Tags

, , ,

Inclusicards is een webshop waar je wenskaarten kunt kopen, maar dan niet met de gebruikelijke kreten erop die je overal kunt vinden. Het is een webshop met kaarten die specifiek ruimte geven aan vormen van vieren, verdriet en verbinding die vaak onderblicht blijven. Lees in deze blog meer over deze bijzondere kaartenlijn.

Heb je je wel eens af gevraagd hoe het is als ruimte voor jou ontbreekt? Als je bijvoorbeeld naar een evenement wil, maar als rolstoelgebruiker het toilet niet toegankelijk is waardoor de ruimte letterlijk niet op jou is ingericht? Of als je in een restaurant moet beslissen of je naar het herentoilet of het damestoilet zal gaan, als je je identificeert als non-binair? En wat als je omgeving alsmaar pleit de zonnige kant te bekijken, maar jij net in een periode zit dat je niet anders kunt dan in de schaduw te wandelen? En wat als je naar de dokter gaat omdat je zo’n last hebt van je oog, en de arts direct begint over je gewicht en dat je misschien moet afvallen?

Een foto van een kaart van inclusicards

We zijn als mensen allemaal zo divers en voor een heleboel van ons is het hebben van ruimte in het dagelijks leven vanzelfsprekend. Er is echter ook een hele groep voor wie dit niet geldt, voor wie er soms letterlijk en soms figuurlijk geen of weinig ruimte is. Inclusicards geeft met dienst kaarten specifiek ruimte aan de mensen die dat vaak niet zomaar krijgen.

Kerstkaartjes van Inclusicards
De winterkaarten van Inclusicards

Een kaartje om iemand te feliciteren met diens nieuwe hulpmiddel, zoals een rolstoel, bijvoorbeeld. Of een kaartje om iemand te feliciteren met adoptie. Of een kaartje om iemand succes te wensen met therapie. Voor allerlei situaties waar je in de doorsnee kantoorboekhandel niks kunt vinden, verkoopt inclusicards wél een kaartje. De naam zegt het al, de lijn is specifiek inclusief, en geeft ruimte aan mensen die dat doorgaans weinig krijgen.

Kaarten voor iemand die in therapie gaat van Inclusicards

De persoon achter Inclusicards is Liza Slootman. Na jaren ergernis over het gebrek aan diversiteit in wenskaarten, besloot hen daar zelf iets aan te doen. Wat Inclusicards extra mooi maakt, is dat Liza samenwerkt met allerlei illustratoren die vanuit hun eigen verhaal weer nieuwe kaarten bedenken en illustreren. Het aanbod van Inclusicards blijft zo ook voortdurend vernieuwen en de optie om een idee in te brengen voor een nog niet bestaand kaartje, bestaat ook.

Kaart voor nieuwe ouders van inclusicards
Foto van een kaart van Inclusicards

Zelf heb ik het privilege dat er voor mijn leven als witte cis-vrouw over het algemeen passende wenskaarten te vinden zijn. Wel sprak het mij bij Inclusicards heel erg aan dat er ook kaarten te koop zijn die ruimte geven aan het moeilijk hebben. In een moeilijke periode in mijn leven vind ik het soms veel fijner te horen dat het ok is om verdrietig te zijn, dan een oppeppende “beterschap!” of “sterkte!” te ontvangen. En dat ik voor de mensen om mij heen nu bijna altijd wel een passend kaartje kan vinden, vind ik ook geweldig!

Kaart van inclusicards.
Kaart van inclusicards

Een ansichtkaart bij Inclusicards kost €2,00 p.s. Wil je er een enveloppe bij, dan betaal je €0,50 extra. Een aantal illustraties zijn niet alleen als wenskaarten, maar ook als print op A5 of A4 formaat te koop.

Zoals Nienke in haar meeleesbrief gisteren zo mooi schreef, kan het simpele bestaan van een kaartje voor een specifieke situatie iemand al enorm veel erkenning geven.

Liefs,
Kim

PS Voor de volledigheid: deze blog is niet gesponsord. Ik heb de kaarten zelf aangeschaft en erover geschreven omdat ik het een prachtige kaartenlijn vind.