Tags

, , , , , , , , ,

Confetti, wie houdt er niet van? Al die vrolijke, gekleurde snippertjes: hartstikke feestelijk! Okee, het geeft wel een klein beetje troep. Nou is dat hier in huis niet zo erg, want mijn zoontje vindt het geweldig leuk om confetti op te zuigen, snippertje voor snippertje. Nou heeft niet iedereen een zoontje met zo’n hobby, dus vandaag deel ik de verjaardagspost die ik maakte voor Ruchama (jaja, ze was jarig afgelopen weekend!) met confetti die géén troep geeft.

Confettihappybirthdaykaart

Confetti kun je kopen, maar soms wil je het gebruiken en heb je het toch niet in huis. Daar is een oplossing voor! Het enige wat je nodig hebt is gekleurd papier en een perforator. Gooi wel eerst even je perforator leeg, zodat je alleen de gekleurde rondjes verzameld in het opvangbakje. En dan: perforeren maar!

Confettimaken

Voor het kaartje hierboven heb ik zelfgemaakte confetti-tape gebruikt. Hiervoor heb je alleen wat confetti en een reepje dubbelzijdige tape nodig.

Confettitape

Leg de confetti in een reepje neer en neem een stukje dubbelzijdige tape (deze komt van de Boekenvoordeel). Als je deze losrolt, heb je één zijde die plakt. Leg deze zijde bovenop het reepje confetti en druk het goed aan.

Confettitape1
Confettitape2

Vervolgens kun je (met een beetje moeite) het beschermpapiertje van je dubbelzijdige tape halen en de tape op een kaartje plakken, of waar je hem maar voor wil gebruiken. Soms heb je nog wat plakkende stukjes aan de bovenkant, daar kun je met de hand nog wat losse confettirondjes op drukken. Omdat de tape doorzichtig is, zie je hem vrder niet meer zitten onder de confetti (alleen als er wat licht op reflecteert, zoals bij de foto natuurlijk net het geval was).

Het kaartje maakte ik af met lettertangtape en nog wat losse confettirondjes. Nou is dit een kaartje waarbij er nog wel eens een confettirondje los kan laten. Wil je écht confetti gebruiken die geen énkele troep kan geven? Dan is dit nog een ideetje!

Confettikaarthoera

Voor deze kaart heb je nodig: gekleurd karton, een plastic verpakkingszakje (zakjes waar een kaart in verpakt heeft gezeten bijvoorbeeld), lijm, een mesje, een pen en natuurlijk confetti!

Schrijf met de pen aan de binnenkant van het kaartje het woord “Hoera” (of een ander woord natuurlijk!). Doe dit eventueel met potlood, als je een wat minder vaste hand hebt, zodat je nog kunt gummen. Zelf heb ik dit niet gedaan omdat ik die kleine foutjes altijd wel charmant vind, als ze gebeuren.

Confettihoeralettersgetekend

Snij de letters uit met een mesje (dit mesje komt van Pipoos en draait handig mee in de tochtjes).
Confettihoerauitsnijden

Knip vervolgens een stukje plastic ongeveer op maat van het kaartje (hoeft nog niet precies te kloppen).

Confettihoeraplasticje

Smeer aan de binnenkant van je kaartje op de letterkant lijm, goed op alle plekjes. Ik gebruik knutsellijm van Pritt omdat mijn ervaring is dat het plastic hier goed mee blijft plakken. Leg je plasticje aan de rechterkant, goed tegen het midden van de kaart en vouw de kaart dicht. Laat het eventjes drogen en knip vervolgens de randjes plastic weg.

Confettihoerabinnenkantlinks

Smeer nu lijm op de rechterkant van je kaartje, maar alleen boven en onder het gebied waar de letters komen en een heel smal randje aan de zijkant. Leg in het midden je hoopje confetti neer.

Confettihoerabinnenkantrechts

Vouw de kaart dicht en laat de lijm nog eventjes drogen. Om de randjes mooi weg te werken, kun je deze versieren met masking tape. Ik heb hier een vrolijke geblokte masking tape voor gebruikt. Op de achterkant van het kaartje heb ik nog een gekleurd kartonnetje geplakt (sssst, daar stond het woord “Hoera” geschreven maar dan niet mooi genoeg) om nog een boodschap op te schrijven.

Confettihoeraachterkant

En voila! Je hebt een lief kaartje met confetti achter een raampje van de letters. Omdat de confetti los zit, ligt het elke keer weer anders! Natuurlijk kun je voor dit idee ook confetti met bijzondere vormpjes gebruiken of plak op de confettikant van het kaartje nog een gekleurd papiertje zodat de letters nog beter uitkomen. Of snij een vormpje of afbeelding uit in plaats van een woord. Leef je uit!

Met confetti kan van alles, dus het zal vast nog wel eens vaker voorbij komen in een blogje. Voor nu hoop ik dat deze ideetjes jullie ook weer inspireren om confetti te verwerken in je post. Natuurlijk zien we jouw ideetjes graag terug! Mocht je geïnspireerd op dit blogje iets knutselen, vinden we het altijd leuk als je dit plaatst op onze facebook pagina of tagt op instagram met #postfabriek. Of stuur ons gewoon een ouderwets mailtje!

Veel confetti-plezier!

Liefs,
Kim