Tags

, , , , ,

Post is voor ons iets onmisbaars geworden, meer dan een hobby en op sommige momenten haast een way of life. Dat komt doordat we dankzij het versturen en ontvangen van post al ontzettend veel hebben ontdekt, geleerd, beleefd en meegemaakt. In de brieven die we schrijven geven we ons bloot, schrijven we over de diepere laag en maken we écht contact met elkaar. We bouwden zo met z’n drietjes een hele hechte vriendschap op, maar werden ook door het contact met anderen zo vaak geraakt. Post versturen maakt ons gelukkig: het schrijven maakt ons lichter, het creatief bezig zijn geeft ontspanning en het idee dat we er een ander ook blij maken versterkt het hele gevoel. Post ontvangen is al net zo speciaal: iemand heeft al die moeite gedaan voor jou en het open maken voelt elke keer als het uitpakken van een cadeautje. In onze ogen is post voor iedereen, jong en oud, man en vrouw. Iedereen is uniek in de eigen manier van post versturen. De één maakt er een kunstwerk van, de ander frutselt er op los en weer een ander richt zich vooral op de woorden die samen een brief vormen. Ons doel met de Postfabriek is niet alleen de mensen die al postliefhebber zijn te inspireren, maar ook om postliefhebbers samen te brengen en mensen die niets met post denken te hebben ook eens een kaartje te laten sturen. Post heeft ons al zoveel gebracht, dat gunnen we iederéén. We zijn dan ook heel erg blij met het groeiende aantal lieve en trouwe lezers en mailtjes zoals we laatst kregen van Hans, die na het lezen van het artikel in het Reformatorisch Dagblad weer aan het schrijven is geslagen, inspireren en motiveren ons telkens opnieuw. En zo maakten onze harten wel duizend sprongetjes toen lezeres Rachel ons tipte over een documentaire over JAWEL: POST! Heel erg bedankt voor de tip Rachel, want wat hebben we met veel plezier gekeken!

De documentaire heet Making Mail en is gemaakt door Michael Polk en gefinancierd vanuit Kickstarter. Het is echt een pareltje geworden en iets waar wij ZO blij van worden. Niet alleen omdat het over onze geliefde hobby gaat, maar ook juist omdat het zo goed laat zien waar post volgens ons over draait. Al het bovengenoemde komt in de documentaire voorbij, inclusief schrijvende mannen (want onze lezers zijn toch overwegend vrouw, dus worden we altijd extra blij van een man die ook schrijft!). Voor het aankomende herfstweekend zeggen wij: maak een heerlijke kop thee of warme chocolademelk voor jezelf, pak er iets lekkers bij en installeer je op de bank met een dekentje om Making Mail te kijken.

De documentaire was voor ons niet alleen een feest der herkenning, maar gaf ook weer eindeloos veel inspiratie! Want wát een creatieve ideeën weer op het gebied van post. Daarbij is het heel leuk om meer te weten te komen over de geschiedenis van de creatieve post en hoe kunstenaars daar een onmisbare rol in hebben gespeeld. Er wordt al járen gekke, bijzondere en zelfgemaakte post verstuurd maar dankzij internet is het bij een veel breder publiek terecht gekomen. Mooi, toch?

In de documentaire komen een aantal postliefhebbers aan het woord, die ook weer vol inspiratie zitten. Kijk maar eens op de tumblr van Amber of de blog en website van Dave Solomon!

We hopen dat jullie net zo blij worden van de documentaire als wij. Voor nu kunnen we alleen maar afsluiten met de woorden: MAKE MAIL!

Liefs,
Kim, Nienke & Ruchama

PS. OEPS. Soms maak je een foutje! Eigenlijk was dit blogje pas bedoeld voor zaterdag, maar ik (Kim) deed wat fout en hopla.. Online stond ie! Omdat de mensen die per mail geabonneerd zijn nu al een mailtje hebben gehad, laat ik het logje lekker staan 😉