Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Allerlei mooie bladzijdes uit tijdschriften om post van te maken.

Allerlei mooie bladzijdes uit tijdschriften om post van te maken.

In ‘Uitdaging: zoveel mogelijk van een tijdschrift hergebruiken, deel 1’ liet ik zien wat ik zoal maak van bladzijdes uit tijdschriften. Het liefst gebruik ik afbeeldingen die de hele bladzijde bedekken. Die scheur ik er het eerst uit. Maar daarna blijven er nog een heleboel bladzijdes over. Daar kan je meer van maken dan je misschien denkt! In deel 2 laat ik zien wat ik van de kleinere ‘reststukjes’ maak. Kijk je mee?

Enveloppenboek

Een boekje met bladzijdes van zelfgemaakte enveloppen.

Een boekje met bladzijdes van zelfgemaakte enveloppen.

Ik gebruik mijn enveloppenmallen graag om een aantal enveloppen van precies hetzelfde formaat te kunnen maken. Van die enveloppen maak ik een enveloppenboekje. Als basis neem ik hiervoor een dubbele kaart. Op de foto hierboven zie je een mal uit dit stencilpakket van HEMA. De enveloppen die je met deze mal kan maken, passen precies in de dubbele kraftkaarten van Postpapier Enzo. Maar je kan natuurlijk ook een vel stevig papier dubbel vouwen en het formaat aanpassen aan de envelopjes die je maakt met je eigen malletje. Om ervoor te zorgen dat de envelopjes op dezelfde plek én in het midden komen te zitten, is het handig om eerst een paar kleine streepjes met potlood te zetten. Bepaal waar je de gaatjes wil maken en prik de gaatjes alvast door met een naald.

boekjemakenDe makkelijkste manier om de enveloppen in de kaart te maken is om ze vóór het dichtplakken met naald en draad vast te zetten. Zorg ervoor dat je beide uiteinden van het draadje laat uitkomen in de binnenkant van de envelop en maak er een dubbele knoop in. Om te voorkomen dat de bladzijdes gaan hangen, moet je de knoop zo strak mogelijk maken. Het handigst is een hulpje in de buurt die even een vinger op het eerste knoopje houdt. Als ik alleen ben, gebruik ik hiervoor meestal een potlood. Ik heb helaas maar twee handen en gebruik daarom mijn mond, hihi. Knip na het dichtknopen de uiteinden een beetje korter en pas daarna plak je de envelop dicht.

zenvelopboeklijmenTip!: Leg een stukje papier onder de envelop die je dicht gaat lijmen. Zo zorg je ervoor dat eventuele lijmresten niet op de andere delen terecht komen.

Ik maak meestal drie envelopjes in één boekje, zodat het boekje niet te dik wordt. Bedenk bij het maken van het boekje dat het ook dikker wordt door de dingen die je in de enveloppen stopt.

Stroken

zstrokenhappinezZelfs lange stroken die je vaak overhoudt na het snijden van enveloppen of kaarten kan je nog gebruiken. Gooi ze niet weg!

boekiesBrede stroken zijn ideaal om je enveloppenboekjes dicht te maken. Vouw een strook om je boekje en plak hem daarna dicht. Vouw niet te strak, zo kan de strook eraf geschoven én dus hergebruikt worden. De strook houdt niet alleen het boekje dicht, maar is meteen een mooie kaft!

tekstenNaast een (handgeschreven) brief stuur ik vaak ook andere dingetjes mee in een enveloppenboekje. Kom je een inspirerend artikel of lekker recept tegen tijdens het scheuren in je tijdschriften? Dan kan je dat natuurlijk ook delen met je postvriendin! Artikelen die je niet leuk genoeg vindt om te delen, kan je op een andere manier gebruiken. Knip een artikel in stukken, maak er allemaal losse woorden van. Hussel de losse woorden en stel daarna je eigen zinnen samen. Misschien kom je op deze manier wel tot een grappige tekst of gedicht! Op de foto hierboven zie je verschillende enveloppenboekjes die ik heb gemaakt. De zinnetjes die je daarop ziet, heb ik ook zelf samengesteld met woorden die ik uit een tijdschrift knipte.

wierookpostStroken zijn niet alleen handig om boekjes mee dicht te vouwen. Je kan op deze manier ook je brief of andere dingen samenbinden. Smalle stroken gebruik ik graag voor het verpakken van wierook. Wierookstokjes die je los meestuurt met je post, breken vaak op weg naar de ontvanger. Op deze manier kan je makkelijk een paar stokjes meesturen!

Wikkel om een chocoladereep

zchocowikkelIn ‘Post ín huis bezorgen‘ laat ik zien hoe je een persoonlijke wikkel om een chocoladereep kan maken. Door aan de binnenkant van de wikkel lijntjespapier te plakken, ontstaat er aan de binnenkant ruimte voor een uitgebreide boodschap. In dat blogje gebruik ik inpakpapier, maar je kan voor de wikkel natuurlijk ook een bladzijde uit een tijdschrift gebruiken! Om een kleine chocoladereep is een smalle strook papier al voldoende!

Ik hoop dat ik je met deze blogjes kan inspireren om met andere ogen naar je oude tijdschriften te kijken. Je kan zoveel mooie poststukken maken van materiaal dat normaal in de papierbak verdwijnt! In het derde en laatste deel van deze blogjesreeks laat ik zien wat ik van de kleinste ‘reststukjes’ maak. Tot dan!

Liefs, Nienke.