Tags

, , , , , , , , , ,

Zusterhood begint bij een plechtige belofte

Zusterhood begint bij een plechtige gelofte!

In een tijd waarin ons contact door Instagram, Whatsapp en Facebook steeds virtueler en oppervlakkiger wordt, pleit Zusterhood voor briefkunst. Brieven die verbinden en inspireren vanuit een zusterschap zonder geloofsovertuiging behalve het geloof in de kunst. ​ Voor vrouwelijke kunstenaars, schrijvers, illustratoren, filosofen, fotografen, theatermakers, grafisch vormgevers, designers, stylisten en andere kunstzinnige makers. Als lid kun je duurzame contacten opbouwen met andere vrouwen in de kunst, elkaar inspireren en Zusterhood geeft je een podium met de jaarlijkse expositie.

​Zusterhood is ontstaan door brieven die Marieke Verlangen door de jaren heen met een aantal bijzondere vrouwen uitwisselde. Sommigen kende ze al van vroeger, anderen van de kunstacademie. Wat hun discipline in de kunsten ook was, van theater, beeldende kunst, filosofie tot duizendpotige levenskunstenaressen: de brieven waren altijd bijzonder, kleurrijk, eerlijk, absurd, hilarisch, poëtisch, lieflijk, rechtdoorzee, intiem en prachtig. Deze kunstbrieven waren voor Marieke vonken van inspiratie en levenslust. En dat wil ze delen, zodat meer mensen deze bijzondere momenten kunnen ervaren.

Want juist op de momenten dat je je meer een zak aardappelen dan een fijn mens voelt, is verbinding met anderen zo waardevol. Onderdeel zijn van een zusterschap maakt dat je je verbonden kunt voelen met sisters op je goede en slechte dagen.

Als kind organiseerde Marieke al geheime genootschappen waarbij ze communiceerden in brieven met onzichtbare inkt en geheim taal. Dertig jaar later pakt het steeds groter uit dan ‘het genootschap-in-de-kartonnen-doos-op-de-hoek-van-de-straat’. Met Zusterhood wil Marieke inspirerende vrouwen in de kunst met elkaar verbinden. Waarom alleen vrouwen? Waarom niet ook mannen? Omdat verbondenheid met sisters zo waardevol is, een krachtbron van onuitputtelijke inspiratie! Een zusterschap waarin je elkaar vanuit verschillende disciplines inspireert en samen brieven tot kunstvorm verheft!

Pleidooi voor de briefkunst

Briefkunst van zuster Marieke

We leven in een tijd waarin brieven veelal worden vervangen door virtuele berichten. Daarmee lijkt een mooi communicatiemedium te verdwijnen, maar het geeft post ook de kans om tot een kunstvorm verheven te worden. De liefde voor papier, behoefte aan diepgang en persoonlijke verbinding is zeker niet verdwenen!

Zusterhood

Briefkunst van Marieke Verlangen van Zusterhood op weg

Briefkunst vol inspiratie op weg! Foto van Zusterhood

Als lid van Zusterhood, krijg je zes keer per jaar een oproep via e-mail met een kunstzinnig thema en het adres van de zuster aan wie je die ronde gekoppeld bent. Zes keer per jaar vul je een envelop met inspiratie en deze stuur je op naar een van de zusters van Zusterhood. Je krijgt in hetzelfde thema een postpakketje terug. Deze brief stuur je daarna naar het hoofdkantoor, want als kers op de taart worden alle kunstbrieven geëxposeerd.

Zusterhood is schrijven – krijgen – exposeren

Expositie

Briefkunst via Zusterhood

Briefkunst via Zusterhood

Eens per jaar organiseert Zusterhood een bijeenkomst met expositie in een kleine galerie of kunst-instelling. Jouw brieven worden onderdeel van deze expositie. Je kunt de zusters hier in het echt ontmoeten en alle kunstbrieven bij elkaar zien. Aanwezig zijn bij de expo is geheel vrijblijvend, maar zeker de moeite waard! Het een op een contact tijdens het schrijven is al erg mooi, maar het geheel aan fantastische brieven én vrouwen bij elkaar is natuurlijk nog bijzonderderderder. Kortom: Zusterhood is niet alleen een community die verbindt en inspireert, maar ook een podium en kunstproject.

Lid worden

Word jij gelukkig van mooie brieven op je deurmat? En beantwoord je deze tien vragen met ja? Word dan lid!

Lidmaatschap van Zusterhood kost € 12,50 per jaar. Op 1 februari start de eerste ronde al, maar je kunt instromen op ieder gewenst moment. Het thema van de eerste ronde is paradijs. Ook als je later instroomt of zelfs maar één ronde hebt meegedaan, mag je toch deelnemen aan de expositie. Je kunt geen korting krijgen op je lidmaatschap. De kosten dekken namelijk alleen je lidmaatschapspakketje en deelname aan de expo.

Wil jij je aansluiten bij het zusterschap en kunstbrieven versturen en ontvangen? Leg dan nu je hand op je hart en zeg plechtig: ‘Ook al ben ik drukdrukdruk, ik zal schrijven. Vanaf heden ben ik zuster, vedette, strijdster voor de briefkunst!’ En meld je gauw aan!

Niet meedoen, maar wel meekijken? Volg Zusterhood op Instagram of hou de website in de gaten!

Lieve groetjes,

Nienke