Tags

, , ,

Wat we zo leuk vinden aan onze trouwe lezers is dat ze achter de schermen regelmatig tips en leuke ideeën delen. Zo is Rachel liefhebber van de postzegel en stuurt ze ons regelmatige leuke post maar deelt ook altijd de postzegelnieuwtjes met ons. Vandaar onze vraag of Rachel eens een gastblog wilde schrijven en ja hoor dat wilde ze wel dus bij deze het woord aan Rachel!

Of ik een gastblog met postzegelnieuwtjes wil schrijven? Natuurlijk wil ik hier graag over schrijven, want postzegels zijn een grote passie voor mij. Ik was 10 jaar oud toen ik een postzegelalbum met een zak postzegels van mijn Ome Klaas kreeg en vanaf die tijd is de liefde voor postzegels begonnen. Als mensen aan mij vragen welke postzegels ik verzamel, dan antwoord ik meestal postzegels met een maritiem thema (schepen, vuurtorens, e.d.), maar eigenlijk heb ik een zwak voor alle mooi ontworpen en aansprekende postzegels. Daarnaast ben ik ook iemand die graag bijzondere postzegels gebruikt voor het versturen van brieven en kaarten en voor mail art. Enough about me; tijd voor wat postzegelnieuws.

Voor 2020 staan er weer een aantal mooie postzegeluitgiftes op het programma. Maar eerst wil ik nog even terugblikken op een aantal postzegels die in 2019 zijn uitgegeven, te beginnen met de Beleef de natuur serie. Het afgelopen jaar zijn er vier Beleef de natuur postzegelvellen uitgegeven: zoogdieren, stinselplanten, vlinders en bomen & bladeren. De postzegelvellen zijn mooi vormgegeven en bevatten verrassende teksten in de velranden, zoals bij het vlindervel staat: ‘De nachtpauwoog lonkt niet met haar ogen, maar verleidt met haar parfum’. Of op het zoogdierenvel: ‘Konijnen zijn best cool. Op wat stampvoeten na schoppen ze niet graag een scene’.

 ‘Beleef de natuur’ ontworpen door Frank Janse
‘Beleef de natuur’ ontworpen door Frank Janse

2019 was natuurlijk ook het jaar van Rembrandt. In verschillende musea in Nederland werden speciale Rembrandt tentoonstellingen opgevoerd. PostNL kon natuurlijk niet achterblijven en presenteerde het postzegelvel ‘Rembrandt in het Rijksmuseum’. Vijf postzegels met twee etsen van Rembrandt; Rembrandt met pet en Rembrandt met bontmuts.

‘Rembrandt in het Rijskmuseum’ ontworpen door Irma Boom

In 1919 werden drie iconen in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis opgericht: KLM, Fokker en Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Een goed moment om dit honderdjarig bestaan feestelijk te vieren met een postzegeluitgifte. Het postzegelvel bevat 11 verschillende vliegtuigen verdeeld over 3 postzegels. Hoewel er 108.000 exemplaren van dit postzegelvel zijn gemaakt, is het inmiddels niet meer verkrijgbaar in de webshop van PostNL. Misschien dat een Bruna winkel ze nog ergens in een la hebben liggen.

‘100 jaar vliegt voorbij’ ontworpen door Edwin van Praet en Tim Hölscher

Erwin Olaf vierde in 2019 ook een jubileum: 40 jaar fotografie. Erwin heeft door de jaren heen verschillende onderscheidingen ontvangen, zoals Photographer of the Year in 2006 en de Silver Lion in 2008. In 2011 ontving hij de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. In 2019 zijn twee postzegelvellen met het werk van Erwin uitgegeven: een vel met 5 iconische foto’s en een vel met foto’s van Koning Willem Alexander (zonder baard), Koningin Máxima en de drie prinsessen.

‘40 jaar fotografie’ ontworpen door Rienus Gundel Franciscus en fotografie van Erwin Olaf
‘Het Koninklijk Gezin’ ontworpen door Studio Job en fotografie van Erwin Olaf

Sinds 1956 worden – in het kader van de Europese samenwerking – de zogenaamde Europa postzegels uitgegeven. Elk jaar wordt een thema voor deze postzegels vastgesteld, waarbij elke Europees land zelf de invulling van dit thema kan bepalen. In 2018 was het thema bruggen en in 2019 vogels. Illustrator Michelle Dujardin heeft voor dit thema twee prachtige
postzegelvellen ontworpen: een met zegels voor binnen Nederland met illustraties van pimpelmees, winterkoning, roodborst, huismus, goudhaan en koolmees. De internationale postzegels hebben illustraties van de putter en de pestvogel. Het thema voor 2020 is oude postroutes.

‘Vogels in Nederland’ ontworpen door Yvonne Warmerdam en illustraties van Michelle Dujardin

En dan zijn er in 2019 nog twee postzegelvellen met als titel: openbaar vervoer in Nederland, van toen naar nu. Op de postzegels staan niet alleen verschillende voertuigen, maar wordt er ook aandacht besteed aan bepaalde routes. Tram 13 van Geuzenveld naar het Centraal Station van Amsterdam, de stoptrein van Zwolle naar Stadskanaal, stadsbus 5 van Paddepoel naar De Wijert om maar een aantal routes te noemen.

‘Openbaar vervoer van toen naar nu’ ontworpen door Thijs Verbeek

Last but not least: de Dag van de Postzegel 2019 uitgifte. De door Birza Design ontworpen postzegels zijn een eerbetoon aan de eerste luchtpostzegel van grafisch ontwerper Chris Lebeau (ook bekend van de vliegende duif postzegels) uit 1921. Kenmerkend voor het ontwerp van Lebeau’s luchtpostzegel is de zeemeeuw die over de zee vliegt. Deze zeemeeuw is in het 2019 ontwerp nog prominenter aanwezig. Zelf ben ik ook erg gecharmeerd van de originele art deco typografie die bij deze postzegels is gebruikt.

‘Vliegende duif postzegels’ ontworpen door Chris Lebeau
‘Luchtpostzegels’ ontworpen door Chris Lebau uit 1921
‘Dag van de Postzegel 2019’ ontworpen door Birza Design

En dan nu de postzegeluitgiften die we in 2020 kunnen verwachten. Op 2 januari zijn er al twee nieuwe postzegelvellen gepresenteerd. In de serie Beleef de natuur is er een postzegelvel met roofvogels en uilen. Ook dit is weer een prachtige vel met mooie foto’s van oa de visarend, wespendief, torenvalk en ransuil. En dan zijn er ook weer de originele teksten op het vel: ‘voor een vliegende deur van wel 7 kilo schroeft zo’n zeearend er maar lustig op los’ of ‘bij grijs weer knijpt de grauwe kiekendief er gauw weer tussenuit, terug naar Afrika’. Op 24 februari zal in deze serie het postzegelvel boerenlandvogels worden uitgegeven en op 15 juni
zijn de kustvogels aan de beurt.

Beleef de natuur ontworpen door Frank Jans

Dit jaar wordt de Mooi Nederland postzegelserie vervangen door Typisch Nederlands. In deze serie wordt er aandacht besteed aan etenswaren en gerechten die iedereen in Nederland kent. Op 2 januari staat de rookworst op de postzegel. Verder kunnen we in deze serie de volgende etenswaren verwachten: wortelen (24 februari), hagelslag (23 maart), tompouce (6 april) en bitterballen (15 juni). Ik verheug mij nu al op de boterham met hagelslag postzegel.

‘Typisch Nederlands – rookworst’ ontworpen door Edwin van Praet

Verder kunnen we in de eerste helft van 2020 de volgende onderwerpen op postzegels zien: oude landkaarten (23 maart), 75 jaar bevrijding (4 april), fietshistorie (11 mei) en het Europa thema oude postroutes (11 mei). Zelf ben ik erg nieuwsgierig naar de oude landkaarten postzegeluitgiften. Niet vreemd voor iemand die elke Koningsdag op zoek gaat naar oude atlassen.
De genoemde postzegels zijn te koop in de webshop van PostNL onder de tab Collect Club, tenzij ze uitverkocht zijn. Daarnaast worden de meeste postzegeluitgiften in een Bruna winkel met een postkantoor verkocht.

Dank je wel Rachel voor niet alleen het laten zien van wat ons te wachten staat maar óók nog even je enthousiasme over al uitgebrachte vellen deelt!