Tags

, , , , , , , , ,

Een grote kans dat je nog nooit van Distress inkt hebt gehoord, of je het wel kent van naam maar geen idee hebt hoe het nou precies werkt. Tot een paar maanden geleden kende ik ook alleen de naam en stond ik regelmatig nieuwsgierig in de Pipoos met zo’n inktdoosje in mijn handen maar nam er nooit eentje mee. Maar toen zag ik op Instagram iemand het regelmatig gebruiken bij kaartjes en post en was ik om. Distress inkt is leuk! Maar het is ook techniek die je moet ontdekken door te durven en te doen. Daarom laat ik vandaag mijn tips zien, de techniek en wat je er allemaal mee kan.
Distress Inkt 1

Wat is Distress inkt?

Distress betekent het beschadigen of oud maken van papier. Distress inkt is hiervoor speciaal voor ontwikkeld en heeft een aantal eigenschappen waardoor je dit effect krijgt. Het is een zuurvrije, niet giftige inkt die langzaam droogt. Hierdoor heb je de tijd om te mengen, vegen en eventueel te embossen. Distress inkt reageert op water, het loopt verder en sneller uit dan een andere inkt en de kleuren veranderen niet door nat maken of verhitten.

Wat heb je er voor nodig?

Als vanzelfsprekend heb je natuurlijk Distress inkt nodig. Ik koop ze bij Pipoos voor 5,95 en in mijn filiaal hebben ze zo’n zeven verschillende tinten. Online zijn ze al voor 3,95 te koop en in veel meer tinten. Bij het kopen van mijn eerste Distress inktkussen was ik eigenwijs en heb ik de houten houder + foam kussentjes laten liggen. “Dat kan toch ook wel met een sponsje of een doekje?” Ja, dat kan maar het werkt een stuk minder prettig en mooi! Ik zou je dus zeker aanraden om een houder + twee kussentjes voor 5,95 aan te schaffen. De kussentjes blijven met klittenband op de houder zitten en kan je dus per kleur verwisselen. Wanneer je heel veel kleurtjes hebt zijn er ook verpakkingen van 10 kussentjes voor 5,95 te koop.
Nu ik het vaker gebruik en meer ontdek zag ik online dat de meeste mensen een speciale mat gebruiken. Deze leg je onder het papier wat je gaat bewerken en zo wordt je bureau of tafel niet vies, maar glijdt ook je kussentje makkelijk over de kaart. De echte matten zijn prijzig maar bij Blokker verkopen ze Teflon bakfolie voor 3,95 en dit werkt precies hetzelfde!

Hoe werkt Distress inkt?

De basis-techniek van distressen is heel simpel een ronddraaiende beweging maken rond de rand van je kaart of papier. Hierdoor krijg je een vegerig effect op de rand. Het effect verschilt erg per kleur stempelinkt en papier. Als voorbeeld heb ik een kort filmpje gemaakt van de drie technieken die ik gebruik voor de randen. Als voorbeeld heb ik geel gebruikt zodat je het goed op beeld kan zien. Met een lichte kleur inkt zal het effect wat minder heftig zijn!


De meest gebruikte techniek is dus het rond draaien van je kussentje over het papier. Van buiten naar binnen. Zelf heb ik heel lang gedacht dat je ‘langs de rand moest schaven’ of waarschijnlijk gedaan omdat ik van simpele randjes hou. Wanneer je van onder naar boven ‘schaaft’ krijg je een heel simpel randje maar dit geeft wel een mooi effect. Wanneer je van boven naar beneden ‘schaaft’ wordt de rand wat dikker. Door regelmatig nieuw inkt te pakken krijg je meer kleur maar er blijft ook genoeg op het kussentje zitten om een aantal vegen te maken met 1 keer inkt pakken. Zo kan je met de restjes inkt ook goed het middenstuk van het papier ‘inkleuren’ met wat lichte vegen.

Distress Inkt 2

Op deze kaart zie je het verschil wanneer je een heel subtiel randje maakt door je kussentje van onder naar boven langs de rand te schaven.Distress Inkt 19

Distress inkt en water.

Zoals ik al eerder schreef reageert Distress inkt op water en heeft het zelfs een beetje een ecoline effect wanneer je het mengt! Op de onderstaande foto heb ik wat druppels water op het papier gespat en er daarna over heen gegaan met het kussentje. Omdat er nog inkt op het kussentje zat krijg je dit mooie lichte effect. Distress inkt is dus echt niet alleen om een kaartje een oude look te geven, je kan er ook prachtige kaartjes mee maken wanneer je mooie heldere kleuren gebruikt! Distress Inkt 4

Een andere techniek met water is op een stuk waar je Distress inkt op hebt uitgeveegd, heel simpel wat water spetteren. Ze verkopen hiervoor mini sprayflesjes. Maar een plantenspuit voor grotere stukken of wat water op je hand werkt ook prima!

Distress Inkt 25

Kan je stempelen met Distress inkt?

Ja dat kan zeker! Maar Distress inkt is wat nattiger dan gewone inkt. Hierdoor word je stempelafdruk wat minder net dan met gewone inkt en heeft het wat langer de tijd nodig om te drogen! Ook zal niet elke stempel een even mooie stempelafdruk geven – sommige stempels zijn te druk of te vol. Distress Inkt 5

Papier oud laten lijken.

Dat is dus het hele idee van Distress inkt en kan je op verschillende manieren doen. Zoals ik in het filmpje liet zien kan je de randen een verweerd effect geven. Hier onder laat ik wat voorbeelden zien van simpel een randje inkt toevoegen of wat vegen over het papier. Zorg er bij vegen voor dat er niet teveel inkt op het kussentje zit en maak vegen van buiten naar binnen! Stempelen met het kussentje geeft een echte rechthoek afdruk en wordt niet zo mooi. Je kan het verweerde effect afmaken door het papier wat te scheuren. Je kan ook met een schaar langs de randen van het papier schuren en daarna met de inkt er over.

Distress Inkt 6 Distress Inkt 8 Distress Inkt 9 Distress Inkt 12 Distress Inkt 13 Distress Inkt 14

Maar je kan papier ook kreukelen, weer glad strijken en dan met Distress inkt er over gaan. Hierdoor krijgen de kreukels een inkt randje en een erg leuk effect!

Distress Inkt 22

Andere manieren om Distress inkt te gebruiken

Je kan Distress inkt op zoveel manieren gebruiken en zoveel verschillende effecten creëren! Je kan een figuurtje uitponsen of knippen en deze met een heel klein beetje tape vastplakken, zodat je hem na het distressen weer kan verwijderen. Wanneer je vegen maakt vanaf het figuurtje, kom je niet onder het papier en krijg je het volgende effect.

Distress Inkt 10 Distress Inkt 11

Ditzelfde effect kan je ook met stempels creëren. Hiervoor moet je de stempel eerst op een kladje stempelen. Het is handig dit op een zelfklevend memoblaadje te doen! Hierna stempel je op de plek waar je de echte stempel wil hebben. Knip je kladje uit en plak deze precies op de echte stempel. Je kan nu het papier bewerken met Distress inkt en hierna het kladje verwijderen. Zo blijft de stempel in de originele kleur van het papier en de achterkant is bewerkt. Op de foto heb ik dit even simpel op een kladblokje gedaan met bruine inkt. Maar juist met heldere kleuren op een kaart kan dit een heel mooi effect geven!

Distress Inkt 16 Distress Inkt 17 distress inkt 177

Mocht je al veel kleuren Distress inkt hebben, dan kan je de inkt ook gebruiken om stempelafdrukken in te kleuren. Je kan dit met een kwastje en wat water doen. Ook kan je natuurlijk meerdere kleuren inkt blenden op een rand of achtergrond van papier!

Nog wat inspiratie!

Ik heb gemerkt dat Distress inkt echt ontdekken en uitproberen is. Het is een geweldig leuke techniek maar je moet niet iets in je hoofd hebben wat je precies zo wilt maken, want dat lukt niet! Of misschien lukt dat pas als je echt de inkt en je eigen bewegingen helemaal door hebt. Maar ik vind juist het ontdekken en zien wat er uit komt zo leuk aan Distress inkt! Ik vind het een mooie inkt om een kaartje net wat extra’s te geven. Sommige kaartjes hebben wat hards omdat de tape of plaatjes te hard afsteken en met een rand of veeg Distress inkt, wordt het meer een geheel. Naast kaartjes (bijvoorbeeld een passe-partout kaart!) kan je er natuurlijk ook briefpapier van maken!

Distress Inkt 21 Distress Inkt 24 Distress Inkt 26 Distress Inkt 27 Distress Inkt 28

Dus ja, ik vind Distress inkt leuk! Maar ik hou dan ook wel van dat oude, verweerde papier. Ook vind ik het leuk om wat aan te kliederen. Ik denk dat je echt van deze stijl moet houden. Maar door bruine tinten of juist heldere kleuren inkt te gebruiken kan je natuurlijk al veel meer je eigen smaak creëren.

Kende jij Distress inkt al en waar gebruik jij het graag voor? Naast post kan je het natuurlijk ook gebruiken om labels voor een cadeautje wat effect te geven of mocht je aan art journaling doen, dan is dit ook een leuke techniek om te gebruiken!

Liefs, Ruchama