Tags

, , , , , , , ,

 

Fold&Mail 1

Zo heel bekend zijn de ‘Fold & Mail’ sets nog niet maar het laatste jaar kom je ze steeds vaker tegen in winkels. Ook Flow Magazine, gebruikt ze regelmatig als extraatjes in hun tijdschrift of specials! Het zijn enveloppen en briefpapiertjes in één. De naam zegt het al, je beschrijft het papier, je vouwt het tot een envelop en kan ze na hem goed dichtgeplakt te hebben, zo versturen!

Vandaag laat ik een aantal mooie blokken zien maar ook een tip hoe je deze blokken handig kan gebruiken, als je van de lange brieven bent!

Fold&Mail 2

Een aantal weken geleden gaf Vera van de webshop Leuke Lintjes zes pakjes Fold & Mail papier van Knetterleuk weg. Het rechter setje had ik al en gebruik ik met veel plezier. Daar kwam dus het linker setje bij. In totaal zijn er zes verschillende setjes te koop. Op een A4 vel staat een envelopje geprint, in een leuke collage stijl. Deze vellen moet je zelf nog even uitknippen. Maar het voordeel hier van is dat je de restjes weer leuk kan gebruiken om labels of stickers van te maken!

Zelf vind ik Fold & Mail vellen vooral heel mooi om in de typemachine te gebruiken! Dit spaart ruimte, want meestal neemt gewoon schrijven meer ruimte in, en het staat zo mooi! Zo kan je iemand een klein briefje sturen waar je toch nog wel wat op kwijt kan. Maar je kan zo’n klein envelopje ook onderdeel maken van een grotere post. Ik maak meestal themapost met een brief over verschillende kaartjes en velletjes verdeeld. Zet dan in plaats van het adres op de voorkant, een leuke quote en het nummer van de volgorde van de velletjes.

Fold&Mail 3  Fold&Mail 5Fold&Mail 4

Tip! Plak het envelopje goed, maar niet te goed dicht! Gebruik een leuke sluitzegel om hem te verzegelen. Maar plak de zijkanten niet met plakband dicht. Gebruik hier liever washi tape voor, die de ontvanger makkelijk kan verwijderen zonder scheuren. Het kan ook geen kwaad even klein aan te wijzen waar ze hem het beste kan openen! Zo heeft Nienke het eerste briefje op dit papier, gewoon open geknipt hihi.

Fold&Mail 6 Fold&Mail 7 Fold&Mail 8

Naast A4 vellen waar je het briefpapier nog uit moet knippen, bestaan er ook Fold & Mail blokken. Deze vellen zijn al voorgesneden, zelfs de vouwlijn zit er al in! Op een blok zitten gemiddeld 40 vellen met 4 of 5 herhalende designs.

De linker is van Cath Kidston en heb ik bij Bol.com gekocht voor €8,99
De uiltjes zijn van Susie Ghahremani en kan je bij Bol.com kopen voor €9,49
De rechtse is van Paperchase en is ook wat goedkoper dan de rest, €6,50

Tip! Mocht je de vellen als onderdeel van een brief willen gebruiken, kijk dan eens naar de notitieboekjes van Susie en het briefpapier van Cath. Hierdoor kan je je themapost helemaal af maken!

Ik ben weg van Fold & Mail blokken en toch heb ik er altijd een soort haat-liefde verhouding mee. Ik wil ze graag gebruiken maar mijn brieven zijn veel te lang! Als ik ze op de typemachine typ scheelt dit al een stuk, maar vijf of zes losse opgevouwen envelopjes vind ik ook weer niet echt leuk staan. Tot Marlou me eens een Fold & Mail brief stuurde, waarin ze heel simpel gewoon alle designs uit één blok aan elkaar vast had geplakt! Zo simpel, maar het effect is zo leuk én je kan langere brieven schrijven!

Fold&Mail 9 Fold&Mail 10 Fold&Mail 11

Het enige wat je hoeft te doen is de enveloppenflap, aan het andere vel vast te maken! Dit kan je doen door de lijmrand nat te maken, maar ook door lijm of dubbelzijdig tape te gebruiken. Wat je met de zijflappen doet, kan je zelf bepalen. Bij sommige designs kan het leuk staan om ze om te vouwen en vast te plakken. Meestal knip ik ze er gewoon af. Let er wel op dat je de bovenste wel laat zitten, deze heb je nodig om de brief op het laatste dicht te plakken!

Fold&Mail 12 Fold&Mail 13 Fold&Mail 14

Je kan de brief zo lang maken als je zelf wil. Maar hoe langer je hem maakt, hoe lastiger het is om hem na het typen of schrijven op te vouwen! Wanneer je klaar bent met schrijven, kan het opvouwen beginnen. Dit kan dus lastiger zijn als de brief erg lang is. Als je de voorgedrukte vouwlijnen aanhoudt, gaat de envelop niet passen. Je moet dus zelf de vellen even vouwen, iets kleiner dan de uiteindelijke envelop! Zorg er ook voor dat je vanuit het uiteinde naar binnen vouwt, zodat alle velletjes ingesloten worden door de buitenste vellen.

Fold&Mail 15 Fold&Mail 16

Omdat het een aardig pakket kan worden, is het wel van belang dat je hem goed dichtplakt. Mocht je het niet vertrouwen om hem zo te versturen kan je er voor kiezen om een doorzichtig kaartenzakje er om heen te doen. Zo blijft het adres en het effect wel zichtbaar, maar heb je wat meer zekerheid.

Fold&Mail 17

Mijn allereerste fold&mail blok kocht ik bij Kunst & Klieder in Zwolle en is in airmail thema. Ik kan online niet zo snel vinden waar hij nog meer te koop is, maar ik ben hem wel vaker tegen gekomen! Het papier is mooi dun en zo kan je dus een hele stapel briefjes schrijven!

Fold&Mail 18

Die kant en klare blokken zijn leuk, maar je kan ook heel makkelijk zelf fold & mail papier maken! Kies een leuk vel papier uit. Dit vel komt uit een papierblok van Hema, met stevig papier. Gebruik een enveloppenmal (deze heb ik zelf gemaakt uit een placemat) maar je kan ook een opengevouwen envelop gebruiken. Trek de envelop over, knip hem uit en vouw de lijnen.

Tip! Wanneer je een wat steviger inpakpapier hebt, kan je de bovenkant van de enveloppenmal gebruiken maar de lengte van de brief zelf bepalen. Zo kan je een extra lange brief maken uit één geheel!

Fold&Mail 19

De binnenkant van dit papier is wit. Je kan er voor kiezen dit wit te laten en zelf leuk te versieren. Zo kan je lijntjes in verschillende stijlen tekenen, leuke stickers en tape gebruiken. Maar je kan ook voor dubbelzijdig papier kiezen en dan een effen vlak in de binnenkant plakken, om op te schrijven.
Fold&Mail 20

Als laatste nog een tip, want in het nieuwste Flow nummer zitten twaalf fold & mail airmail velletjes. Heel mooi dun papier wat je na het beschrijven tot een envelopje kan vouwen! De velletjes zijn in drie verschillende stijlen!

Fold&Mail 21 Fold&Mail 22 Fold&Mail 24

Mochten jullie nog leuke Fold & Mail blokken weten of handige tips hebben, dan hoor ik het graag!

Liefs, Ruchama