Tags

, , ,

Uitklapbare enveloppen

Voor het eerste blog van mijn blogreeks over botanische post maakte ik een postal notebook. Dat is een combinatie van een notitieboekje en een envelop. Van een tabblad uit Flow Magazine maakte ik een stevige envelop. Deze envelop was meteen ook de kaft van een boekje. Aan de binnenkant bevestigde ik bladzijdes. Omdat deze envelop opengevouwen moest kunnen worden om de bladzijdes te kunnen zien, plakte ik hem niet dicht.

Terwijl ik daar mee bezig was, ging ik met andere ogen naar mijn zelfgemaakte enveloppen kijken. Een envelop kan meer zijn dan een mooi jasje om je kaart of brief!

In Flow nr. 2 van 2015 zitten twintig mini-posters van stevig papier

Vorige week vond ik een stapeltje Flows in een kringloopwinkel. In één Flow zaten naast de mooie stevige tabbladen ook nog twintig (!) uitneembare mini-posters van stevig papier. Ik wist meteen wat ik daar van wilde maken: een stapel uitklapbare enveloppen! Kijk je mee?

Hoe doe je dat?

Voor mijn uitklapbare enveloppen gebruik ik het liefst een enveloppenmal uit een stencilset van HEMA. Even omtrekken, knippen, vouwen en klaar!

Als je het papier en de mal voor een raam of een lampje houdt, kan je alvast zien hoe je envelop gaat worden. Deze tip kan je ook zien in het filmpje over mijn postkamer.

Op de achterkant van de mini-posters staat informatie over de illustratie. Met behulp van het lampje heb ik gekeken hoe ik deze tekst én de afbeelding voorop het best kon laten uitkomen op de envelop.

Boekje aan de binnenkant

Met naald en draad maak ik bladzijdes aan de binnenkant van de envelop. Hiervoor kies ik een bijpassende kleur garen. Ik hou van dit soort details! Het blik vol verschillende kleuren garen is trouwens ook een kringloopgelukje.

Brieven schrijf ik op verschillende manieren. De ene keer sluit ik me op in mijn postkamer om ongestoord een lange brief te kunnen schrijven. Ik zit dan in een schrijfflow en wil ononderbroken kunnen schrijven. Andere keren is de uiteindelijke brief een verzameling van kortere stukjes die pas later een geheel vormen. Voor díe brieven vind ik een postal notebook erg handig. De envelop met daarin een klein boekje heeft een handig formaat en neem ik daardoor gemakkelijk met me mee. Als me iets te binnen schiet, kan ik het gauw vastleggen. En als ik klaar ben met schrijven, kan het totaalpakket meteen op de bus!

verzamelen

Een brief die ik in etappes schrijf, gaat na een paar dagen of zelfs na een paar weken op de bus. In de tijd dat ik ermee bezig ben, kom ik vaak losse dingen tegen die me inspireren of aansluiten bij het thema of onderwerp dat ik beschrijf. Denk aan mooie quotes of een artikel in een tijdschrift. Deze ‘bijlages’ verzamel ik graag in een kleinere envelop die je ook aan de binnenkant van de grotere, stevige envelop kan bevestigen.

Een andere optie is om in plaats van schrijfpapier alleen envelopjes in de binnenkant te maken. Dit is een variant op het enveloppenboekje.

Extra vakjes

Een andere leuke bijkomstigheid van uitklapbare enveloppen is dat je ze anders kan indelen. Bij een envelop die je dichtplakt, schuif je de inhoud erin. Maar bij dit soort enveloppen kan je de inhoud echt organiseren en indelen. Op de foto hierboven kan je zien hoe ik een artikel uit een tijdschrift met behulp van een band heb bevestigd.

Deze kleine window bags van HEMA zijn ook handig!

Versturen

Als ik een uitklapbare envelop verstuur, schuif ik er meestal een band om als sluiting en verpak hem daarna in een doorzichtig wenskaartzakje. De band kan na het openen weer hergebruikt worden en het zakje beschermt het poststuk tijdens de reis naar de ontvanger. De uitklapbare enveloppen die ik voor deze blog maakte, liggen klaar om beschreven en verstuurd te worden. En daar ga ik nu lekker aan beginnen!

Lieve groetjes,

Nienke