Tags

, , , , , , ,

Eergisteravond hoorde ik ineens mensen zingen. Ik stond in de gang, de voordeur was nog open. Uit nieuwsgierigheid stapte ik naar buiten en keek waar dit gezang vandaan kwam. Er stond een groepje mensen midden op straat. Het waren alle ouderen uit onze straat die zich, op gepaste afstand van elkaar, voor het huis van een oudere dame hadden verzameld. Ze stonden daar samen luidkeels een verjaardagslied te zingen. Het was écht hartverwarmend om te zien! En dit was maar een van de initiatieven waarbij ik voelde dat de crisis ook zorgt voor veel saamhorigheid.

Berichten voor elkaar

In mijn vorige blog vertelde ik dat post een andere betekenis heeft gekregen. Nu we elkaar niet meer kunnen bezoeken, vervangt het zelfs fysiek contact. Juist in deze moeilijke tijd willen we elkaar zo graag steunen. En daar vinden we samen creatieve oplossingen voor. We sturen elkaar papieren knuffels daar waar het even niet in real life kan. En we laten ook onze buurtgenoten en andere voorbijgangers weten dat we aan ze denken. Om elkaar een hart onder de riem te steken, laten we op openbare plekken berichten voor elkaar achter. Hoe geweldig mooi is dat!

Stoepkrijtberichten

Een hartje op straat om alle voorbijgangers een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijd

De straat waar ik woon is niet meer dezelfde. Er rijden minder auto’s, ik hoor de buurkinderen niet meer naar school gaan en sommige buren heb ik al weken niet gezien. Zo hebben we één buurvrouw die altijd betrokkenheid toont en de tijd neemt om een praatje te maken. Maar zij komt sinds een paar weken helemaal niet meer buiten. Eerst wilde ik een kaartje door de bus gooien, om te laten weten dat ze in het straatbeeld wordt gemist. Maar op het nieuws hoorde ik dat het virus kan overleven op papier. Ik wilde geen enkel risico nemen. En toen kwam ik op het idee om een stoepkrijtbericht aan haar te schrijven. Samen met andere buren versierde ik de straat met tekeningen en schreef in grote letters: ‘Lieve groeten van ons allemaal’. We waren nog maar net bezig of we hoorden iemand op het raam kloppen. Het was onze lieve buurvrouw. Ze had ons gezien! Ze zwaaide en applaudisseerde. Ons stoepkrijtbericht was aangekomen!

Nu bij elkaar op bezoek gaan niet meer vanzelfsprekend is, sturen we elkaar brieven, kaarten en andere berichten. Op deze foto zie je felicitaties op de stoep, met stoepkrijt geschreven.
Felicitaties op de stoep

En er zijn meer mensen die in het krijtje klimmen. Tijdens mijn wandelingen kwam ik meerdere felicitaties op stoepen tegen. En las onder andere dit artikel over een man die een liefdesbrief aan zijn vrouw schreef. Dat kan natuurlijk ook!

Heb jij stoepkrijt in huis? Schrijf tijdens je wandeling naar de brievenbus ook eens een lief berichtje aan voorbijgangers. Of maak een heuse #hartjesstoep!

Diervriendelijke berenjacht

Ergens in Hengelo staat deze pandabeer in een portiek. Hij is voor het raam gezet voor de diervriendelijke berenjacht die in meerdere landen gaande is. Kinderen kunnen in eigen buurt een speurtocht doen en steeds weer nieuwe beren ontdekken.

Je hebt vast gehoord van de diervriendelijke berenjacht die in meerdere landen gaande is. Er werd massaal opgeroepen om teddyberen voor het raam te zetten. Kinderen kunnen zo in hun eigen buurt een speurtocht doen. En steeds weer nieuwe beren ontdekken.

Een beer voor het raam in Hengelo voor de berenjacht die in meerdere landen gaande is

Tijdens mijn wandelingen ben ik er een heleboel tegengekomen. En al die beren in verschillende vensterbanken vind ik nou een prachtig voorbeeld van die saamhorigheid. Het laat zien dat we het samen doen.

Een beertje voor het raam in Hengelo voor de berenjacht die nu in meerdere landen gaande is.

Let’s stay home

Deze slinger met de woorden ‘Let’s stay home’ komt uit Flow Book for Paper Lovers 4.
De woordslinger uit Flow Book for Paper Lovers 4

De slinger die je op de foto hierboven ziet, komt uit Flow Book for Paper Lovers 4. Deze uitgave werd uitgebracht in 2016 en is niet meer te koop. De makers van Flow hadden niet kunnen voorzien dat de woorden ‘Let’s stay home’ vier jaar later een hele andere lading zouden krijgen. Hoe passend is deze slinger nu!

Wie weet heb je, net als ik, het boek nog in de kast staan en zit de slinger er nog in. Lucky you! Wil je de slinger graag voor je raam hangen, maar heb je het boek niet? Wees niet getreurd. Via de website van Flow Magazine kan je nu twee versies downloaden. De oorspronkelijke blauwe voor iedereen met een kleurenprinter. En een zwart/witte versie die je zelf kan inkleuren of printen op gekleurd papier!

Raambrieven

Een bericht voor de leerlingen van SBO De Batavier in Hengelo: ‘Wij missen jullie.’
Een boodschap voor de leerlingen van SBO De Batavier in Hengelo

Ik hoorde mijn buurjongen door de muren heen juichen toen Mark Rutte tijdens een persconferentie liet weten dat alle maatregelen worden verlengd. Maar vást niet iedereen vindt het fijn dat de scholen nu gesloten zijn. Wat lijkt het me dan fijn om zo’n lieve boodschap van de juffen en meesters aan te treffen als je langs je school komt. Ze missen jou dus ook!

Lies maakte deze poster en hing hem voor haar raam voor iedereen die langsloopt.
Het raam van Lies

Welke boodschap zou jij nu graag willen uitdragen? Zijn er woorden die jou hoop en troost bieden, die je met anderen wil delen? Lies maakte deze poster en hing hem op voor iedereen die langs haar raam komt. Zo mooi!

Kort nadat Lies een foto van haar poster op Instagram deelde, ontdekte ik een Instagram-account vol foto’s van blije ramen in Amsterdam. Ook heel inspirerend! Via dit profiel vind je een link naar Stay sane / Stay safe . Op deze website vind je allerlei posters die je kan downloaden, printen, ophangen en/of verspreiden.

Times are tough, show some love

Dit soort kleine gebaren kunnen deze crisis niet oplossen, maar maken wel een groot verschil. En samen moeten we het doen.

Liefs,

Nienke