronnie Ware: 5 regrets of the dying. Daar moet ik ook aan denken als ik je zeer goede verhaal lees . Het gaat om echtheid en het toelaten en beleven van gevoelens zoals ieder mens die heeft en dat die gevoelens er mogen zijn .
postfabriek said:
Dankjewel voor je reactie, compliment en boekentip! Jouw beschrijving klonk zo mooi dat ik het meteen heb opgezocht. Ik noteer het als reminder in mijn notitieboekje en hoop het binnenkort ergens te zien staan. Lieve groet, Nienke
Makita said:
Een heel mooi en ontroerend verhaal.
Pingback: Een luisterend oor - Postfabriek
Pingback: Een klein gebaar maakt een groot verschil - Postfabriek
Pingback: Hier zijn geen woorden voor - Postfabriek
Pingback: Adventskalender dag 16: Nienke’s cadeau: Oscar en oma Rozerood - Postfabriek
Pingback: Verlieskunst - Postfabriek