Tags

, , , , , , ,

de eerste passe-partout kaart die ik maakte

de eerste passe-partout kaart die ik maakte

Eén van de eerste logjes die ik voor de Postfabriek schreef, was het Passe-Partout kaartje. Eindelijk konden we logjes online zetten en onze inspiratie stroomde over! Dat is vaak het moment waarop je met post-ogen naar dingen gaat kijken en inspiratie vindt in de meest gekke/saaie materialen. Zo dus ook het passe-partout kaartje en sinds die tijd heb ik met veel plezier al heel wat passe-partout kaartjes gemaakt! Ik heb ze voor jullie verzameld en laat ze vandaag ter inspiratie zien!

Eigenlijk maak ik elk passe-partout kaartje op dezelfde wijze. Ik begin met het kiezen van het thema en het formaat passe-partout. Daarna kies ik de materialen uit die ik graag wil gebruiken. Bestaande uit een achtergrond, verschillende tapejes, plaatjes, stickers (postzegels gebruik ik ook graag!) en eventuele lettertang tekstjes. In het oorspronkelijke logje kan je het proces stap voor stap zien. Passe-partouts kan je o.a. kopen bij Hema, Boekenvoordeel en op de markt!

Tip! Plak de achtergrond als laatste vast. Zo kan je tussendoor nog schuiven en eventuele stukjes tape of stickers bij de randen naar achteren kan vouwen.

Airmail thema passe-partout kaarten

Dit kan geen verrassing zijn, na de eerste passe-partout kaart in airmail thema heb ik dit thema regelmatig terug laten komen. Zoals met dit leuke schrijfsetje van ByKris waarvan ik de envelop (die altijd te klein zijn voor mijn brieven) voor het kaartje gebruikte.

passe-partouts

Een kaart gemaakt van het ByKris ‘Par Avion’ schrijfsetje

IMAG4345

een passe-partout kaart als meestuurcadeautje

Bij sommige kaartjes bewerk ik de randen met Distress inkt of maak er een rafelend randje van. Hiermee kan je de kaart een wat ouder effect geven maar maak je er ook een mooi geheel van.

Giselle vroeg mij of ik toevallig een plaatje van een naaktkat had, waar ze gek van is. Ja! Als verrassing heb ik er een kaartje van gemaakt en deze naar haar opgestuurd. Als quote heb ik een zinnetje uit een gedichtje van Giselle gebruikt. Zo werd de kaart extra persoonlijk!

passe-partouts-002

de naaktkatten kaart voor Giselle

 

Tip! Bij overlappende plaatjes zet ik een 3D-blokje onder het plaatje. Daardoor komt het plaatje even hoog te staan als het stukje op het passe-partout.

Niet het gebruikelijke thema voor een kraamkaartje maar Kim is net als ik dol op het airmail thema dus ik kon helemaal los gaan. Ik heb de kaart met zoveel plezier gemaakt! Binnenkort laat ik ontstaan van deze kaart en de rest van de kraampost uitgebreider zien.

DSC_4382

het kaartje voor de geboorte van Kims zoontje Olivier

Dieren thema kaarten

Niet alleen het airmail thema komt verdacht vaak terug in mijn poststukken, ook dieren komen veel terug. Dieren zijn ook zo leuk om te gebruiken! Zo is dit berenkaartje al van een tijdje terug, samen met een heel beren thema post maakt een passe-partout kaartje het wel af. Het passe-partout zelf heb ik bewerkt met Distress inkt omdat ik het wit zo hard vond staan.

passe-partouts-001

Themapost Pauwen10

de kaart uit de pauwen themapost voor Chanou

DSC_3339 DSC_3196

Zoals ik voor Kim los mocht gaan met het airmailthema, mocht ik voor Nienke los gaan met dieren en wiebeloogjes! Voor haar verjaardag maakte ik deze grote, vrolijke dierenkaart. De olifant loopt op een vlaggenlijntje met een kaarsje in zijn snuit. Feestelijk toch? Feesthoedjes voor dieren(postzegels) maak ik van stukjes tape!

IMAG3879

Diverse passe-partout kaarten

Het volgende kaartje laat zien dat je eigenlijk geen thema nodig hebt om een leuk kaartje te maken. Met wat kleur heb je al snel een heel leuk kaartje!

IMAG4336

IMG_20140127_173028

Ook het BIRI typemachine papier is ideaal om een mooie passe-partout kaart van te maken!

Mijn meest recente passe-partout kaart is een vrolijke kaart voor Sandie. Ik kreeg een prachtig setje vilten duifjes van haar en wilde graag een vrolijke kaart terug sturen. Omdat Sandie veel met vilt werkt besloot ik mijn 3 mm vilt er bij te pakken. Ik ben dan wel geen viltheldin zoals Sandie maar met 3 mm vilt kan je hele leuke dingen maken. Het roze hart komt uit een bestaande set en trok ik over voor een nieuw hart. Ik heb veel met de indeling gespeeld, veel geschoven, veel getwijfeld en koos daarom voor een rustige achtergrond.

passe-partouts-003

passe-partouts-004

In welk thema zouden jullie graag een passe-partout kaart zien? Laat het weten en dan ga ik de uitdaging aan. Mocht het me lukken, dan stuur ik hem graag naar je op!

Liefs, Ruchama