Tags

, , , , ,

Een mini potje inkt voor op vakantie

Een mini potje inkt voor op vakantie

Het is alweer een maand geleden dat ik terug kwam van mijn zeevakantie, waar ik tien dagen bij mocht komen, wandelen met mijn Lupa, uitwaaien, een taartje (of twee!) eten en natuurlijk vakantiekaartjes vanaf mijn adres op de Boulevard versturen! Al in de weken daarvoor bedenk en kies ik wat ik graag mee wil nemen. Zoals jullie wel weten ben ik dol op mooie letters, handschriften en hand lettering en heb ik in drie logjes verschillende tips gedeeld. Juist om een simpel vakantiekaartje op te leuken kan je al veel met je eigen handschrift en mooie letters doen! Sinds kort ben ik van de fineliners overgestapt op de ouderwetse kroontjespen. Nu ben ik zo enthousiast aan het oefenen dat ik het dus in mijn hoofd haal om perse mijn kroontjespen en een potje inkt mee te willen hebben…

Vakantie postspulletjes

Mijn vakantie postspulletjes

Dus giet ik wat inkt over in een klein glazen flesje en verpak deze met een extra laag masking tape, een zakje en daar weer plakband om heen om het flesje zonder te lekken in Egmond te krijgen. Verder neem ik wat rolletjes tape mee, stickers, wiebeloogjes en mijn Egmond stempeltje + inkt wat ik uiteindelijk niet eens gebruik. Ook kies ik van te voren altijd wat postzegels uit die ik meeneem, zo hoef ik ter plekke niet een hele voorraad te kopen.

 

Vakantiekaartjes versieren en schrijven

De eerste dag koop ik wel een stapeltje leuke vakantiekaarten en ga in de loop van de week rustig zitten om wat te versieren en te schrijven! Ik vind ansichtkaarten echt honderd keer fijner dan wenskaarten maar het jammere vind ik al die teksten van informatie en merken. Begrijpelijk dat het er op staat hoor en soms heel handig maar veel liever plak ik er wat tape of een sticker overheen.

Vakantiekaartjes versieren

Vakantiekaartjes versieren

Informatietekst wegwerken

Informatietekst wegwerken met stickers en tape

Na het versieren van de kaart en het plakken van de postzegels ga ik pas schrijven. Dit doe ik bewust zodat ik en de informatie weg kan werken die ik kwijt wil op het kaartje maar ook weet hoeveel ruimte ik heb voor het schrijven van het adres of de tekst! Ook weet ik dat als ik eerst ga schrijven ik veel te ongeduldig ben om te wachten tot de inkt droog is om pas met het versieren verder te gaan. Ik bespaar mezelf dus heel wat vlekken door eerst te versieren 😉

Ik schrijf nu met een oude kroontjespen van mijn vader en een los Nikko 3 nibje wat ik heb gekocht bij MetMarjet. Voor deze ansichtkaartjes heb ik bewust watervaste Oost Indische inkt mee van huis genomen zodat de adressen allemaal goed leesbaar blijven, zelfs met wat regendruppels. Voor dit logje kan ik natuurlijk niet alle adressen in beeld brengen maar met onderstaande foto’s krijg je wel een beeld van de combinatie van de kleurrijke tape en postzegels met de zwarte kalligrafieletters.

schrijven met kroontjespen

Adres schrijven met kroontjespen

geschreven met kroontjespen geschreven met kroontjespen

Met gewone pennen maak ik al vlekken op mijn handen, kleren en kaartjes maar met een kroontjespen en inkt moet ik helemaal oppassen. Daarom heb ik altijd een stapeltje keukenpapier of servetjes bij me liggen zodat ik eventuele inktvlekken gelijk weg kan vegen. Wat andere tips om zo min mogelijk vlekken te maken:

  • Zorg er ook voor dat je niet met je hand door een net geschreven tekst gaat.
  • Een te dikke druppel inkt kan je met een gedraaid puntje keukenpapier laten absorberen.
  • Leg je kroontjespen met de nib op een schoteltje of papiertje.
  • Laat de net geschreven kaart even drogen voor je hem verstuurt (of in je tas stopt op weg naar de brievenbus)
Vlekken maken met inkt

Vlekken maken met inkt!

Teveel inkt opzuigen met keukenpapier

Teveel inkt opzuigen met keukenpapier

Ik stuur elke vakantie weer ’teveel’ kaartjes en heb dan nog niet eens naar iedereen die ik een kaartje wil sturen een kaartje gestuurd. Het is echt een van mijn favoriete bezigheden op vakantie. Ik zou alleen al op vakantie gaan om de kaartjes te versturen 😉

In onderstaand filmpje kan je meekijken hoe ik een kaartje schrijf, door op het wieltje te klikken kan je de snelheid verhogen:

voorkant kaartje versieren

De voorkant van een kaartje versieren

tekst op een vakantiekaartje

Tekst op een vakantiekaartje

Kaartjes versieren

Kaartjes versieren

Kaartjes naar het buitenland

Kaartjes naar het buitenland

Nieuwe kalligrafie spulletjes

Pakketje van MetMarjet

Pakketje van MetMarjet

In mijn vakantie geef ik toe aan mijn verlangen om een oblique penhouder te bestellen bij MetMarjet en vind de volgende dag een pakketje in de brievenbus van mijn vakantieadres! Ja, het ziet er een beetje gek uit maar kort gezegd helpt de schuine houder je bij het schrijven in een hoek van 55 graden, wat de schrijfrichting is voor copperplate (het cursieve handschrift). Nu is zo’n oblique houder best aan de prijs (je hebt ze rond de €29,99,- maar deze massief houten mooierd is €39,99,-) en absoluut niet nodig om te beginnen met kalligraferen. Vooral niet omdat je voor 2 a 3 euro al een gewone kroontjespen kan kopen. Sommige mensen schrijven zelfs helemaal niet lekker met een schuine kroontjespen maar ik, ik vind hem vanaf de eerste seconde heerlijk schrijven! Niet alleen vind ik hem dus veel lekkerder en schrijven, de letters lijkt meer te vloeien wat je dus terug ziet in mijn handschrift. Ik ben dus verkocht!

oblique penhouder

Schrijven met mijn nieuwe pen

met de oblique penhouder geschreven

Met de oblique penhouder geschreven

In dit logje heb ik jullie alleen laten zien hoe ik mijn vakantiekaartjes met kalligrafiepen heb beschreven. In een volgend logje ga ik verder in op het hele schrijven met kroontjespen! Ik ging namelijk op vakantie met één nibje, één oud pennetje en een potje inkt maar ging naar huis met drie pennen en een aantal nibjes (penpunten). Ik bestelde namelijk niet alleen mijn oblique penhouder, ook bestelde ik een simpele rechte en wat extra nibjes om uit te proberen. Ik heb nu van alles in huis om voor jullie een uitgebreid logje te maken over de basismaterialen van het schrijven met kalligrafiepen. Mocht je vragen hebben of ergens benieuwd naar zijn, laat het me vooral weten zodat ik het mee kan nemen in het aankomende logje!

Liefs, Ruchama