Tags

, ,

Uitklapkaarten: dubbele kaarten met extra schrijfruimte!

Uitklapkaarten zien er op het oog uit als gewone dubbele kaarten. Pas als je ze openvouwt, zie je de verrassende inhoud! Tussen de voor- en achterkant van de kaart zit een lang stuk papier als waaier opgevouwen. Een kaart met extra schrijfruimte! Ideaal als je graag lange brieven schrijft!

Ik maak dubbele kaarten graag zelf. Als basis vouw ik meestal een vel stevig papier dubbel, zoals je ziet in mijn blogje over dubbele kaarten. Afgelopen week wilde ik een dubbele kaart maken die precies in een groot vierkant wenskaartzakje past. Maar het papier op A4-formaat is daarvoor net te klein. Op zoek naar een oplossing dacht ik ineens aan de uitklapbare brieven van Kim! Zo kan je twee losse stukken aan elkaar maken én heb je meteen een heleboel extra schrijfruimte!

In dit blog laat ik zien hoe ik uitklapkaarten maak. Kijk je mee?

Hoe doe je dat?

Kim gebruikt voor haar uitklapbrieven twee ansichtkaarten. Omdat ik de kaart in een speciaal formaat wenskaartzakje wil stoppen, maak ik ook de basis zelf. Zo kan ik elk gewenst formaat kiezen en het mooi laten aansluiten op een doorzichtig zakje.

Voor de kaft gebruik ik stevig papier. Het papier dat je op de foto hierboven ziet, zijn tabbladen uit Flow Magazine die ik vierkant heb gemaakt. Het papier dat ik straks binnenin plak, maakt de kaart iets dikker. Daar hou ik bij het snijden van de kaft al rekening mee. Ik zorg ervoor dat de kaft iets kleiner is dan het zakje waar ik het straks in verpak.

Tip! Gooi de stukken die je overhoudt niet weg! Onderaan dit blog laat ik zien wat ik van de overige stukken maak!

Binnenin de kaart plak ik lijntjespapier. Het papier dat je op de foto hierboven ziet, kocht ik ooit eens bij HEMA. Ik maak een lange strook van drie of vier A4-tjes . Die plak ik met een Pritt-stift aan elkaar. Een voordeel van deze lijm is dat je kan schuiven als de lijm nog nat is.

De lange strook lijntjespapier plak ik ook met behulp van de Pritt-stift in de kaft. De mooie kant van de kaft leg ik naar beneden en smeer de achterkant in met lijm. Daarna leg ik het lijntjespapier erop en zorg ervoor dat het mooi op elkaar aansluit. Dat maakt het vouwen van de waaier straks makkelijker.

Als het lijntjespapier op zijn plek zit, vouw ik het zigzaggend tegen de kaft aan. Daarbij zorg ik dat de bovenkanten netjes op elkaar liggen en dat de vouw niet onder de kaft uitsteekt.

Na een paar keer heen en weer vouwen hou ik nog een klein stukje lijntjespapier over. Ik plak het tweede deel van de kaft erop en snij daarna met behulp van een liniaal en een mesje de rest van het lijntjespapier weg.

Omdat ik niet zo netjes kan knippen, gebruik ik graag mijn liniaal. Als jij liever een schaar gebruikt, kan dat natuurlijk ook!

En klaar is je uitklapkaart!

Inspiratie

Kaarten kan je natuurlijk van allerlei soorten papier maken. De uitklapkaart op de foto hierboven maakte ik van papier dat ik ooit bij Bruna kocht. Je kan daar gekleurd papier in verschillende diktes kopen. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel gram het papier is. De kaft maakte ik van een zwaardere kwaliteit en de binnenkant van dunner papier. Omdat de kleur precies hetzelfde is, past het mooi bij elkaar. De plaatjes op de voor- en achterkant komen uit Happinez.

Voor de kaft van deze uitklapkaart heb ik een blanco dubbele kaart doormidden gesneden. Bij Action kan je setjes in verschillende maten en kleuren vinden. Voor een setje van kraft papier betaal je maar € 0,59! Daarin zitten acht kaarten én acht enveloppen!

Deze uitklapkaart verstuur ik in de envelop uit het setje.

Ik maakte een XL sluitzegel van een doilie en een plaatje uit een tijdschrift dat ik met mijn grootste cirkelpons heb uitgeknipt.

Restjes

Uit twee A4-tjes kan ik in totaal twee uitklapkaarten maken. Een grote en een kleine bijvoorbeeld.

Ook de overige stroken gooi ik niet weg! Daar kan ik nog labels van maken.

Ga je ook aan de slag naar aanleiding van dit blog? We vinden het heel leuk om het eindresultaat via social media onder hashtag #postfabriek terug te zien!

Heel veel postplezier!

Lieve groetjes,

Nienke