Tags

, , , ,

Pocket Letter 007

Ineens zag ik (Ruchama) ze regelmatig op Instagram voorbij komen, werden we er over getipt via de mail en werd ik nieuwsgierig. Ze ogen heel vrolijk en leuk maar wat zijn het precies, hoe werkt het, wat doe je er in en is het leuk om te doen? Ik heb het over pocket letters, bedacht door Janette Lane. Een 9 vaks mapje die je aan de hand van een thema vult met kaartjes en daarop mooie plaatjes, een zakje thee (mooie theezakjes tips van Nienke), quotes, een brief, en kleine meestuurcadeautjes zoals een stukje tape, stickers, brads of andere bijpassende spulletjes. Ze zien er aantrekkelijk uit en hoewel je het misschien op het eerste oog niet verwacht, is het een vorm van post versturen. Een nieuwe manier om gezellige post uit te wisselen met je vaste postvriendin of juist om eens te swappen (eenmalig uitwisselen) met een andere postliefhebber. En ook nog eens handig op te bergen want de insteekhoezen passen perfect in een ordner of map!

Vind je het lastig om te beginnen met je Pocket Letter? Kijk dan eens naar dit template, gemaakt door Janette Lane. Het zijn natuurlijk maar richtlijnen en je bent vrij om je Pocket Letter te maken zoals je zelf wil!

Het was dus tijd om op onderzoek uit te gaan, voor mezelf maar ook voor jullie. Mijn eerste vraag was, maar waar kóóp je ze dan, die 9 vaks hoesjes. Nou, gewoon bij Intertoys voor 29 cent! Het zijn de hoesjes die vroeger werden gebruikt om Pokemon en Magic kaarten in te bewaren. Voor dat geld is het leuk om het eens uit te proberen want papier en postspullen heb ik genoeg in huis. In de winkel zelf liggen ze achter de toonbank, maar ze zijn ook via de website te bestellen. Dus bestelde ik een aantal hoesjes en liet ze toch nog een tijdje liggen want hoe en waar begin je? Het oogt zo simpel maar oei, het is best lastig! Eerst maar eens rondkijken op de Facebook groep voor Pocket Letters om inspiratie op te doen.

Pocket Letter 000

de insteekhoezen die je voor €0,29 per stuk kan kopen

Toen een aantal jaar geleden post weer helemaal in was en ontdekt werd als ‘snailmail’ leek het vooral gebruikelijk om heel veel leuke dingen te sturen en er een kaartje bij te stoppen. Dat is niet de soort post waar wij zo dol op zijn en waar ons hart sneller van gaat kloppen. Meestuurcadeautjes zijn leuk maar van een poststuk of brief met aandacht & liefde gemaakt worden we echt blij. In eerste instantie deden de pocket letters me een beetje aan die overvolle ‘snailmail’ enveloppen denken (die inmiddels in velen gevallen zijn veranderd naar echte brieven en poststukken) veel leuks in de vakjes stoppen en versturen maar… Dit is gelukkig alles behalve het geval. De pocket letters puilen uit van de vrolijkheid en leuke extraatjes maar eerlijk is eerlijk, een pocket letter maak je niet zo maar even. Daar heb je tijd, geduld en aandacht voor nodig en dan ontstaan er ware kunstwerkjes!

Even een aantal mooie Pocket Letters op een rijtje! Zo kan je precies zien wat het idee is, kan je inspiratie op doen of gewoon geniet van de mooie kleurtjes. Je kan de kleinigheidjes aan de voorkant en achterkant van de hoesjes doen maar je kan ook de voorkant mooi maken zoals Dineke heeft gedaan en de extraatjes aan de achterkant plaatsen.

prachtig en wél mijn smaak is deze PL in PIP stijl door Claudia gemaakt

prachtig qua kleur en thema is deze PL in PIP stijl door Claudia gemaakt

ook prachtig en helemaal in mijn thema is deze PL van Dorine

ook prachtig en helemaal in mijn thema is deze PL door Dineke gemaakt

Uit de Engelse Pocket Letter Pals groep op Facebook:

PhotoGrid_1433917283702wpid-screenshot_2015-06-09-22-36-37_1.jpg

 

 

 

 

Screenshot_2015-06-09-22-41-55

 

Screenshot_2015-06-09-22-39-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij het maken van Pocket Letters gebruikt bijna iedereen een thema en al doende ontdekte ik dat het maken van een pocket letter eigenlijk wel overeenkomt met het maken van thema brievenbusdoosjes. Iets wat ik ook graag en met veel liefde & aandacht doe! Het kiezen van een thema, het bij elkaar zoeken van materiaal en natuurlijk een leuk meestuurcadeautje. Maar helemaal vrij ben je niet want je wordt beperkt door 9 vakjes van officieel 6,4 x 8.9 centimeter (wat je ook af kan ronden naar 6,5 x 9 cm) en dat is best klein. Het is dus een uitdaging om van 9 vakjes een mooi geheel te maken en ook nog eens wat leuks in kwijt te kunnen.

Tijdens het opdoen van inspiratie en de hoe en wat’s ontdekken kwam ik er toch al snel achter dat het originele idee van de Pocket Letter niet helemaal mijn ding is. Ik vind het idee heel leuk, maar ik zie mezelf niet heel regelmatig Pocket Letters maken. Daarvoor mis ik de ruimte om zelf te kunnen creëren en wie me kent weet dat ik eigenwijs ben en graag mijn eigen draai aan iets geef. Mijn eerste Pocket Letter werd dus helemaal niet zoals hij ‘hoort’ te zijn en daarom wil ik hem juist met jullie delen. Want er is genoeg inspiratie te vinden om een PL naar het template te maken maar wat kan je er nou allemaal nog meer mee? Mijn hoofd stroomt over van de ideeën maar in dit eerste logje wilde ik jullie kennis laten maken met het oorspronkelijke Pocket Letter idee en hoe ik er mijn eerste eigen draai aan heb gegeven!

Pocket Letter 001

Mijn eerste Pocket Letter maakte ik speciaal voor Lut, die van de week haar kat was verloor. Ik koos dus voor illustraties die op haar overleden kat leken en daarbij dromerige plaatjes uit verschillende Flow Magazines. De basis wilde ik wel hetzelfde houden als de originele PL maar ik wilde me meer richten op de persoonlijke details en vooral niet over de top gaan met meestuurcadeautjes. Het juist heel simpel, mooi en liefdevol houden.

Voor de achterkant wilde ik de mooie tekst hebben wat gelijk mijn kleurthema zou worden, paars met blauw. En hier begint gelijk het lastige… het netjes op maat knippen van je kaartjes of de plaat die je wil gebruiken. Een liniaal, potlood/pen en een mesje is wel aan te raden om te gebruiken want anders wordt het al snel slordig en juist door de vakjes valt dit erg op. De pagina was iets te groot voor de 9 vakjes dus heb ik vanuit het midden gemeten zodat alleen de randjes verloren zijn gegaan.

Pocket Letter 002

Nu de achterkant basis klaar was draaide ik de hoes om naar de voorkant. Ook hiervoor koos ik weer een plaat uit als basis en besloot de tekstlabel er uit te snijden zodat ik er daarna een ander plaatje achter kon plakken. Ook kan je er voor kiezen om een plaatje over de tekst heen te plakken, zo was mijn eerste idee om het kleine katje op de tekst te plakken en een andere tekst op de lijntjes te schrijven.

Daarna heb ik de losse kaartjes op de achterkant van de nieuwe plaat geplakt. Ik ben hier uitgegaan van het midden van het tekstlabel en één voor één de losse kaartjes gaan plakken. Let er op dat je de achterkanten aan elkaar plakt. Je bent zo bezig met meten en opletten dat je snel zo’n suffe fout maakt, wat ik dus ook bijna deed!

Tijdens het verder versieren van de voorkant heb ik de plaat ongeknipt gelaten. Dit versiert net even wat makkelijker en kan je makkelijker schuiven zonder dat steeds je kaartjes meeschuiven. Ook plakte ik toch nog wat tape en geponste hartjes uit bellenblaas papier op de achterkant.

Tip! Je kan ook kaartje voor kaartje maken als je niet één geheel maakt van een plaat.

Pocket Letter 003

Pocket Letter 004

Als alles naar je zin is kan je beginnen met het engste gedeelte… het in stukjes knippen van je grote plaat. Ik vond het een vreselijk gevoel! Al was het ook wel weer heel leuk om daarna alles in de hoesjes te kunnen steken en je eindresultaat te bekijken. Alle kaartjes pasten netjes in de hoesjes en zo kon ik de laatste details toevoegen. Zoals een hartjes theezakje (te koop in Duitsland) voor een kopje troost en zes vlindertjes voor de zes jaren die ze samen mochten zijn. Verder heb ik mijn eerste Pocket Letter rustig gehouden omdat ik graag de liefdevolle en dromerige sfeer wilde behouden.

Pocket Letter 005


Pocket Letter 007 Pocket Letter 008

Benieuwd naar het eindresultaat? Dit is hem uiteindelijk geworden. Totaal niet hoe het ‘hoort’ maar precies zoals ik graag post maak! Ik vond het erg leuk om met een uitdaging post te maken want hoewel het simpel lijkt, het hele meten, passen en op elkaar afstemmen is best lastig.

Het versturen van een pocket letter doe je door de boven- en onderstrook naar het midden dubbel te vouwen. Hierdoor krijg je een stevig en smal stapeltje wat precies in een brede A6 envelop past. Ik nam een A5 envelop en een deel van de bovenkant naar achteren waardoor het een lage A5 envelop werd. Om de insteekhoes in elkaar gevouwen te houden kan je er een mooie strook, een lint of touwtje om heen doen. Zoals je bij Claudia haar PL zag, kan je er ook een doily i.c.m. lint om heen doen, staat ook erg mooi! Ik koos voor een strook papier met mooie quote en bellen die terug komen in de PL zelf. En als extra deed ik er paars baker twine omheen.

Pocket Letter 009 Pocket Letter 010

Pocket Letter 012 Pocket Letter 0122

Ik vond het erg leuk om zo voorzichtig in het Pocket Letter wereldje te stappen, te zien wat anderen maken en dan toch weer mijn eigen ding doen. Al heb ik inmiddels ook een uitdaging staan want Dineke heeft aangeboden om een ‘Typewriter Pocket Letter’ swap te doen en die uitdaging ga ik graag aan. Verder heb ik al een aantal ideeën klaar liggen om uitgewerkt te worden dus dat zien jullie in volgende logjes terug.

Met mijn collega Kim heb ik het uitgebreid gehad over verschillende ideeën om een Pocket Letter naar onze eigen voorkeuren te maken en stuurde ik haar ook wat uitdaging op, namelijk een aantal lege insteekhoezen samen met een lekkere Flow & Tony reep ter ontspanning. Kim haar creaties en ideeën zal je ook zeker nog een keer terug zien!

Pocket Letter 0015

Mijn eerste Pocket Letter was overigens niet mijn echt eerste Pocket Letter want de week ervoor had ik al een beginnetje gemaakt aan een andere. Toen liep ik vast omdat de plaat die ik gebruikte alweer zo mooi was dat het zonde is om er veel over heen te plakken. Ook was de plaat eigenlijk te klein voor het hoesje waardoor ik hem dwars heb gelegd. Allemaal eigenwijze dingen van mijn kant. Deze ligt dus nog te wachten om afgemaakt te worden, nog een uitdaging!

Tip! Maak een malletje van de maat kaartje dat je nodig hebt. Deze kan je dan gebruiken om om te trekken. Heb je veel moeite met het af tekenen en snijden van de achtergrondkaartjes? Hier kan je ze ook op maat gesneden kopen.

Pocket Letter 013

Was jij al bekend met het concept ‘Pocket Letters’ en heb jij je er al aan durven wagen? Meer inspiratie vind je o.a. op Pinterest en Instagram als je op #pocketletters zoekt. Ook is er een NLse Facebook groep waar je lid van kan worden om je creaties te delen maar ook iemand kan vragen om mee uit te ruilen. Claudia en Dineke zijn beide lid van deze Facebook groep dus je vindt hier ook nog meer van hun mooie creaties!

Liefs, Ruchama