Tags

, , , ,

Vlieger, een winkel voor papier en kunstenaarsbenodigdheden. In Amsterdam en omstreken is deze winkel een begrip, dé plek waar je een eindeloze keuze hebt aan materialen op het gebied van papier en kunst. Voor ons is natuurlijk vooral die eerste categorie interessant. Ik kende de winkel al van naam, maar een paar weken geleden stapte ik er pas voor het eerst binnen. Wat ik zag was papier, papier, papier en nóg eens papier. Ik voelde me als een kind in een snoepjeswinkel!

Vlieger Amsterdam Papier en kunstenaarsbenodigdheden

De gevel van Vlieger, het is duidelijk wat ze verkopen!

Aan de buitenkant ziet het eruit als een bescheiden winkel, al is op de gevel al direct duidelijk wat ze verkopen en ook de etalage laat zien wat je hier kunt vinden. Achter de smalle voorgevel gaat echter een langgerekte winkel schuil waarin élk hoekje, van vloer tot aan plafond, gevuld is met spullen. Een eerste keer weet je niet waar je kijken moet, overal is iets te zien en al snel voel je je ogen met verlekkerde, hebberige blik over al het moois glijden.

Vlieger Amsterdam verkoopt eindeloos veel papier

Kasten als wanden vól met papier in alle kleuren van de regenboog


Vlieger verkoopt papier in alle soorten en maten, van allerlei structuren en in alle kleuren van de regenboog of met leuke patroontjes. Je vindt er posters, grote vellen, enveloppen, kaarten, karton, schrijfpapier, papier van flinterdun hout gemaakt, papieren zakjes, papieren tape, inpakpapier, handgeschept papier en ga zo maar door. Daarnaast vindt je echter ook andere materialen, zoals plastic zakjes, lijm, touw of andere dingen die je weer kunt gebruiken in combinatie met het papier. Al deze spullen vind je op de begane grond, die voor ons postliefhebbers ook het meest interessant is. Op de eerste verdieping kom je met name de kunstenaarsbenodigdheden tegen, zoals verf, presentatiemappen, dummy’s en meer van dat.

Masking Tape

Een tafel helemaal gevuld met Masking Tape

Als je op zoek bent naar iets speciaals is er voldoende personeel aanwezig om met je mee te denken, te kijken en te zoeken. Zij voorzien je van deskundig advies, weten iets beter de weg in de winkel dan jij en kunnen eventueel helpen dingen op maat te snijden op de snijtafel. Ook verpakken zij je aankopen netjes, zodat je het veilig mee naar huis kunt nemen. Op een drukke dag (ik was er op een zaterdag) zoemt de winkel van mensen die doelgericht iets nodig hebben, mensen die gewoon rondkijken, mensen die duidelijk vaste klant zijn en daartussen vele personeelsleden die met ladders, klanten en kassa’s in de weer zijn om iedereen van dienst te zijn. De sfeer is er gemoedelijk en vriendelijk en ondanks de drukte wordt er de tijd genomen om je te helpen als je een vraag hebt.

Bijzondere vellen papier

Bijzondere vellen papier

De winkel bestaat al sinds 1869 en draagt de naam van Jan Vlieger, die op zijn 13e ooit als leerling begon in een boekwinkel in Amsterdam. Nadat de eigenaar vertrok naar Nederlands-Indië zette Jan Vlieger de winkel voort. De winkel kende hierna vele ups en downs en maakte meer dan één crisis mee. Vele familieleden van de familie Vlieger werkten in de winkel, die na een hoogtepunt met meerdere filialen uiteindelijk overbleef als de winkel die het nu is aan de Amstel. De uitgebreide geschiedenis is terug op te lezen op de website van Vlieger.

Interieur van een oud filiaal van Vlieger. Bron foto: vliegerpapier.nl

Je kunt op de site ook een klein beetje snuffelen in alles wat ze verkopen, al ontbreekt er van veel dingen nog een foto.

Muur vol papier in Vlieger Amsterdam

Nog een muur in Vlieger vol met papier

Mocht je eens in Amsterdam zijn is het absoluut de moeite waard om een bezoekje te brengen aan Vlieger. Ik weet zeker dat iedere papierliefhebber er iets kan vinden waar zijn of haar hart sneller van gaat kloppen. Wil je iets kopen bij Vlieger, zul je ook echt naar de winkel zelf toemoeten aangezien zij geen webwinkel hebben.

Adres: Amstel 34, 1017 AB Amsterdam.
Openingstijden: Ma 12-18, di t/m vrij 9-18, za 11-17.30

Liefs,
Kim