Tags

, , , , , , ,

Herinneringen delen met een fotokaart van Greetz

Herinneringen versturen met fotokaarten van Greetz

Een kaartje met eigen foto en een persoonlijk berichtje is een fijne verrassing én kan in de toekomst een prachtige terugblik zijn. In dit blog vertel ik hoe foto’s helpen herinneren. En laat ik zien hoe je fotokaarten maakt met Greetz. Kijk je mee?

Tentstokken

In zijn boek ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’ vertelt Douwe Draaisma onder andere over oude foto’s en herinneringen. Hij gebruikt daarbij de woorden van Gerrit Krol die foto’s ‘de tentstokken van de herinnering’ noemt. Foto’s zijn inderdaad niet de herinnering zelf, maar ze helpen je wel herinneringen op te spannen en overeind te houden.

Als herinneringen sterk en solide waren zou je geen foto’s nodig hebben. Ze zouden uit zichzelf rechtop blijven staan, zonder stokken of scheerlijnen. Maar de meeste herinneringen zijn slap en vormeloos en daarom fotograferen we wat ons memorabel lijkt. Met iedere klik van het toestel proberen we het beeldarchief van ons geheugen uit te breiden.

Dagelijkse leven

Een kaart met eigen foto’s en herinneringen, gemaakt via Greetz.nl

Een kaart met eigen foto’s en herinneringen, gemaakt via Greetz.nl

Als je foto’s maakt, loop je vooruit op wat je je over tien, twintig of misschien wel vijftig jaar wilt herinneren. En daar begint volgens Draaisma het probleem. Want hoe kan je nu inschatten wat je je over zoveel jaar wilt herinneren? Hij vergelijkt zijn eigen foto’s met werk van Ed van der Elsken en Kors van Bennekom. Deze bekende fotografen hebben ook het leven van hun eigen gezin gefotografeerd. En daarbij valt Draaisma één ding meteen op. Wat bij doorsnee familiekiekjes ontbreekt, staat bij deze fotografen juist op de voorgrond: het dagelijks leven. Draaisma zegt daarover: ‘Zij hebben een feilloos oog voor details die de gewone dagelijkse bezigheden en besognes oproepen, het gedoe en gehannes, de terloopse gebeurtenissen die juist de intimiteit van het gezinsleven uitmaken.’

Bladerend door de foto’s die Draaisma zelf in de afgelopen jaren heeft gemaakt ziet hij wat hij, naar eigen zeggen, verkeerd heeft gedaan. Hij zou zich willen herinneren hoe zijn kinderen eruitzagen toen ze, als peuters, met verhitte koppen aan het kibbelen waren. Maar hij heeft bij ruzie nooit gedacht, vlug, het fototoestel! Wel maakte hij foto’s tijdens vakanties en van verjaardagstaarten, feesthoedjes en slingers. En ook ieder jaar weer foto’s van paasbroodjes, kerstbomen en de lampions van Sint Maarten.

Ik kijk naar al die foto’s en bedenk dat het dagelijks leven me is ontglipt. Juist omdat het te alledaags was heb ik het niet onthouden en er zijn geen foto’s die me helpen het terug te roepen. Je pakt het fotoalbum, slaat de ene na de andere pagina om en ziet alleen maar tentstokken die niet passen bij de tent die je nu het liefst op zou willen zetten.

Ik ontdekte zelf na het overlijden van mijn vader dat ik vooral de kleine dingen zo ontzettend mis. De dagelijkse handelingen die we niet hebben vastgelegd, omdat ze zo gewoontjes leken. Bijvoorbeeld de keren dat we samen een peer aten of de manier waarop hij opkeek als ik binnenkwam. Dat maakte deel uit van mijn leven en dát wil ik me graag herinneren.

Brieven en kaarten als tentstok

Draaisma legt uit dat foto’s kunnen helpen om herinneringen op te spannen en overeind te houden. Hij beschrijft als voorbeeld een foto van zijn opa. Kijkend naar de foto herinnert hij zich weer hoe mannen van zijn generatie vlak voor ze gingen zitten de pijpen van hun pantalon net boven de knie even optrokken om de vouw te beschermen.

Maar niet alleen foto’s zijn als tentstokken voor een herinnering. Kaarten en brieven kunnen dat ook! Misschien herken je dat van het herlezen van een oude brief. Een beschrijving van een gebeurtenis neemt je mee terug in de tijd en zo kan je je het ineens weer herinneren als de dag van gisteren.

Fotokaarten van Greetz

Een bestaand kaartontwerp met eigen foto’s

Een bestaand kaartontwerp met eigen foto’s

Door Simon Garfield en zijn Ode aan de brief besef ik hoe belangrijk brieven zijn: je schrijft geschiedenis! Door Douwe Draaisma zie ik ook hoe belangrijk het vastleggen van het alledaagse is. In de toekomst worden foto’s, kaartjes en persoonlijke brieven een terugblik naar nu.

Vooralsnog hebben e-mails niet hetzelfde effect in een verhaal, omdat e-mails niet worden aangetroffen op zolder of onder een losse plank onder de vloer, of in dozen als mensen doodgaan.

Tegenwoordig maken we de meeste foto’s met onze smartphones. En we delen die foto’s daarna met één druk op de knop via Whatsapp of social media. Maar net als bij digitale berichten zullen digitale foto’s later niet toevallig boven water komen, zoals Simon Garfield dat in het citaat hierboven beschrijft. En dat is nou precies waarom ik de fotokaarten van Greetz zo geweldig vind. Op deze manier kan je snel en eenvoudig foto’s delen. En je maakt er gelijk een tastbare herinnering van. Bovendien bundel je krachten: je maakt een persoonlijk bericht en een foto in één!

Hoe maak je een fotokaart met Greetz?

Met de kaartservice van Greetz kan je met jouw eigen foto’s kaartjes maken. Ik probeer dat, geraakt door de woorden van Douwe Draaisma, vaker met foto’s van alledaagse situaties te doen. En kan daarmee, buiten feestdagen en bijzondere gelegenheden om, dierbaren zomaar met persoonlijke post verrassen.

Fotokaarten maken met de kaartservice van Greetz

Ben je benieuwd naar jouw foto’s op een kaartje? Op Greetz.nl kan je je eigen kaart ontwerpen en meteen bekijken hoe de kaart eruit komt te zien. Er zijn bestaande ontwerpen waar je je foto’s kan toevoegen, maar je kan ook aan de slag met een geheel eigen ontwerp. Voor fotokaarten selecteer je deze optie op de website en zie je verschillende mogelijkheden verschijnen. Je kan je zoekopdracht verfijnen door bijvoorbeeld te kiezen voor een stijl, moment of soort kaart. Op de afbeelding hierboven zie je dat ik speciaal op ansichtkaarten heb gezocht.

Een ansichtkaart met eigen foto

Ontwerp je eigen fotokaart met de kaartservice van Greetz

Op de afbeelding hierboven zie je dat ik heb gekozen voor een staande ansichtkaart met eigen ontwerp. Door op de oranje balk met het woord ‘bewerken’ te klikken, kon ik kiezen voor een manier om een foto in te laden.

Kies een foto uit je eigen fotobibliotheek voor een persoonlijk kaartje

Ik koos daarna een foto uit mijn eigen fotobibliotheek. Bij dit eigen ontwerp kan je 1 tot 20 foto’s toevoegen. Als je meerdere foto’s selecteert, wordt het automatisch een collage.

De voorkant van mijn fotokaart met de kaartservice van Greetz

Voor deze ansichtkaart heb ik één foto gekozen. Het zoontje van een vriendin zit hier op mijn bureau met babushka’s te spelen. Hij groeit zo snel en leert elke dag nieuwe woorden. Dát is iets dat ik me graag wil herinneren en schrijf erover op de achterkant van de kaart. Ook kan je de foto op de voorkant van de kaart opleuken met tekst en stickers. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie quote?

Je kan een persoonlijk bericht toevoegen aan je kaart en hebt de keuze uit verschillende lettertypes

Als je online een persoonlijke boodschap op de kaart schrijft, heb je de keuze uit verschillende lettertypes. Ik maak graag gebruik van deze optie als ik iemand zo snel mogelijk met een kaartje wil verrassen en die dag niet in de buurt ben van mijn eigen bureau. Maar het allerliefst stuur ik de kaartjes naar mijn eigen adres. Zo kan ik er een handgeschreven bericht op kan schrijven en dat heb ik deze keer dan ook gedaan.

Zoals je op de foto hierboven ziet, kan je voorgedrukte tekst en handgeschreven tekst ook combineren. De datum waarop de foto is gemaakt, heb ik er online opgeschreven. Die staat nu voorgedrukt op het kaartje. De rest heb ik leeg gelaten voor een handgeschreven boodschap.

Ansichtkaart XL, gemaakt met de kaartservice van Greetz

Ansichtkaart XL, gemaakt met de kaartservice van Greetz

De ansichtkaarten van Greetz voelen stevig aan en ik ben erg tevreden over de kwaliteit van de foto. Omdat deze foto op groot formaat is gedrukt, kan je veel details zien. En op de achterkant is er meteen ook veel schrijfruimte voor het vastleggen van herinneringen.

Een wenskaart van een bestaand ontwerp

Ik maakte ook een wenskaart van een bestaand kaartontwerp waar je eigen foto’s aan toe kan voegen. Hoe tof is het als jij of je dierbaren een rol spelen op zo’n mooie kaart!

Niet alleen op de voorkant van de kaart is ruimte voor foto’s. Ook van de binnenkant van de kaart kan je iets moois maken. Zoals je op de foto hierboven ziet, heb ik ook binnenin de kaart een foto laten drukken.

Ansichtkaart XL en ansichtkaart medium met mijn eigen foto’s

Ansichtkaart XL en ansichtkaart medium met mijn eigen foto’s

Met de kaartservice van Greetz kan je echt iets unieks en passends maken en er zijn zoveel mogelijkheden! Vanaf telefoon, tablet of computer ontwerp je persoonlijke kaartjes en je kan zo prachtige, tastbare herinneringen versturen. De fotokaarten zijn mijn favoriet, ik vind ze een waardevolle aanvulling naast de brieven die ik verstuur.

Bestaand kaartontwerp van Greetz 'If I send you my ugly selfie, our friendship is real

Bestaand kaartontwerp van Greetz met een foto van Kim, mij en Ruchama

Misschien is het ook iets voor jou en wil je het proberen. Je kan je ontwerp online bekijken, zonder meteen een bestelling te hoeven doen. 

Lieve groetjes,

Nienke

PS Tot slot wil ik Toon nog graag bedanken. Hij raadde me het boek van Douwe Draaisma aan. Zonder zijn tip had ik dit blog niet kunnen schrijven. Dankjewel, Toon!