Tags

, , , ,

Jij bent een toffe peer! (Kaart van HEMA)

Jij bent een toffe peer! (Kaart van HEMA)

Wanneer heb jij voor het laatst een complimentje gekregen? Wat deed dat met je? En wanneer heb je zelf voor het laatst je waardering voor iemand uitgesproken? Volgens de initiatiefnemers van de Nationale Complimentendag gebeurt dat veel te weinig! ‘We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Kritiek op anderen gaat ons gemakkelijk af; waardering voor buurvrouw, collega of neef spreken we echter zelden uit.’

Dinsdag 1 maart 2016: Nationale Complimentendag

Op dinsdag 1 maart a.s. is het voor de veertiende keer Nationale Complimentendag in Nederland. Een mooi moment om even stil te staan bij wat er eigenlijk allemaal goed in plaats van fout gaat en hiervoor je waardering te uiten. Ieder mens heeft behoefte aan persoonlijke waardering. Sterker nog, waardering is een basisbehoefte! Wist je dat gebrek aan waardering de meest voorkomende reden is waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun bijdrage en relaties stuk lopen? Natuurlijk kan je dit niet oplossen door één keer in het jaar complimentjes uit te delen. Maar het is wel een mooie aanleiding om je bewust te worden van de kracht van een compliment en het daarna wellicht vaker te doen. Een compliment geven is een kleine moeite en kost niets, maar het effect ervan is vaak onbetaalbaar! Het krijgen van een oprecht en welgemeend complimentje kan iemands hele dag opfleuren. Maar ook het uitspreken of opschrijven van een compliment aan iemand doet iets met je. Het geeft je een gevoel van dankbaarheid en laat je positiever naar het leven kijken.

The most precious gift we can offer anyone is our attention

In tegenstelling tot Valentijns-, Secretaresse-, Moeder- of Vaderdag is Nationale Complimentendag een dag waarop je de woorden niet mag vervangen door een cadeautje. Het draait puur om oprechte, persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Twee dingen die niet te koop zijn, maar je waarschijnlijk juist daarom het diepst raken.

Tips

Wil je iemand graag een complimentje geven, maar doe je het dan niet omdat je niet weet hoe? Het allerbelangrijkste is dat je ervoor zorgt dat het uit je hart komt. Als je persoonlijk en oprecht bent, kan het eigenlijk niet misgaan! De manier waarop jij je uit, maakt iets jouw persoonlijke stukje aandacht. Vind je het toch nog lastig? Op de website over deze dag vind je een aantal tips. Zo leggen ze bijvoorbeeld uit dat als je in de ik-vorm praat of schrijft, je aangeeft dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij …’ En dat je dat kan versterken door het concreet te maken. Dan vertel je iemand niet alleen dat hij/zij zo’n goede vriend(in) voor je is, maar ook waarom!

Stuur zelf ook een complimentje

Je kan op een heleboel verschillende manieren een complimentje overbrengen. Maar als postliefhebber, kies ik natuurlijk voor de geschreven vorm! En ik wil je graag uitdagen om met mij mee te doen. Ik wil je vragen om een compliment te sturen naar de eerste persoon waar je aan denkt, terwijl je dit blogje leest. Als je je brief of kaartje op maandag 29 februari voor vijf uur naar de brievenbus brengt, komt het op Nationale Complimentendag aan!

Aan wie wil jij graag een complimentje sturen?

Lieve groetjes,

Nienke