Tags

, , , , , , , ,

Één hele leuke uitdaging met post vind ik altijd om post te maken uit hergebruikt materiaal, niet alleen omdat mooi papier dan een tweede bestemming krijgt maar ook omdat het laat zien dat je niet altijd gebruik hoeft te maken van dure en nieuwe spullen om iets moois te maken. De inspiratie voor zulk hergebruik komt vaak geheel onverwachts. Een tijdje geleden plaatste mijn man een bestelling bij Nekoneko.nl en liet deze inpakken. De bestelling werd geleverd in práchtig inpakpapier van Toffe Madammen (ook los te koop per vel voor €1,95). Voor mij zat er ook het grappige doeboekje (prijs: €1,95) van Toffe Madammen bij. Bij het zien van al dit moois, ging mijn posthart harder kloppen en besloot ik direct om het papier te bewaren en er post mee te maken.

Het doeboekje is hier al uitgepakt, maar zat ook verpakt in prachtig dun groen papier.

Het doeboekje is hier al uitgepakt, maar zat ook verpakt in prachtig dun groen papier.

Toffe Madammen inpakpapier

Natuurlijk komt het papier er niet geheel ongehavend vanaf wanneer het al gebruikt is om cadeautjes in te pakken. Er zullen beschadigingen op en vouwen in zitten. Voor mij is dat juist een stukje van de charme van het hergebruik, soms is imperfectie het mooiste wat er is omdat het een verhaal kan vertellen. Dit papier heeft al iemand heel erg blij gemaakt en mag dat in de vorm van post nog een keertje doen!

Inpakpapier2

inpakpapier3Door de grootte van de vellen inpakpapier en het feit dat dit papier tweezijdig is, was het perfect om ook briefpapier van te maken! Met een A4tje tekende ik het formaat af op het cadeaupapier, dit deed ik voor viel vellen briefpapier. Op de effen kant kun je namelijk prima je brief schrijven! Het papier sneed ik vervolgens op maat, maar dat kan natuurlijk ook prima met een schaar.

Inpakpapier4

In het doeboek van Toffe Madammen staan een aantal pagina’s met kleine opdrachten, zoals labels die je zelf kunt versieren of een tekening die je af mag maken. Zelf vond ik het vooral leuk om de karakteristieke tekeningen te gebruiken om de post ook wat illustratiefs mee te geven. Deze afbeelding van een nijlpaard plakte ik op de patroonkant van het cadeaupapier. Zo dient het cadeaupapier als een lijstje om de afbeelding heen en kun je op de achterkant, de effen kant, gewoon schrijven.

Inpakpapier5

Ook de restjes van het inpakpapier kun je bewaren en gebruiken! Met een figuurpons maakte ik er confetti van! Heb je geen figuurpons? Geen probleem! Je kunt ook een huis- tuin- en keukenperforator gebruiken: leeg het opvangvak van de perforator eerst, ga daarna aan de slag met gaatjes prikken in het cadeaupapier en voilà, een opvangvak vol met confetti!

Inpakpapier6

De stickers die gebruikt waren om de cadeautjes te versieren, heb ik er ook voorzichtig af gehaald en met wat extra lijm weer gebruikt om het briefpapier te versieren. Van het dunne, groene papier heb ik een enveloppe gevouwen op maat van een plastic zakje. De enveloppe zelf is natuurlijk door dit papier heel kwetsbaar, waardoor ik deze niet zonder zakje eromheen zou kunnen versturen. De enveloppe heb ik ook weer versierd met een illustratie uit het doeboek.

Inpakpapier7

Het dunne papier was ook perfect om een briefwikkel van te maken. Een briefwikkel is sowieso een hele goede manier om papierrestjes op te maken. Soms hou je net een strook over waar je weinig meer mee kunt, maar waar wel een briefwikkel uit te halen is. En zo’n wikkel staat altijd weer netjes en houdt je post mooi bij elkaar.

Inpakpapier8

Door de post in de enveloppe te stoppen, werd de enveloppe vanzelf alweer steviger. In het plastic zakje om de enveloppe heen, kon ik mooi de gemaakte confetti weer kwijt! Wanneer ik de post ga verzenden, schrijf ik het adres nog op het zakje met witte, watervaste pen en plak er uiteraard de benodigde postzegels op.

Natuurlijk zijn er nog meer dingen die je kunt maken uit gebruikt inpakpapier, denk bijvoorbeeld aan kleine cadeauzakjes of een label! Bij ‘om te printen‘ vind je hiervoor malletjes die je kunt gebruiken door ze op stevig papier te printen en uit te knippen langs het lijntje.

Vandaag de dag zijn er veel webshops die de bestellingen leveren in cadeaupapier en soms kun je het als optie aanvinken om je bestelling in te laten pakken. Je betaalt dan bijvoorbeeld 50 cent, maar hebt daarvoor wel mooi papier om zelf weer te gebruiken! Voor mij is dat ook de absolute charme van shoppen bij de kleinere, particuliere webshops. Je voelt dat een bestelling met veel zorg, liefde en aandacht wordt ingepakt en dat er een echt persoon achter zit. Zo’n persoonlijke ervaring vind je nooit terug bij de grotere ketens. Dus vind ik bij een grote ketens eens iets wat ik graag wil hebben? Dan ga ik eerst altijd googelen om te kijken of er ook een kleine winkel of webshop is die dit product verkoopt. Soms ben je dan ietsje duurder uit, maar dat vind ik zelf absoluut de moeite waard!

Ik zou dus zeggen: hou je postogen bij de hand en hergebruiken maar! Of zijn er misschien al leuke papierwaren die jij een keer hebt hergebruikt? We lezen er altijd graag over en wie weet breng je ons ook weer op leuke, nieuwe ideetjes!

Lieve groetjes,
Kim