Tags

, , ,

3D-post: kaartjes en enveloppen met diepte

3D-post: kaartjes en enveloppen met diepte

Voor mijn poststukken gebruik ik graag mooie afbeeldingen uit magazines. Die magazines krijg ik vaak van anderen of ik koop ze in kringloopwinkels. Gemiddeld betaal ik daar € 0,50 per stuk voor. Als ik een Happinez of Flow zie liggen, neem ik die altijd mee. Ook als ik diezelfde nummers al heb. Dat ik dan dubbele afbeeldingen heb, vind ik helemaal niet erg! Daar maak ik zelfs gebruik van! In dit blog laat ik zien hoe je dubbele pagina’s kan gebruiken om 3D-post te maken. Kijk je mee?

Bladzijde 32 uit Happinez nr. 2 van 2013

Bladzijde 32 uit Happinez nr. 2 van 2013

In Happinez nummer 2 van 2013 zit de afbeelding die je op de foto hierboven ziet. Ik heb dit nummer dubbel. En deze pagina dus ook. Daarmee kon ik een envelop én een bijpassende kaart maken!

De envelop heb ik met behulp van een enveloppenmal uit de stencil-set van HEMA gemaakt. Voor de basis van de kaart gebruikte ik een blanco dubbele kaart van MeerLeuks. Eén van de pagina’s heb ik op maat van de kaart gesneden en met mijn favoriete lijmroller voorop de kaart geplakt. De bordjes die op de rest van de pagina staan, heb ik uitgeknipt.

De uitgeknipte bordjes heb ik op een stukje stevig papier geplakt en uitgeknipt. Ik plakte ze met een stukje foam-tape vast. Deze tape-soort is een paar millimeter dik. Daardoor komt de afbeelding iets hoger te liggen dan de ondergrond en creëer je diepte. Het rolletje tape heb ik ooit eens gekregen en ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat ik het ooit zou gebruiken. Als ik mensen vertel dat ik mijn kaarten graag zelf maak, wordt er vaak automatisch aan 3D-kaarten en het vouwen van theezakjes gedacht. Terwijl ik dat tot nu toe nog nóóit had gedaan! Ik word zelfs een beetje kriebelig van dat cliché-beeld. Maar ineens ontdekte ik een eigen manier om met dit materiaal te werken. En stiekem vind ik het ontzettend leuk nu, hihi! Gebruik jij weleens foam-tape? En hoe pas je dat toe?

Op de foto hierboven aan de linkerkant zie je de voorkant van de envelop. Aan de rechterkant zie je de kaart die uit de envelop steekt.

Het is lastig om het effect goed zichtbaar op een foto te krijgen. Maar als je goed kijkt, zie je dat er op de kaart én de envelop losse bordjes met foam-tape zijn geplakt. De envelop schuif ik in een doorzichtig wenskaartzakje om de uitstekende onderdelen te beschermen tijdens de reis naar de ontvanger. In het blogje over mijn favoriete basismaterialen vind je een overzichtje van de verschillende formaten wenskaart-zakjes die goed om zelf gevouwen enveloppen passen. Scrol hiervoor door naar het stuk over enveloppenmallen.

Envelop

Bladzijde 54 uit Happinez nr. 8 van 2013

De afbeelding die je op de foto hierboven ziet komt uit Happinez nummer 8 van 2013. Van dit nummer heb ik er zelfs meerdere. Het plaatje van de amethist heb ik in twee verschillende 3D-poststukken gebruikt.

Van één pagina maakte ik een grote envelop met omgevouwen randjes. Precies op maat van het grootste wenskaartzakje van Moniss. Wil je weten hoe ik dat doe? In deze video laat ik dat stap voor stap zien! Uit een andere pagina met dezelfde afbeelding heb ik de amethist geknipt. Die heb ik verstevigd met ander papier en met een stukje foam-tape precies op de afbeelding op de envelop geplakt. Het is lastig om dit effect goed over te brengen op de foto. Maar als je goed kijkt zie je links de ‘kale’ envelop en rechts zie je meer diepte.

Doosje

Op de bodem van een brievenbusdoosje maakte ik een schatkistje met bijzondere stenen. Hiervoor gebruikte ik dezelfde afbeelding van de amethist. Het doosje is de verpakking van Toffifee. Ik bewaar verpakkingen op brievenbusformaat graag voor brievenbuspakjes.

De bodem van het doosje bekleedde ik met een pagina uit Happinez. Hier staan een heleboel bijzondere stenen op.

Met foam-tape plakte ik twee losse afbeeldingen van amethisten op de beklede bodem.

Als de ontvangster van deze post de brief en kaartjes uit het doosje haalt, wordt ze verrast door de bodem. Door de plaatjes lijkt het doosje dieper dan het werkelijk is. Alsof ze een schatkist heeft geopend!

De brief, kaart en een kleinigheidje heb ik verpakt in zelfgemaakte zakjes. Hiervoor heb ik al een tijdje verschillende platen van mooie stenen verzameld. De brief en het kaartje zitten in een zakje dat ik met mijn favoriete enveloppenmal heb gemaakt. Het kleinigheidje zit in een kleiner zakje dat ik met deze mal maakte.

De verschillende onderdelen zitten samengebonden in het brievenbusdoosje. Het label eraan heb ik ook gemaakt van een plaatje uit een magazine dat ik heb verstevigd met karton.

Wil je meer lezen over hergebruik van verschillende materialen voor je post? In het menu aan de rechterkant van onze website kan je uit verschillende categorieën kiezen. Als je op hergebruik klikt, vind je meer blogjes over dit onderwerp.

Lieve groetjes,

Nienke