IMG_20130520_193723

Ik vind hout het allermooiste natuurlijke materiaal wat er is – de geur van houtkrul, de structuur, het ruwe en het levende van hout. Als dochter van een timmerman en antiekrestaurateur kan het eigenlijk niet anders dan dat ik dol ben op hout en daarmee ook op papier. Het is niet zo makkelijk om hout in zijn natuurlijke vorm bij of in post te verwerken. Maar de houten hangers met een geborduurd figuurtje er in zijn mijn favoriet.

Op Pinterest kwam ik eens een plaatje tegen van hout met geborduurde figuurtjes er in – mooi! Bij Pipoos vond ik mooie houten schijfjes waar ik hangers van kon maken. Je kan natuurlijk ook buiten een mooie tak zoeken en zelf schijfjes zagen!

DSC_0024

Wat heb je nodig?

    • Houten schijfjes
    • Fretboortje (ik heb een setje van Karwei van 2mm en 4mm voor €3,99)
    • Potlood
    • Garen
    • Naald (een borduur naald kan, maar is erg wurmen met de draad en naald door het gaatje heen. Ik gebruik een kralenrijgnaald, deze is heel dun, maar kan je open buigen waardoor elke draad er tussen kan en met gemak door de gaatjes worden gehaald! Je hebt bij Pipoos één lange naald voor €2,25 en 5 korte naaldjes voor €2,30

DSC_0026

DSC_0097

Begin met het bedenken en aftekenen van het figuur wat je op de hanger wil hebben. Hou er hierbij rekening mee dat je figuur mooi in punten kan worden opgedeeld en de punten niet te dicht op elkaar hoeven te zitten. Bij een rechter stuk kan je de afstand wat groter maken, maar bij een ronding moet je wat dichter op elkaar gaan zitten om de ronding mooi te houden. Wanneer je wil dat degene aan wie je het houten schijfje geeft, hem ook echt op kan hangen. Teken dan ook een punt af waar je de draad in doet om hem aan op te hangen!

Mocht je het lastig vinden om uit losse pols te tekenen, zoek dan even een voorbeeldje op. Zo kan ik onmogelijk nette sterren tekenen en heb even een stickertje gebruikt als voorbeeld.

DSC_0033 DSC_0036 DSC_0040

Ik heb tot nu toe alleen hartjes gemaakt, omdat ik hartjes mooi vind maar ook omdat ik de hangers alleen voor speciale mensen of gelegenheden maak. Voor vandaag maak ik als klein bruiflofts-cadeautje een ster. Deze vorm is makkelijk en goed in punten op te delen. Maar je kan ook denken aan een letter, een diamantje, kruissteekjes of een blaadje.

DSC_0061

Tip! Let er op dat je de buitenste punten niet te dicht op de rand zet. Bij het maken van de gaatjes wordt de kans groter dat het hout zal splijten!

DSC_0045

Wanneer je het figuurtje hebt getekend en tevreden bent kan je beginnen met het maken van de gaatjes. Gebruik hiervoor een klein fretboortje. Hoe kleiner het boortje, hoe kleiner de kans dat het hout zal splijten. De gaatjes moet je even met beleid maken. Druk het boortje in het hout, zodat hij wat grip krijgt.

DSC_0056 DSC_0057

Hierna kan je draaien en zal hij door het hout heen draaien. Doe dit rustig en wanneer je door het hout heen bent kan je hem terug draaien. Ga zo door tot je op alle punten een gaatje hebt.

DSC_0059 DSC_0067

Voor het borduren kan je kiezen voor borduurgaren maar ook voor (haak)katoen. Ik gebruik zelf haakkatoen van Catania. Je kan je figuur op verschillende manieren borduren. De eerste manier is zigzaggend, dan maak je op het eindpunt nog een keer het rondje, maar dan door langs de andere vlakjes. Hierdoor wordt de achterkant net zo als de voorkant. Je kan ook elke steek naar achter borduren. Hierdoor vult elk vlakje gelijk op maar zal op de achterkant een soort ster-idee vormen. Het is maar net wat je makkelijker vind. Misschien vind je het wel mooier om afwisselend vlakjes open en dicht te hebben!

DSC_0070 DSC_0075

Het afhechten doe ik zelf aan de achterkant, door de draad een aantal keer onder de draden heen te halen en wat knoopjes te maken.DSC_0081 DSC_0092

Om de hanger op te kunnen hangen kan je heel simpel een draad door het gaatje halen en deze dichtknopen. Je kan hem ook vlechten of haken. Misschien heb je nog een mooi bedeltje wat je er aan kan hangen.

DSC_0096

Je hanger is klaar en zo heb je toch een heel persoonlijk en mooi kadootje om te geven of mee te sturen met de post!

hanger

image

Liefs, Ruchama