Tags

, , ,

Het blogje vandaag is een beetje anders dan anders. Ik wil je vragen om de uitdaging aan te gaan en met me mee te doen. We gaan samen terug kijken op het afgelopen jaar. Dat kan op twee manieren.. Je kunt gewoon lezen, het laten bezinken en er in je eigen tijd over nadenken of nog verder iets mee doen. Ik hoop echter dat je NU even wat tijd vrij wilt en kunt maken of dit blogje bewaart totdat dat wel kan.. Neem een momentje en bedenk even wat je wilt. Klaar? Kies je om met me mee te doen?

Doe dan het volgende:
Zorg dat het rustig is om je heen en dat je even niet gestoord zult worden. Zet een kop thee of koffie of wat jij lekker vindt en neem er als je zin hebt, iets lekkers bij. Pak pen en papier en installeer je op een plekje waar je je comfortabel voelt.

Installeer je met een kop thee, iets lekkers, pen en papier en schrijf mee

Ben je er klaar voor? Lees dan verder!

Vorig jaar maakte ik een jaarverslag van het jaar 2014 voor een postronde en stuurde dit door naar iemand anders. Ik merkte dat het fijn was om bewust stil te staan bij het afgelopen jaar en alle belangrijke momenten. Dit jaar doe ik niet mee aan een postronde, maar besloot ik toch om de aanloop naar de feestdagen te gebruiken om ook nu weer even stil te staan bij 2015. Ik heb daarvoor een paar vragen opgeschreven.

Pak je pen en papier erbij, lees de vraag en schrijf het antwoord op. Ga daarna pas verder naar de volgende vraag. Het kan zo kort of zo uitgebreid als je zelf prettig vindt. Je kunt ook alleen even nadenken over de vraag, maar het opschrijven zorgt ervoor dat je nóg bewuster over iets nadenkt. Bovendien kun je het bewaren en zo jaren later opnieuw terugblikken op 2015. Zie het als een brief aan jezelf!

Vraag: wat heb je geleerd in het afgelopen jaar?

Zelf heb ik dit jaar vooral veel geleerd over het combineren van het drukke gezinsleven met mijn werk én tijd voor mijzelf. Wat dit in detail betekent schrijf ik op voor mezelf, en is me iets te persoonlijk om op internet te delen. Het is wel fijn me te beseffen dát ik veel geleerd heb in 2015.

Vraag: welke dag uit 2015 staat er in je geheugen gegrift?

Op deze vraag had ik maar één antwoord! Ik mocht namelijk getuige zijn van de geboorte van het tweede kindje van mijn beste vriendin. Zij was bij mijn bevallingen en ik nu voor de tweede keer bij de hare. Een onvergetelijke, hele bijzondere ervaring.

Welke mensen ben je dankbaar voor 2015 en waarom?

Wat ben ik veel mensen dankbaar voor het afgelopen jaar en dat zal voor jou vast ook gelden. Daarom hoort bij deze vraag een extra opdracht: vraag je af welke mensen je het meest dankbaar bent en stel jezelf vervolgens de vraag of ze dit wel weten? Er zullen nu vast mensen in je gedachten komen bij wie dit niet het geval is. Dé gelegenheid om ze dit via een kaartje te laten weten. Verzamel of knutsel de komende dagen bedank-kaartjes en stuur ze op naar die belangrijke mensen.

Bedankt kaartje voor m'n schoonmoeder

Bedankt kaartje voor m’n schoonmoeder

Zelf maakte ik een kaart voor mijn schoonmoeder. Elke week past ze op mijn kindjes, iets wat soms ook heel vermoeiend en druk is. Ze klaagt echter nooit. Als ik iets aan haar vraag, staat ze altijd voor me klaar. We zijn heel verschillende personen en karakters en daardoor spreek ik mijn gevoelens niet altijd makkelijk uit. Ik maakte voor haar een kaart om haar via die weg te bedanken voor alles wat ze doet voor mij en de rest van mijn gezin. De eerstvolgende keer dat ik de kindjes bij mijn schoonouders  op haal, ga ik het kaartje stiekem achterlaten bij hen in huis.

Vraag: waar ben je het meest trots op dit afgelopen jaar?

Ook deze vraag was een makkelijke voor mij: mijn kinderen, mijn gezin, mijn moederschap. Dat vult me élke dag weer met heel veel trots.

Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen te verzinnen. Denk er eens over na. Zijn er voor jou of de mensen met wie je samen woont nog belangrijke thema’s geweest het afgelopen jaar? Schrijf ze op een label en hang ze in de kerstboom. Of misschien heb je wel bepaalde wensen of een boodschap voor iemand bij jou in huis. Hoe leuk is het om die op te schrijven en in de boom te hangen? Zo krijg je een héél persoonlijke kerstboom en zorg je ervoor dat niet alleen jij, maar ook de mensen om jou heen even stil staan bij het afgelopen jaar… voordat we het op 31 december weer afsluiten met z’n allen.

Veel liefs!
Kim