Tags

, , , , , , , ,

Afgelopen dinsdag waren er natuurlijk veel vrijmarkten te vinden door het hele land. Wij konden het niet laten om alle drie even een rondje te doen over een vrijmarkt bij ons in de buurt. Het is altijd maar de vraag of je wat moois vindt maar wij zijn alle drie naar huis gegaan met mooie vondsten en vandaag nemen we je even mee terug naar dinsdag en laten we onze gevonden schatten zien!

Kim

De afgelopen jaren kwam het er op Koninginnedag telkens niet van om even écht te snuffelen op de vrijmarkt, terwijl ik dat wel heel leuk vind! Dit jaar had ik mijn zinnen dan ook absoluut gezet op even lekker rommelen… De eerste vrijmarkt die we bezochten was echter een teleurstelling, ik vond er voor mezelf niks leuks. Hongerig naar postschatten besloot ik ’s middags nóg een vrijmarkt te bezoeken. Na weer veel kleedjes vol oud speelgoed, leesboeken, CD’s en DVD’s begon ik de moed een beetje op te geven. Tot plotseling bij een kleedje mijn oog viel op een oud, gebruikt schriftje. Ik dacht “Wat gek om een gebruikt schriftje te verkopen?” Tot ik las wat erop stond! De postzegels waren allemaal ingeplakt, maar vele zaten al los en de rest was makkelijk los te halen. Omdat ik nog amper postzegels heb, was dit voor mij een echte schat. Ik nam de postzegels en een héle stapel stip-stickertjes mee voor 2 euro, koopje! Koninginnedag3Konginnedag4

Koninginnedag5Koninginnedag1

Bij een ander kleedje zag ik iets wat ik niet kon laten liggen. Een PTT-kwartet! Het leek me leuk om als labels te gebruiken en voelde zo posterig, dus ook deze ging mee.

Koninginnedag2

Een stukje verderop werd ik weer beloond.. Op een kleedje stond een oranje typemachine, helemaal gaaf! En hij kostte maar 3 euro! Na wat aanmoediging van Ruchama en Nienke, besloot ik de typemachine te kopen. Thuis aangekomen heb ik hem direct uit geprobeerd. De typemachine doet het perfect. Hij typt heerlijk licht en met weinig lawaai én er zit een uitroepteken op. Het is een machine met rood-zwart lint die je daar ook voor kunt instellen en het lint blijkt het ook nog eens helemaal perfect te doen. Ik ben helemaal verliefd op mijn nieuwe typemachien!

Konginnedag6Koninginnedag7

Kortom, tóch nog een geslaagde buit!

Nienke

Ik hou niet van feestdagen en tradities. Terwijl de meeste mensen uitkijken naar bijvoorbeeld de kerstdagen, kijk ik uit naar het moment dat alles weer gewoon is. Toch is er één feestdag waar ik wel heel blij van word. Dat is Koninginnedag! Om de drukte voor te zijn ga ik zo vroeg mogelijk op zoek naar nieuwe aanwinsten voor mijn kitschkast, aanvullingen voor de verzameling van een vriendin en natuurlijk spulletjes om post van te maken.

Dit jaar was ik vooral op zoek naar mooie boeken om kaarten en enveloppen van te maken, maar al gauw liep ik weer te sjouwen met een typemachine. Een paar jaar geleden vond ik mijn eerste typemachine in de weggeefwinkel in Hengelo. Ik dacht toen dat ik er aan één wel genoeg zou hebben en kon me niet voorstellen dat ik ze zou gaan verzamelen. Maar het duurde niet lang voordat Ruchama me aanstak met haar enthousiasme. En kocht ik dinsdag al mijn zesde typemachine (het was al nummer acht geweest als ik niet al twee machines had weggegeven). En ik ben bang dat Kim ook al besmet is met het typemachinevirus!

typemachinekoffer

Als je zelf op zoek bent naar een typemachine, vergeet dan niet op dit soort koffertjes te letten. Vaak nemen verkopers niet de moeite om ze uit te stallen, maar zitten de mooiste modellen erin verstopt!

typemachine

lettertype

tijdschriften

Helaas vond ik niet de boeken waar ik op gehoopt had, maar kocht wel een paar tijdschriften om post van te maken. De mevrouw van het kraampje ernaast reageerde verbaasd. Ze had thuis nog een grote stapel magazines liggen, maar had er niet aan gedacht om deze te verkopen. Daarom geef ik je nu meteen een tip! Laat mensen in je omgeving weten dat ze je blij kunnen maken met oude tijdschriften. Je kan er zoveel leuke dingen mee doen, maar een groot deel wordt in de oud papierbak gegooid!

Hoewel de spierpijn door het sjouwen nog voelbaar is, kijk ik nu al uit naar volgend jaar. Ik hoop dat deze traditie nog lang blijft bestaan!

Ruchama

Ik heb eigenlijk een hekel aan de drukte op markten en moet echt in een goede bui zijn, wil ik me hier aan wagen. Ondanks dat ik weet dat ik me rot ga ergeren, verheug ik me toch altijd erg op de Vrijmarkt. Ik denk dat dit door de fijne herinneringen van vroeger komt. Heel wat jaren heeft mijn vader op de Vrijmarkt gestaan met antiek en de sfeer en de gezelligheid koester ik als een hele fijne herinnering! Het staan op de vrijmarkt vind ik eigenlijk veel leuker dan er over heen lopen want ik krijg de zenuwen van al die mensen voor mijn voeten en het tussen alle zooi door zoeken. Ik twijfelde of ik wel naar de Vrijmarkt wilde en werd gelukkig wakker met goede zin en liep om 9 uur de Vrijmarkt in Soest op. Het wordt hier op een groot veld in het midden van Soest gehouden en ik heb inmiddels mijn eigen route van heen en weer zigzaggen tussen de paden. Ik had al bedacht graag een oranje of blauwe typemachine te willen vinden. Een mooi bloemenkwartet of misschien wel een Verkadeplaatjesboek zou ik ook wel wat vinden!

Na nog geen kwartier vond ik al de eerste typemachine – een rode Sperry Remington Idool! Ondanks dat het precies dezelfde is als ik vorig jaar op de Vrijmarkt vond kon ik hem niet laten staan voor 5,- aangezien hij mooier/beter is dan degene die ik nu heb en liep met een typemachinekoffer in mijn hand verder over de markt. remington

Een paar paden verder viel mijn oog op een stapel postzegelboeken. De kaft was prachtig en door mijn enthousiasme zag ik de prijs (5,- per stuk) op de kaft niet eens. Ik hoopte ze alle vier voor een klein prijsje mee te krijgen (en de kaften voor de post te kunnen gebruiken!) maar die hoop verdween zodra de man me op de prijsstickertjes wees. Ze waren wel erg mooi! Dus ik bladerde ze door en besloot degene met de mooiste inhoud mee te nemen. Aan het eind van hetzelfde pad stond bij een nogal lege grondplek een schoenendoosje met wat kaartjes postzegels. Heerlijk om er door heen te snuffelen en ik heb de bloemen, vogels en vlinders er uit gepikt om mee te nemen. postzegels postzegelboek binnenkant postzegelboek

Al helemaal voldaan en gelukkig liep ik nog wat paden af. Ik probeerde plekken er uit te pikken waar ik typemachines zou verwachten en terwijl ik me bedacht dat ze vast niet bij de buitenlandse mensen zouden staan viel mijn oog op een koffer tussen heel veel zooi. Een grijze dus ik twijfelde even of ik de moeite ging doen om te vragen of ik hem even mocht zien… zooiEen jochie moest zijn best doen om tussen alle spullen door bij de koffer te komen en dacht ook nog dat ik die dingen er boven op wilde hebben. Zijn vader kwam er bij en vertelde me trots dat het een typemachine is terwijl ik de koffer opende en probeerde niet in schaterlachen uit te barsten hihi. Ik zag al snel dat de dekkap een rubberen dopje mist waardoor hij niet goed vast blijft zitten en vertelde de meneer na zijn voorstel van 3 euro, de typemachine mee te nemen voor 2,- want hij is tenslotte kapot (op zo’n rubberen dopje is vast wel wat te vinden!) maar ik kon hem niet laten staan. De meneer moest dan ook lachen wanneer hij mijn rode zag staan “Oooh je hebt er al 1, veel plezier er mee!!” Grijs is absoluut niet mijn kleur, maar toch vind ik het een leukerd!royal

Met 1 typemachine slepen ging nog wel maar met 2 werd pittig! Ik was pas op de helft van de markt en had het geluk dat een bewoonster van me in het begin haar zelfgemaakte kaarten en spul stond te verkopen. Ik mocht mijn typemachines bij haar stallen en na wat te kletsen liep ik met heerlijk lege handen over de rest van de markt. Er stonden verbazend veel typemachines op de Vrijmarkt! Vorig jaar heb ik alleen mijn rode gezien en spotte er nu al snel nog twee. Ik heb me ingehouden en liet ze fijn staan voor iemand anders omdat ze toch een kleurtje missen.
typemachine vooroorlogs

Toen ik een nieuw pad in sloeg zag ik hem ineens staan… een kaartenmolen! Ik zocht al maanden naar een kaartenmolen voor een leuk prijsje en met staande en liggende vakjes. Ik had al regelmatig op marktplaats gekeken maar niks in de buurt en al helemaal niet voor een mooi prijsje. Voor 15,- mocht ik hem laten staan totdat ik de hele markt had afgelopen. Het laatste gedeelte liep ik heel snel en kwam nog een typemachine tegen. Weer een saai kleurtje maar wel een leuk modelletje. Voor 10,- liet ik hem staan en besloot gewoon mijn kaartenmolen op te halen en tevreden naar huis te gaan. Tenminste, eerst proberen die kaartenmolen thuis te krijgen! Ik rij geen auto en wilde op Koninginnedag ook niemand lastig vallen om voor mij een kaartenmolen op te halen. Ik was dus op de fiets en woon gelukkig maar 10 minuutjes lopen van de vrijmarkt af. Maar toch, met zo’n bakbeest naar huis lopen?
Bij het op halen van de kaartenmolen bood de man lief aan om even mee te lopen naar de auto, waarop ik moest lachen en zei dat dat niet nodig is omdat ik op de fiets was. Je kan je het gezicht van die man vast indenken hihi. Gelukkig stond de man op een hoek van de markt en hoefde ik de kaartenmolen maar een meter of 30 het grasveld af te tillen. Toen kwam ik op een stoep/fietspad en kon ik hem voor me uitduwen – met veel lawaai en bekijks! Vraag me niet hoe maar ik kwam bij mijn fiets aan en kreeg hem op mijn rek getild. Ik heb geprobeerd te fietsen maar mijn stuur was zo zwaar dat ie alle kanten op zwaaide en besloot te lopen. Tot grote schik van iedereen die ik tegen kwam en van mezelf want ik heb de hele weg naar huis gegrinnikt.  fiets

kaartenmolen2 kaartenmolen

Inmiddels heb ik heb met veel moeite ook de trap op gekregen naar mijn hobbykamer en staat ie te pronken vol leuke kaartjes. Ik weet dat ik kan genieten van vreemde, kleine dingen. Maar ik had nooit gedacht dat het zou leuk zou zijn om een eigen kaartenmolen te hebben en er af en toe een draai aan te geven en een kaartje uit te zoeken! En of ik jaloers ben op Kim haar prachtige oranje typemachine? Ja! Stikjaloers! Maar vooral heel erg blij dat Kim na zo’n tijd wachten en zoeken nu in 1 keer zo’n mooie en fijn werkende typemachine heeft gevonden!

Voor alle drie dus een geslaagde Koninginnedag met een fijne buit! Hebben jullie nog wat moois gevonden om voor de post te gebruiken? Of ander leuk spul?

Liefs, Kim, Nienke en Ruchama