Tags

, , , , , ,

Kaarten van Liefwerk
Een greep uit de collectie kaarten van Liefwerk

Via mijn netwerk kwam ik een tijdje terug terecht op de facebook pagina van Liefwerk. Wat me direct raakte aan de kaartjes van Liefwerk is de diversiteit en inclusiviteit in de afbeeldingen. Liefwerk maakt kaartjes die van toepassing zijn in veel meer liefdevolle situaties: vriendschap, allerlei vormen van romantische liefde en ook zelfliefde. Ik stelde Madelief, de persoon achter Liefwerk wat vragen en haar antwoorden bevestigen het gevoel nog meer: er zit een heleboel hart in deze illustraties. Er zijn er ook nog eens een heleboel met een vleugje kerst eroverheen, dus perfect voor deze tijd van het jaar. Lees en kijk je mee?

Wie en wat is Liefwerk?

“Liefwerk is Madelief. Werk met liefde. Madeliefde. Liefwerk. Liefwerk gaat over liefde. Liefde voor alles in het leven. Ook liefde voor de dood. Ook liefde voor de moeilijke momenten. Ook alle kleuren van liefde.”

Madelief wil met haar illustraties de liefde in al haar vormen laten zien. Hierbij wil zij lief zijn voor jou, voor mij, voor zichzelf, voor de natuur (alle kaartjes zijn duurzaam, biologisch en met gerecyclede materialen gedrukt) en eigenlijk voor iedereen. Madelief: “Als je naar de gemiddelde ansichtkaart kijkt is de boodschap en het beeld best ééntonig. Het leven van mij of de mensen om mij heen, past er niet echt in.” Madelief heeft er daarom bewust voor gekozen om met haar kaartjes ook beeld te geven aan vriendschapsrelaties, LGBTQ+ en open relaties. Wat ik ook mooi vind is hoe bewust Madelief ook dingen in het licht zet die meestal in de schaduw gehouden worden: een abortus, een kindje wat dood wordt geboren, de eerste menstruatie van een vrouw of chronische ziekte. Ik ken een aantal mensen die chronisch ziek zijn, waarbij een kaartje met “beterschap” totaal geen recht doet. Madelief zegt daarover: “Mijn kaartjes zijn niet bedoelt om mensen beterschap te wensen, maar juist om hen te ondersteunen in het ziek zijn en mogen ziek zijn, zonder beter te hoeven worden.”

Ik denk dat dat mijn missie is: de liefde voor het leven in zijn donker en zijn licht en de liefde voor de liefde in al zijn kleuren beeld te geven, klank te geven en geluid te geven en daarmee meer ruimte in de wereld.

Madelief van Liefwerk

Madelief legt haar visie zelf prachtig uit:
“Er zijn zoveel dingen in het leven die naar mijn beleving gevierd mogen worden in hun levensovergangen, ook in hun verdriet en in hun donker, of anders dan we gewend zijn. En in mijn beleving bestaat daar nog niks voor. Ik ben het in elk geval nog niet tegen gekomen. Ik heb het op best veel momenten in mijn leven gemist dat het aansloot bij waar ik was en bij wie ik ben. Dus eigenlijk ben ik alles aan het maken wat ik zelf nodig had gehad of had gewild. Dat probeer ik in eerste instantie te creëren voor mezelf en uiteindelijk ook voor de mensen om me heen. Zo kwamen bijv. mijn kerstkaartjes tot stand met allerlei vormen van liefde, familieliefde, de liefde van een community aan mensen, twee vrouwen, twee mannen, liefde voor dieren en de open relatie.”

Het visitekaartje van Liefwerk: Madelief organiseert ook vrouwencirkels, is coach en maakt illustraties en beeldende kunst

Liefwerk illustreert meer dan alleen kaartjes. Zo illustreerde ze een boek genaamd Heartway, illustreerde de cover van een poëziebundel in de maak genaamd Lichtbundel en maakt ook illustraties in opdracht, zoals dit superlieve rompertje. Ook iets laten illustreren door Madelief? Neem contact met haar op via haar facebookpagina!

Stuur iemand een lichtje deze donkere dagen

Reacties op kaartjes

Ik vroeg Madelief of ze ook bijzondere reacties gehad heeft op haar kaartjes. “Ik heb er heel veel mooie reacties op gehad, zeker op de kerstserie. Ik heb er mee op verschillende marktjes gestaan, omdat ik mijn verhaal wilde vertellen en benieuwd was hoe mensen zouden reageren op het beeld wat voor hen op tafel lag. Mijn eigen leven past niet in de hokjes die er zijn. Ik heb zelf een open relatie en die heeft al honderd vormen gehad en zal nog honderd vormen krijgen en altijd veranderend zijn. Ik was heel benieuwd om daarover in gesprek te gaan. Dat was ook precies wat er gebeurde. Mensen werden geraakt, omdat ze bijv. een zoon hadden die een vriendje had maar die ze nooit een kaartje konden sturen voor kerst met twee mannen erop. Of een persoon die in transitie is gegaan en nu een vrouw is en zich helemaal herkende in de kleurrijke kaarten en helemaal geraakt was dat hij nu iets van zichzelf naar zijn familie kon sturen. Het heeft me gesterkt te blijven doen wat ik doe.”

Meet me under the mistletoe <3

Wat is post voor mij?

Natuurlijk vroeg ik Madelief of zij zelf ook post verstuurd en ontvangt en dat is zeker het geval. “Voor mij is post het mooiste cadeautje wat je kan geven en wat je kan ontvangen. Ik heb ontzettend veel mooie post van dierbare vrienden en familie gekregen en die bewaar ik in een doosje en lees ik soms terug. Het is iets wat je voor altijd mee neemt op reis. Het is voor mij van een enorme waarde. Als ik me heel goed voel en er is iets om te vieren of juist als ik me heel verdrietig voel, is het allergrootste cadeau wat ik kan krijgen dat er iemand aan me denkt en iets naar me opstuurt.”

De tradities van kerst passen niet bij iedereen,
soms is het veel waardevoller je eigen magie te creëren

Madelief is niet alleen illustrator. Samen met haar liefde Kjell geeft ze allerlei workshops onder de naam Pantra en zelf doet ze veel vrouwenwerk onder de noemer Mamaleaf.

“Als je voelt dat dat is waar je hart is, moet je het doen.”

Madelief dacht lang na over het laten drukken van haar kaartjes, maar waagde uiteindelijk toch de stap. Ik vroeg Madelief tot slot nog of zij tips heeft voor onze lezers als zij ook iets zouden willen doen met hun eigen werk: “Als je voelt dat dat is waar je hart is, moet je het doen. Dat is het antwoord op alles wat we spannend vinden om te doen. Wat is het ergste dat je kan overkomen? We zijn altijd erg bang om te falen of dat het niks wordt en in het slechtste geval is dat zo. En dan? Dan heb je het wel gewoon gedurfd, dus: gewoon doen. Bij mij ontstond het along the way. Ik was aan het schilderen en ineens dacht ik “dit zou een tof kaartje zijn!” en ben ik de stappen uit gaan voeren. Ik heb op FB de vraag uit gezet wie me kon leren hoe ik mijn illustraties kon scannen, wie me kon leren hoe ik het moet bewerken en wie mij kon vertellen waar ik het kan laten drukken. Zet je netwerk in! Je hebt vaak mensen om je heen die je een stapje verder kunnen helpen. Dan wordt het ook een soort community project en dat is ook heel verbindend en mooi.”

De liefde mag je vieren, in welke vorm dan ook

Wat Madelief zo mooi uitdraagt is ook precies wat mij raakte in haar kaartjes en boodschap. In een interview zei ex-politicus Tofik Dibi eens iets in de strekking dat jezelf herkennen in de ogen van een ander, je een stukje bestaansrecht geeft. Voor kaartjes geldt dat denk ik net zo goed. Het gevoel dat een kaartje ook over jou gaat, dat het ook staat voor jou situatie, jouw leven, jouw gevoelswereld, dat geeft erkenning en bestaansrecht. Ik ben Madelief dankbaar dat zij zo bewust ruimte maakt voor allerlei dingen in het leven, die die ruimte (nog) niet vanzelf krijgen.

Wil je de kaartjes zelf ook aanschaffen? Je kunt ze vinden bij vegan café Plenty in Den Haag. Online bestellen kan nu nog door contact te zoeken via Facebook of per mail: liefwerk@gmail.com. Later dit jaar komt er een Etsy shop online!

Liefs,
Kim