Tags

, , , , ,

lakzegels 1

Zelfs als je er nog nooit één hebt verstuurd of ontvangen ken je ze wel, de handgeschreven brieven verzegeld met een lakzegel. Vooral de echt oude documenten zijn prachtig! Ik vind een lakzegel mijn post-themapost helemaal af maken. Maar ook op een kaartje of simpele envelop kan het heel mooi zijn!

Er zijn een aantal manieren om een lakzegel te maken en de één is wat makkelijker en sneller dan de andere manier. Het hangt er natuurlijk ook van af wat voor hulpmiddelen je al in huis hebt en vooral, wat voor soort lak je hebt!

lakzegels 2

Zelf heb ik twee (hele!) goedkope setjes met lakstempel en zegellak van het Boekenfestijn. Daar staan elk jaar weer dozen vol met deze setjes. Helaas hebben ze niet elk jaar ook het hele alfabet liggen. Vaak liggen er een stuk of vijf letters. Het is dus echt een kwestie van geluk hebben. Maar het graaien en elkaar helpen met zoeken, want vaak staan er meerdere mensen te graaien, heeft ook wel wat! En een setje met jouw letter vinden voor €0,65 is toch wel heel leuk!  De letter staat rechts boven in op de verpakking als voorbeeld maar ook op de achterkant. Dit kan het zoeken iets makkelijker maken.

lakzegels 3 lakzegels 4

Een lakstaaf met lontje

In dit setje zit een stempel en een staafje zegellak met lont. Deze steek je aan en door de warmte begint het staafje te smelten. Het voordeel hiervan is, is dat het heel snel gaat! Het lastige hier aan is, is dat je met een vlam zit. Je moet het staafje met de vlam wat naar beneden houden en al draaiend komen er druppels lak vanaf. Maar er kan ook een vlammetje af komen! In principe kan je deze zo uit drukken door het staafje er op te drukken maar pas wel goed op! Hierdoor kan de lak ook wat zwarter worden dan de bedoeling is. Als je dit doorroert wordt het wel wat minder. Juist omdat het zo snel gaat moet je hier handigheid in hebben om een mooi rood rondje te kunnen maken!

Zodra je een rondje met lak hebt druk je gelijk je stempel er stevig in. Laat deze even zitten tot de lak goed is gestold en haal hem er hierna voorzichtig uit!

lakzegels 5 lakzegels 6

lakzegels 7 lakzegels 8 lakzegels 9

Ik had alleen nog een stompje van het staafje over. Normaal vind ik het al lastig om op deze manier mooie rondjes te maken maar met een stompje (en tegelijkertijd foto’s maken!) werd dit een bijna onmogelijke klus. Ik brandde al snel mijn vingers en voor ik het wist viel er een vlammetje in mijn lak. Hierdoor liet ik mijn staafje vallen nog voor ik klaar was, dus normaal krijg je niet zo’n afdruk hoor hihi. Maar met deze manier van lakzegels maken moet je dus zeker even oefenen en het lakstaafje door krijgen!

Tip! Mocht je deze manier wel prettig vinden maar niet zo handig zijn in het maken van mooie rondjes. Maak dan uit karton een malletje. Trek de maat van je lakstempel over en snij het rondje wat ruimer uit. Plaats dan het kartonnetje waar je de lakzegel wil hebben en druppel de lak binnen het rondje. Zodra het rondje gevuld is haal je hem voorzichtig naar boven en druk je de stempel in de warme lak!

lakzegels 21 lakzegels 22

Lak laten smelten in een lepel

Het gaat wat langzamer maar je krijgt veel mooiere lakstempels! Ik gebruikte hetzelfde staafje lak als de eerste keer. Knip of snij wat stukjes lak af en leg deze in een (oude) lepel. Houdt de lepel dicht boven of net in de vlam van een kaars of brandertje. Hierdoor smelt de lak. Met de achterkant van een lucifer kan je de lak wat roeren zodat de grotere stukken wat sneller smelten. De eerste keer heb ik om het lontje heen geknipt maar dit hoeft niet. Er gebeurt namelijk niks met het lontje dus deze kan je er uit halen wanneer je lak is gesmolten!

lakzegels 10 lakzegels 11 lakzegels 12 lakzegels 13 lakzegels 14

Zorg er voor dat je een kladpapiertje in de buurt hebt liggen waar je je roerstokje en straks de lepel op kan leggen. De lepel is namelijk heet en geeft aan de onderkant zwart af door de vlam!

Wanneer de lak goed vloeibaar is pak je het stuk papier er bij waar je de zegel op wilt maken. Het was voor mij de eerste keer dat ik het met de lepel deed en ben verbaasd hoe makkelijk het is om hier mee mooie rondjes te maken! Schenk de lak op je papier en druk er gelijk je lakstempel in, wacht even tot de lak is gestold en trek hierna voorzichtig je stempel er uit.

lakzegels 15 lakzegels 16 lakzegels 17

lakzegels 18 lakzegels 19Omdat ik en een zegel moest gieten en tegelijkertijd foto’s moest maken is de 1e (rechts boven in) niet heel mooi geworden. Ik wachtte te lang met het er in zetten van de stempel. De andere zegels heb ik sneller gemaakt en je ziet dat ze dan mooier worden. Ook is het erg afhankelijk van de hoeveelheid lak die je gebruikt, hoe groot en dik de zegel wordt. Houdt er rekening mee dat de zegel altijd groter wordt dan het rondje wat je hebt gemaakt omdat de lak onder de zegel vandaan wordt gedrukt!

Een lakpistool

Je kan dus prima een lepel gebruiken maar nadat ik eens de tip over een lakpistool (zelfde principe als een lijmpistool) had gekregen stond deze al een tijd op mijn verlanglijstje. Dit jaar kreeg ik hem voor mijn verjaardag en ik vind hem toch wel heel erg makkelijk! Voor dit pistool heb je lakstaafjes nodig die in het lakpistool passen en ook nog eens flexibel zijn, zodat ze mooi smelten. Ze verkopen deze staafjes als lakzegels die niet breken tijdens het verzenden. Mijn lakpistool en bijbehorende lakstaafjes zijn te koop bij Posthumus in Amsterdam voor €10,95. Ze hebben ook een webwinkel. De Stempelwinkel in Deventer verkoopt ze ook en beide winkels verkopen natuurlijk ook lakstempels!

De lakstaafjes gaan achter in het pistool en wanneer het pistool warm is, kan je het hendeltje indrukken. Met elke keer indrukken komt er een ‘stootje’ lak uit. Hierdoor is het erg makkelijk om mooie rondjes te maken! De sliertjes die soms meekomen kan je achteraf zo los halen, deze plakken niet vast.

lakzegels 23 lakzegels 24 lakzegels 25lakzegels 29 lakzegels 26

Om nog even aan te geven hoe weinig lak je eigenlijk nodig hebt de volgende foto. Zoals je ziet is de stempel even groot als het rondje met lak.  lakzegels 27 lakzegels 28Ik kan je de lepel of het pistool aanraden om te gebruiken. Hiermee krijg je de mooiste afdrukken. Maar dit is niet alleen afhankelijk van welke techniek je gebruikt maar voornamelijk van de soort inkt. Ik heb alleen goedkope losse staafjes en in mijn lakpistool gaan duurdere lakstaafjes. Persoonlijk vind ik deze lak veel mooier. De kleur is mooi diep rood, maar de lak zelf lijkt ook voller! Maar ik heb hiervoor alleen maar de goedkopere gebruikt en hier is niks mis mee. Vooral niet als je maar af en toe een lakstempel wilt maken!

Losse lakzegels

Lakzegels zijn dus bedoelt om gelijk op het papier te maken maar er is ook een heel simpel maniertje om losse lakzegels te maken. Hoe makkelijk dit gaat is afhankelijk van de kwaliteit lak en hoe snel je hem los maakt. Hiervoor kan je een stukje van een insteekhoes of sheet gebruiken. Zolang het maar glad is! Maak je lakzegel zoals je hem normaal ook zou maken. Bij deze heb ik mijn lakpistool gebruikt en het stukje van een insteekhoes kon ik zo los trekken. De lak was op dat moment wel gestold maar nog een beetje warm.

Mocht het met jouw lak toch niet zo makkelijk gaan, dan kan je er altijd voorzichtig met een mesje onder snijden. Hierdoor gaat ie ook los! Let alleen op dat je niet in de stempel snijdt. Wanneer je stempel los is kan je ze meesturen met een brief maar ook als stickers ergens op plakken door er wat lijm onder te doen. Hierdoor heb je wat meer de tijd om te bepalen waar je een lakstempel wil hebben!

lakzegels 30 lakzegels 31 lakzegels 32 lakzegels 33 lakzegels 34 lakzegels 35 lakzegels 36

Voor het aanschaffen van lapstempels kan ik je aanraden eens op Google te gaan kijken en vergelijk vooral de prijzen. Je hebt de echte, dure lakstempels maar ook goedkopere hobby lakstempels! En het Boekenfestijn is in het eerste weekend van September in Utrecht, gratis entree!

Hier alvast wat leuke links op een rij:

Budget Tip! Mocht je geen zegellak en lakstempel en zegellak hebben of aan kunnen schaffen, gebruik dan kaarsvet (een witte kaars op een kraft-envelop geeft een mooi effect!) en een rubberen stempel. Het is geen lakzegel maar wel erg mooi! Je kan zelfs rubberen stempels in zegellak gebruiken!

Liefs, Ruchama