Tags

, , , , , ,

In een nieuwe blog-serie wil ik jullie inspireren voor wenskaarten in situatie die nét een beetje anders dan anders zijn. In de eerste blog van deze serie: kaartje voor je co-ouder!

Als kind van gescheiden ouders weet ik hoe groot de impact is op een kind. Als je ouders uit elkaar gaan, verandert dat veel aan hoe je leven eruit ziet. Hoe je ouders vervolgens met elkaar om gaan, is heel bepalend voor het kind. Zoals het spotje van SIRE hierboven uitbeeldt, kunnen de dingen die ouders over of tegen elkaar zeggen een blijvende indruk maken op een kind. Als je als ouders liefdevol kunt blijven praten over elkaar, vanuit de gedeelde rol als ouders, kunnen kinderen zonder loyaliteitsconflict van beide ouders blijven houden.

Xcards

Op Facebook zag ik een tijd geleden een artikel voorbij komen over de Amerikaanse Kenneth en Wanda, ex-partners en co-ouders, die meer hadden gedaan met dit inzicht dan het in hun eigen leven tot uitvoer brengen.

Kenneth en Wanda en hun collectie XCards

Kenneth en Wanda en hun collectie Xcards

Wanda en Kenneth brachten een eigen kaartenlijn uit met kaarten specifiek gericht op je ex/co-ouder (en diens familie!) voor gelegenheden als kerst en vaderdag/moederdag, maar ook voor tijdens de scheiding. Zo is de tekst op één kaart: “It’s not about us. We have something between us that is more important than the way we’re feeling toward each other: our children.” Met inspiratie geput uit hun eigen situatie, hebben ze zelf vele rake teksten geschreven voor op hun kaarten.

Een kaart uit de collectie van XCards

Een kaart uit de collectie van Xcards geschreven door Wanda

Een kaart uit de collectie van XCards

Een kaart uit de collectie van Xcards geschreven door Kenneth

Je kunt de kaarten bestellen en betalen met een Paypal account, maar natuurlijk zijn ze wel allemaal in het Engels.

In het Nederlands

Een Nederlandse variant met kaarten specifiek voor co-ouderschap heb ik niet gevonden, maar in de reguliere wenskaartenmolen is vast ook iets te vinden. Een simpel kaartje met “Bedankt” of zonder tekst, waar je zelf in schrijft hoe jij je voelt naar de ander toe, voldoet natuurlijk ook.

Het is daarbij ook mooi om de eventuele nieuwe partner van een ex niet te vergeten. Als de biologische mama de stiefmama een kaartje stuurt, is het voor het kind gemakkelijker om de stiefmama ook graag te mogen. (Hetzelfde geldt natuurlijk elke mogelijke kant op bij co-ouderschap).

Uiteindelijk komt het er maar weer eens op neer dat je ook (of juist?) in de moeilijkste situatie een verschil kunt maken met een heel simpel kaartje.

Liefs,
Kim