Tags

, , , ,

Zusterhood, een kunstproject per post! Foto van Zusterhood

Foto van Zusterhood

Zusterhood, het kunstproject per post, gaat door in 2019! De vorm verandert, maar het zusterschap blijft. In dit blog blik ik terug op mijn Zusterhoodjaar 2018 en vertel je meer over de nieuwe vorm. Lees je mee?

Mijn zusterschap

In januari 2018 ontdekte ik Zusterhood op Instagram. Daar scrolde ik langs de nieuwste foto’s onder #postfabriek en zag iets dat mijn aandacht trok. Ik klikte door naar een profiel en vond inspirerende beelden. Om die beelden op een later moment uitgebreid te kunnen bewonderen, klikte ik op ‘volgen’. Kort daarna kreeg ik een privé-berichtje van Marieke Verlangen, oprichtster van Zusterhood. Wat bleek? Marieke had zich in de dagen ervoor net een postfabriekje gevoeld en daarom #postfabriek onder één van haar foto’s geplaatst. Zij kwam op haar beurt weer op mijn profiel terecht door de volg-melding. Zo zag ze mijn foto’s én ontdekte de Postfabriek! Na wat berichtjes over en weer en bemoedigende woorden van Marieke besloot ik me aan te sluiten bij Zusterhood. Ik schreef verschillende blogs over dit bijzondere kunstproject per post. Wil je ze teruglezen? Je kan ze vinden onder de subcategorie Zusterhood.

Zusterhood in 2018

In 2018 kregen alle zusters zes keer een schrijfoproep via e-mail met een kunstzinnig thema en het adres van een zuster aan wie ze die ronde gekoppeld waren. Na elke oproep had je dan een maand de tijd om een envelop met inspiratie te vullen en deze naar één van de medezusters te sturen. En je kreeg ook een postpakketje in hetzelfde thema terug, een soort van privé-expo op de deurmat! Daarna stuurde je de brieven door naar het hoofdkwartier, want als kers op de taart werd er een bijeenkomst georganiseerd waar alle brieven van het afgelopen jaar bewonderd konden worden!

Mijn zusterpost

De Poststukken die Nienke in 2018 maakte voor Zusterhood

Mijn poststukken voor Zusterhood in 2018

Vanaf het moment dat er een nieuwe schrijfoproep in mijn mailbox kwam, keek ik anders naar de wereld om me heen. Het thema kleurde de maand en de opdrachten prikkelden en inspireerden. Ik heb vier van de zes rondes meegedaan en maakte poststukken rond de thema’s Paradijs, Recept voor geel, Contactadvertentie en Luchtkasteel. Bovendien had ik de eer om de poststukken van vier verschillende zusters in vier verschillende thema’s als eerste te mogen openen. Als je langs de foto’s van de brieven op de website van Zusterhood scrolt, kan je dat gevoel zelf een beetje beleven. Kan je je voorstellen wat het met je doet om zulke bijzondere poststukken te ontvangen en te mogen openen en bewonderen? Het is werkelijk een bom van inspiratie!

Helaas was ik niet in staat om de bijeenkomst bij te wonen. Als ik de verhalen mag geloven, was het effect daarvan nog vele malen groter. Hieronder lees je een bericht van zuster Helen.

Oooh ik heb wat afgezucht (oh wat mooi, fantastisch geschreven) en gelachen. Wat was het mooi. Het liefst was ik blijven slapen zodat ik nóg een dag had kunnen kijken. Ik zit nog steeds op een wolk. Het was zoooooo leuk! Een feest voor de ogen met lieve creatieven.

Zusterhood bijeenkomst

Foto via Zusterhood, gemaakt door Irene Berra

Foto via Zusterhood, gemaakt door Irene Berra

De allereerste Zusterhood bijeenkomst vond plaats op 19 januari. Er zijn enkele foto’s op Instagram te bewonderen onder #zusterhood waardoor je de sfeer kan proeven. Hieronder lees je wat Marieke schreef over deze dag.

Het was ontzettend fijn om zoveel zusters bij elkaar te zien. Met warme chocomelk en Irish coffee erbij zijn er honderden brieven bewonderd, nieuwe vriendschappen en connecties gemaakt en inspiratie opgedaan. Bijzonder om zoveel verschillende vrouwen met ieder hun eigen talent samen te zien. Het was alsof iedereen elkaar al jaren kende en voelde als een warm verbond dit zusterschap, waarbij je helemaal jezelf kunt zijn, gezien wordt om wie je bent en gewaardeerd om wat je maakt. Sisters unite! Laten we elkaar blijven inspireren en de briefkunst levend houden.

Zusterhood in 2019

Foto via Zusterhood, gemaakt door Irene Berra

Foto via Zusterhood, gemaakt door Irene Berra

De vorm waarin Zusterhood in 2018 bestond, is niet langer haalbaar. Er zijn wel zusters die willen meehelpen, maar niemand kan het hele concept dragen of de administratieve kant overnemen. Dat snapt Marieke wel, want het is ook nogal wat. Maar naast veel werk was Zusterhood voor Marieke ook ‘een creatief lichtpuntje in een rotjaar’. En dat vindt ze té waardevol om er niet mee door te gaan. Dus Zusterhood blijft bestaan! De vorm verandert, maar het zusterschap blijft.

Nieuwe vorm

In 2019 is Zusterhood simpeler en kleiner in administratieve vorm. Maar wel groter en uitgebreider doordat er dit jaar niet zes, maar elf rondes zullen zijn. Je mag je poststuk zo uitgebreid maken als je wilt, maar dit jaar is een ansichtkaart vaak al genoeg. Waardoor het makkelijker is om aan een ronde mee te doen als je weinig tijd hebt. Er zijn wel deadlines, maar geen verplichtingen meer. Zusters kunnen zelf kiezen welke thema’s de meeste inspiratie brengen en aan welke rondes ze mee willen doen, afmelden is niet meer nodig. Er worden geen koppels meer gemaakt, maar er komt wel een bijeenkomst voor zusters only! Tijdens die bijeenkomst komen leden samen om nieuwe inspiratie en connecties op te doen én ze mogen alle poststukken uitpakken en bewonderen.

Zusterhood wil je inspireren en verbinden, niet een gevoel van verplichting geven. Jij kiest.

Aanmelden voor Zusterhood in 2019

Foto van Zusterhood

Foto van Zusterhood

Voel je je geroepen om je aan te sluiten bij deze groep vrouwen? Lidmaatschap van Zusterhood kost € 12,50 per jaar. Op 1 februari start de eerste ronde al, maar je kunt instromen op ieder gewenst moment. Het thema van de eerste ronde is ‘Het allermooiste woord’. Op de website van Zusterhood, onder de kop ‘meeschrijven’ vind je een overzicht van alle nieuwe thema’s voor dit jaar.

Vanaf het moment dat je lid bent, krijg je tot aan het einde van het jaar de schrijfoproepen in je mailbox. Hierin staat het thema met een opdracht. Vele poststukken worden gedocumenteerd en gepost op de website en Instagram van Zusterhood. Daarnaast ben je als lid uitgenodigd voor de zusters only Zusterhood bijeenkomst die in januari 2020 staat gepland.

Niet meedoen, wel meekijken? Volg dan Zusterhood op Instagram of hou de website in de gaten!

Lieve groetjes,

Nienke