Tags

, , , ,

Dan vind je een prachtige plaat om voor een envelop te gebruiken, staat er weer zo’n tekstvlak in! Daar ga ik nou van zuchten maar inmiddels heb ik wel wat maniertjes gevonden om ze toch te gebruiken. Wat ik meestal doe, is het tekstvlak veranderen in een adreslabel. Zo heb je niet en een tekstvlak en een adreslabel op de plaat staan. Je bespaart dus de mooie plaat.

Als voorbeeld heb ik deze mooie bladzijde uit Flow Magazine. Het leuke aan deze plaat is dat het vogelhuisje ook als brievenbus dient en het dus minder opvalt dat er zo’n groot vlak midden in je envelop komt. Ik ga jullie laten zien hoe je hier een adreslabel van kan maken.1

Je kan op verschillende manieren het tekstvlak verwijderen. Bijvoorbeeld door het papier wat dubbel te vouwen en er in te knippen. Hierdoor ontstaat een opening en kan je dus van binnen uit de randen wegknippen. Zelf vind ik het gebruik van een mesje erg handig. Vooral wanneer er afgeronde hoekjes of boogjes in een tekstvlak zitten. Het paarse mesje doe je om je vinger en met het roterende mini mesje kan je heel nauwkeurig snijden. Voor het gemak gebruik ik nu gewoon een schaar.

2 3

4Nu het tekstvlak netjes uitgeknipt is kijk ik welke kleuren er bij de envelop passen en welke printjes geschikt zijn als achtergrond. Door een bijpassende kleur te kiezen valt het minder op dat er zo’n vlak uit de plaat is geknipt. Verzamel dus wat leuke, verschillende papiertjes en kijk wat je het mooiste vindt staan.

5

7 6

8Ik kies voor het blauwe ruitje omdat ik deze er het mooiste er bij vind passen. Met potlood kan je even de puntjes aanzetten zodat je weet hoe groot het vlak moet zijn. Je knipt het vlak iets ruimer uit, zodat je ruimte hebt om hem vast te plakken en kijkt of ie er goed op/tussen past. Normaal zou ik er voor kiezen om het gehele vlak achter de envelop te plakken. Maar omdat ik dit envelop-effect zo leuk vind, kies ik er voor alleen de bovenste punt achter de envelop te plakken. De rest van de randen en punten hou ik aan de buitenkant. Hier is een stukje overlap dus fijn. Dat je niet de randjes nauw aan elkaar hebt zitten wat slordig zal ogen.  9

Aan de binnenkant van de envelop doe ik flink wat plakband op de randjes zodat ik zeker weet dat het goed blijft zitten. Zoals je op deze foto ziet, komt alleen die ene punt naar binnen en de rest zit aan de buitenkant. Normaal zou je hier alles binnen hebben en gewoon goed vast kunnen plakken. Wat extra lijm op de randjes is wel handig, zodat deze niet los gaan staan. Ik was dat vergeten dus heb later de randjes nog wat bij gelijmd. Om het envelop-effect wat te versterken gebruik ik smal tape op de randjes. Dit is alleen ter versiering.

10 11

12

Omdat het niet zo’n heel groot tekstvlak is en ik het leuk vind om er een postzegel bij te plakken typ ik het adres op de typemachine. Mocht je (nog) geen typemachine hebben kan je er ook voor kunnen kiezen het adres uit te printen met bijvoorbeeld een typemachine lettertype. 13

Ik scheur het adres zodat je een leuk randje krijgt en plak het adres met goede lijm op het papier. Door er een postzegel op te plakken krijg je het echte envelop effect. Mezelf kennende heb ik aan 1 postzegel niet genoeg dus plak de rest gewoon boven in de plaat . De plaat kan je nu bijvoorbeeld op deze manier of deze manier af maken tot een envelop.

14 15Dit is dus hoe ik meestal de tekstvlakken wegwerk en tot adreslabel omtover. Hebben jullie een speciaal maniertje om het adresvlak weg te werken?

Liefs, Ruchama