Tags

, , , , , ,

Tatjana Buisson woont in Capetown, Zuid-Afrika. Zij is de initiatiefneemster van het Postcard Happiness Project. Het doel van het project is mensen die het kunnen gebruiken steun te bieden per post. Voor de Postfabriek stelde ik Tatjana wat vragen.

Tatjana weet hoe fijn het is om een kaartje te krijgen. Naast het beheren van het project, ontwerpt ze zelf ook kaarten.

Tatjana weet hoe fijn het is om een kaartje te krijgen. Naast het beheren van het project, ontwerpt ze zelf ook kaarten.

Wat inspireerde je om dit project te starten?

Ik woonde in Barcelona en de meeste van mijn vrienden en familie waren ver weg, dus begon ik kaartjes te versturen van de dingen waar ik van hield in de stad. Een vriendin van mij was recentelijk gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis en maakte een emotionele tijd door. Doordat ik zo ver weg woonde voelde ik me machteloos en maakte ik de bewuste beslissing haar regelmatig kaartjes te sturen. Terug in Kaapstad hoorde ik van de moeder van die vriendin dat de kaartjes die ik had gestuurd grote impact hadden gehad. Ze hielpen mijn vriendin vooral op de dagen dat ze zich erg down voelde. Ik had geen idee. De ontdekking dat een paar ansichtkaarten daadwerkelijk een verschil hadden gemaakt voor iemand aan de andere kant van de wereld was inspirerend. Niet alleen op de dag zelf, maar voor een langere periode waarin de kaartjes aan de muur hingen en die persoon ze telkens opnieuw kon lezen. Deze ontdekking in combinatie met de wetenschap dat duizenden mensen via Postcrossing kaartjes versturen aan vreemden zonder specifieke reden, bracht me op het idee voor Postcard Happiness. Waarom al deze mensen die kaartjes versturen niet de mogelijkheid geven dit te doen aan mensen die het nodig hebben om opgevrolijkt te worden?

Ik geloof dat de kracht zowel zit in het verzenden als het ontvangen van lieve kaartjes. Het voelt goed om te weten dat je met het kaartje wat je verstuurt een vreemde een hart onder de riem kunt steken. Het is echter ook fijn een kaartje te lezen van een vreemde die de moeite heeft genomen deze speciaal voor jou te schrijven. Het is een win-win situatie.

Wat voor reacties heb je gehad van mensen die kaartjes mochten ontvangen via The Postcard Happiness Project?

Aangezien het meestal vrienden of familie zijn die iemand opgeven voor het project, krijg ik niet altijd feedback van de persoon zelf. Degenen van wie ik wel iets hoor, zijn blij verrast. Iedereen is zo verschillend. Het is altijd fijn te weten dat iemand die voor lange tijd aan bed gekluisterd ligt een muur vol kaartjes van Postcard Happiness verzenders heeft. Sommige mensen die ik persoonlijk kende en voor het project heb opgegeven waren blij met het effect. De eerste persoon die ik zelf toevoegde was mijn vader en hij belde me een keer op met tranen van blijdschap. Hij was overweldigd door alle vriendelijke woorden die hij ontving. Eerlijk gezegd was ik zelf net zo overweldigd. Zoveel kaartjes waren oprecht, warm en vol met liefde. 

Één mijnheer vertelde me dat hij in eerste instantie niet meteen blij was met de kaartjes. Bij de eerste kaart die hij ontving dacht hij “Wie denken deze mensen dat ze zijn? Ze kennen me niet eens!” Bij het derde kaartje smolt hij echter al. De woorden waren zo aardig en warm dat ze iets werden waar hij naar uitkeek en van genoot.

Waarom denk jij dat een kaartje zo een krachtige manier is om iemand te laten weten dat je met hem of haar mee leeft?

Ik geloof dat de meesten van ons in het leven graag een positief verschil willen maken voor anderen. Ondertussen zijn we echter zo druk met werk, verantwoordelijkheden en het sociale leven dat we niet altijd de tijd vinden om iets te laten weten aan een ander. Kaartjes zijn daarop het perfecte antwoord. Het kost niet veel tijd om een kaartje te schrijven, maar ondertussen is het heel persoonlijk en tastbaar voor de ander. Iets wat ik zelf ook mooi vind aan het project is dat de kaartjes één richtingsverkeer zijn. Ze verplichten de ontvanger tot niets. Het berichtje en de gedachte erachter is bedoeld om de ontvanger iets te geven zonder verwachting daar iets voor terug te krijgen. Ik hou van het idee daarachter. We voelen ons al zo vaak iets verschuldigd aan anderen, dat ik de cultuur van geven zonder iets terug te hoeven erg waardeer.

Wil je iemand een kaartje sturen in het Postcard Happiness Project? Kijk dan hier naar actieve posts: http://www.postcardhappiness.com/postcard-happiness-project/
Wil je zelf iemand opgeven om kaartjes te ontvangen? Stuur Tatjana een berichtje via haar website of per post: http://www.postcardhappiness.com/contact/

Naast het bijzondere postproject wat Tatjana runt, is zij zelf ook ontwerper. Zo heeft zij de Posticks ontworpen. Dit zijn stickers met daarop de achterkant van een ansichtkaart. Je kunt hiermee van alles omtoveren tot ansichtkaart! Een pakje van 20 Posticks kost 7,50 USD, maar je kunt ze ook per 10 of per 50 kopen bijvoorbeeld.

P1050631

Denk aan stof, masking tape, foto’s, behangstaaltjes, mooie papiertjes, tekeningen, tijdschriftartikelen etc. Zelf probeerde ik er meteen een aantal uit.

P1050652

Vanaf links boven met de klok mee: een foto, een hergebruikte ansichtkaart, een verftekening van mijn zoontje, een plaatje uit een tijdschrift, een stuk stof, een pagina uit een oud boek en een stuk inpakpapier.

Zo maakte ik deze valentijns ansichtkaartjes met de Posticks!
photo-34

Tatjana ontwerpt daarnaast ook kaarten. Haar zwart-wit ontwerpen knallen van de kaart af en worden geleverd met een Postick sticker. Je kunt de kaart dus als ansichtkaart versturen, verwerken in je themapost of inlijsten en zelf houden. Een kaart kost 2,75 USD.

P1050632

P1050633

Een bestelling die je bij Tatjana doet wordt met zorg ingepakt en aan je verzonden helemaal vanuit Zuid-Afrika.

P1050627Ook bestellen bij Tatjana? Bezoek haar Etsy-shop: http://www.etsy.com/shop/PostcardHappiness

Liefs,
Kim