Tags

, , , , ,

Sommige foto’s maken mij zo nieuwsgierig! Het liefst wil ik er dan instappen om uitgebreid rond te kijken. Helaas is dát me nog nooit gelukt. Maar met bewegende beelden kom je al dicht in de buurt! Speel het filmpje hierboven af en kom zo een beetje bij mij op bezoek!

Mijn bureau

Aan dit bureau maak ik bijna alle poststukken.

Aan dit bureau maak ik bijna alle poststukken.

Deze kamer zit aan de zuidkant van het huis, heerlijk zonnig!

Mijn postkamer zit aan de zuidkant van het huis, heerlijk zonnig!

Mijn postkamer is één van de fijnste plekjes van ons huis. Door de grote ramen komt er veel licht naar binnen en ik kan ze zelfs helemaal openklappen! Ik geloof dat deze functie vooral bedoeld is om grote meubels, die niet door het smalle trapgat naar boven kunnen, op de bovenverdieping te krijgen. Maar in de zomer zet ik de ramen graag helemaal open om zo het buitengevoel naar binnen te halen. In deze kamer kan ik de drukte even achter me laten en me helemaal concentreren op het schrijven en maken van post. Ik heb hier alle spullen bij de hand en kan ze elk moment neerleggen om wat anders te gaan doen. Niemand die er last van heeft!

postkamernienlampje

Vanaf mijn schrijftafel reis ik door tijd en werelddelen. Hier kan ik alleen en tegelijkertijd ook in goed gezelschap zijn, een heel wonderlijk gevoel!

Aan dit bureau maak ik mijn poststukken. Zoals bijna alle spullen in mijn postkamer, is ook deze tafel oud. Mijn ouders kochten dit meubelstuk ooit in een antiekzaak en hebben ‘m jarenlang zelf gebruikt, eerst als eettafel en later voor de computer. Ik heb het altijd een mooie tafel gevonden. Ooit wilde ik precies zo’n exemplaar in mijn eigen woning. Toen mijn ouders een andere tafel kochten, had ik er helaas nog geen ruimte voor. Maar ze mochten ‘m niet wegdoen, want ooit wilde ik er aan schrijven! Hij heeft op zolder staan wachten tot we zes jaar geleden in dit huis kwamen wonen. Het was één van de eerste meubels die we naar binnen sleepten en ik word er nog iedere dag blij van! Eindelijk woont íe bij mij, hihi.

Het werkblad met mijn snij-mat en allerlei gereedschap en materiaal.

Het werkblad met mijn snij-mat en allerlei gereedschap en materiaal.

Het bureau heeft een grote lade waarin ik ook een heleboel spulletjes kan bewaren

Het bureau heeft een grote lade waarin ik ook een heleboel spulletjes kan bewaren.

In de lade bewaar ik al mijn ponsen en allerlei blikjes vol waardeloze materialen, die voor mij als schatten voelen. Op het bureau staan alle spulletjes die ik dagelijks gebruik: pennen, scharen, tape, een mesje, mijn favoriete lijmroller en ga zo maar door. Alles zit in (bloem)potten en blikken, die ik door de jaren heen heb verzameld tijdens mijn kringloopbezoekjes. Links op het bureau zie je gele servethouders in de vorm van een wolkje staan, hierin bewaar ik post die ik nog wil beantwoorden. Aan de muur boven mijn bureau hangt een heel groot prikbord. Lezer Hans vroeg mij al eens waar je toch zo’n groot prikbord koopt. Dit prikbord heeft mijn vader nog gemaakt. Alle benodigdheden kan je bij een bouwmarkt vinden. Van het prikbord zelf zie je nog nauwelijks iets. In de zes jaar dat we hier wonen, prik ik er kaartjes op. Er zitten meerdere lagen post op, omdat ik er zelden weer wat af haal. Als je de foto’s bij het eerste blogje over mijn postkamer bekijkt, zie je hoe het is gegroeid.

In het zonnetje brieven schrijven aan mijn bureau, heerlijk!

In het zonnetje brieven schrijven aan mijn bureau, heerlijk!

Materiaal

Alle kasten staan vol met potjes en blikjes waarin ik mijn postschatten bewaar.

Alle kasten staan vol met potjes en blikjes waarin ik mijn postschatten bewaar.

Alle kasten staan vol bewaardozen, blikken en potjes die weer gevuld zijn met allerlei materiaal. Toen ik een oproep op Facebook plaatste waarin ik vroeg wat je zou willen zien als je hier zou zijn, antwoordde Kim: ‘Ik vind jouw bakken vol labels, kaartjes en enveloppen altijd zo fijn. Jij maakt die dan willekeurig vooruit, gewoon om met je handen bezig te zijn en ze krijgen later pas een bestemming. Ik neem me altijd voor dat ook nog eens zo te gaan doen, zodat als je echte drang hebt te schrijven, je zo je passende kaartjes etcetera kunt uitzoeken!’ En ik denk dat dat precies omschrijft wat je hier zal vinden als je de dozen, blikjes en potjes opent. Zoals ik mijn materiaal bij elkaar zoek, verzamel ik ook allerlei zelfgemaakte postspulletjes. Zo maakte ik bijvoorbeeld een heleboel envelopjes toen mijn vriend in het ziekenhuis lag. Op de momenten dat een roker een sigaret opsteekt tegen de stress, ga ik gauw even een envelopje vouwen om ontspanning te vinden. Tijdens het vouwen, knippen en plakken, kan ik even mijn gedachten verzetten. En daar heb ik later weer een heleboel plezier van! Mijn postkamer voelt soms als een winkeltje. Ik kan in mijn zelfgemaakte voorraad shoppen voor een poststuk dat ik wil gaan maken.

Links zie je de blikken van Verkade, rechts de blikken van Albert Heijn.

Links zie je de blikken van Verkade, rechts de blikken van Albert Heijn.

Ik ben gek op oude blikken met prachtige afbeeldingen. Als ik verliefd word op een blik, neem ik ‘m meestal mee. Maar het allerhandigst vind ik de koekblikken van Verkade en Albert Heijn. Omdat ze allemaal dezelfde maat hebben, kan je ze makkelijk stapelen. Het enige probleem van veel blikken die op elkaar lijken, is dat je dan niet meer precies weet wat erin zit. Maar daarvoor gebruik ik mijn lettertang. Daarmee maak ik labeltjes die ik op de voorkant van het blik plak.

In een krat op wieltjes bewaar ik de tijdschriften die ik gebruik voor mijn poststukken.

In een krat op wieltjes bewaar ik de tijdschriften die ik gebruik voor mijn poststukken.

Ik heb een blogserie gemaakt waarin ik beschrijf hoe ik probeer om zoveel mogelijk van een tijdschrift te gebruiken voor mijn post. In het eerste deel laat ik zien wat ik zoal maak van de grote afbeeldingen die een hele bladzijde bedekken. In het tweede deel laat ik andere mogelijkheden voor mooie grote afbeeldingen zien. En in het derde en laatste deel gebruik ik het tijdschrift letterlijk tot de laatste snipper. Als je op je magazines bent uitgekeken, kan je er nog zoveel van maken! Als ik mijn favoriete tijdschriften zie liggen in een kringloopwinkel, neem ik ze altijd mee!

Boekenkast

Mijn boekenkast: een kast vol inspiratie.

Mijn boekenkast: een kast vol inspiratie.

Naast de ingebouwde kastruimte en stellingkasten, staan ook twee kasten vol boeken in deze kamer. Ik lees graag en daarnaast word ik geïnspireerd door alle afbeeldingen in de plaatjesboeken. Heb je in het filmpje gezien dat er een hele plank is vol boeken over post? Zo schreef ik een paar blogs over of geïnspireerd door een aantal van deze boeken. Bijvoorbeeld Ode aan de brief en de verschillende boeken die ik noem in deel 1 en deel 2 over schrijven.

Ik geloof dat ik nu alles wel heb laten zien. Is er nog iets dat je wil zien of weten? Vraag er gerust naar! Na deze uitgebreide rondleiding in mijn postkamer, ben ik ook nieuwsgierig naar jullie postmaakplekken! Waar maak jij je post? Vertel ons erover in een reactie onder dit blog of stuur ons een mailtje! Als je er een foto van plaatst op Instagram met de hashtag #postfabriek, is je postmaakplek tussen die kleine fotootjes aan de rechterkant van de website te zien. Wil je ook de postmaakplekken van Kim en Ruchama zien? Als je op op één van de namen klikt, kan je ook daar rondneuzen!

Heel veel kijkplezier!

Lieve groetjes,

Nienke