Tags

, , , , , , , , ,

Creatief met kurk 00

Je moet toch spontaan lachen als iemand over ‘kreatief met kurk’ begint. We hebben allemaal het beeld van het het oubollige imago door het satirische televisie programma uit de jaren ’90 en het knutselen met wijnkurken. Ik heb zelf ook regelmatig moeten grinniken bij het knutselen de laatste weken want ja, ik ben creatief met kurk geweest. Hip is het nooit geweest maar ik geef bij deze toe, kurk is leuk om voor je post te gebruiken!

Creatief met kurk 01

te koop bij Action

Natuurlijk niet al stempelend met wijnkurken maar met plat zelfklevend kurk. Eerlijk gezegd had ik er nooit van gehoord tot ik het alweer even geleden op Instagram voorbij zag komen. Ik kan me niet meer herinneren wat diegene er mee maakte, alleen dat het plat was, in een kaartje was verwerkt en ik dacht, ‘verrek, dat is leuk!’ Natuurlijk gelijk gegoogeld waar je dat platte kurk dan kan kopen maar het bleek best prijzig en dus heb ik gelijk mijn zoektocht gestaakt. Niet meer aan gedacht of om gegrinnikt tot ik het een paar maanden geleden ineens bij Action zag liggen. In een serie creatieve papieren lag er een blok jute, gedessineerd kurk met gekleurde opdruk en gewoon effen kurk voor €1,69 per stuk.

Creatief met kurk 02

zelfklevend kurk

Aan de slag er mee! Nou, niet dus… De kurkvellen hebben maanden in mijn hobbykast gelegen. Af en toe wel een idee gehad maar nooit de moeite genomen om er iets mee uit te proberen. Tot ik onlangs op GewoonMarieke.com een ouder logje over het enveloppenboekje zag en hoe Marieke kurk voor de labels heeft gebruikt. Leuk!

Creatief met kurk 04

Geïnspireerd door Marieke heb ik een enveloppenboekje gemaakt. In vrolijke kleuren gecombineerd met details van kurk bij de labels en teksten. Onder elk met mijn lettertang gemaakte tekstlabels plakte ik een label uit kurk geknipt. Omdat het plastic niet heel goed blijft plakken op kurk gebruik ik extra lijmdots. Als extraatje stuur ik Joke een aantal geponste figuren en een groot vel kurk om zelf mee aan de freubel te gaan.

Vraag je je af hoe je zo’n enveloppenboekje maakt? Nienke maakte al eerder een logje over een soortgelijk enveloppenboekje, welke je hier kan vinden en anders kan je bij GewoonMarieke het filmpje bekijken hoe ik mijn enveloppenboekje heb gemaakt.

Tip! Als je de kurk eenmaal opplakt, kan je het alleen met moeite en scheuren loshalen. De lijmlaag is te sterk voor het toch wel broze kurk. Plak dus in 1 keer op de juiste plek.

Creatief met kurk 05 Creatief met kurk 08

 

 

Creatief met kurk 06Creatief met kurk 09

Kaarten versieren met kurk

Omdat het werken met kurk bij het enveloppenboekje zo goed is bevallen versierde ik ook wat kaartjes met kurk. Zo kwam ik er achter dat je heel goed kan stempelen op kurk. Iets wat ik eigenlijk niet had verwacht. Wel gebruik ik StazOn inkt, wat een goed gepigmenteerde en permanente inkt is. Ik stempelde een beterschapskaart met mijn nieuwe Hema stempels welke ik pas liet zien. Ook ontdekte ik dat je prima kan ponsen uit kurk. Het blijft me verbazen hoe makkelijk kurk werkt! Het ponsen kost niet meer kracht of moeite als wanneer je papier ponst, zelfs grote of juist hele kleine figuurtjes kan je ponsen! Zo maak je leuke stickertjes.

Creatief met kurk 11

Voor een ander kaartje maakte ik weer labels van lettertangtekstjes met daaronder een labeltje van kurk. Heel simpel maar mooi! Het mooie kaartje is overigens van Kaartje of Kip.

Creatief met kurk 10

En als laatste verwerkte ik kurk in dit oude kaartje wat al bijna bego te vergaan. Het papier bij de randen was erg dun en er zaten al scheurtjes in. Ik besloot het op een stuk kurk te plakken en dat weer op een mooi papiertje te plakken. Zo werd de kaart niet alleen nog leuker maar ook een stuk steviger.

Op de achterkant plakte ik nog een geponst hart en daarna ging ik met de envelop aan de slag waar ik een wenskaartzakje voor gebruikte. Omdat je niet heel mooi met witte pen op kurk kan schrijven maar wel op het plastic van het zakje, besloot ik een label te maken (met dit handige setje) en deze aan de binnenkant van het zakje te plakken. Door wat dubbelzijdig tape op de vier hoekjes te doen, plakte het label aan de binnenkant vast zonder dat dit er raar uitzag of ik het label op het kaartje moest plakken om schuiven te voorkomen. Het adres schreef ik daarna op de buitenkant van het zakje.

Creatief met kurk 12 Creatief met kurk 14 Creatief met kurk 13 Creatief met kurk 15

Mocht jouw Action geen blokken met zelfklevend kurk meer verkopen, dan kan je eens kijken naar de iets duurdere variant van ‘Marianne Design‘, welke bij vele hobbywinkels te koop is. Mocht je niet genoeg hebben aan het blokje van Action, dan kan je ook aan de rol zelfklevend kurk gaan!

Heb jij wel eens met kurk geknutseld? We zijn benieuwd naar jouw creaties! Deel ze vooral met ons, op onze Facebook-pagina of op Instagram met de #postfabriek

Liefs, Ruchama

PS. Aanstaande zaterdag komt er een leuke winactie online in samenwerking met Studio Inktvis! Ik kan je vast de tip geven om haar postkaarten te bekijken en je favorieten uit te zoeken zodat je er zaterdag snel bij kan zijn! 😉