Tags

, , ,

Ken je dat? Dat je hart ineens sneller gaat kloppen, je warm wordt van binnen en er een grijns op je gezicht tevoorschijn komt? Het gevoel kan zelfs zo groots zijn dat het lijkt alsof je hart een stukje groeit. Je voelt het als je diep geraakt wordt of omdat je iets heel mooi vindt. Je krijgt het bijvoorbeeld van een mooi boek, een gedicht, een gebeurtenis of een liedje. Het laat je bepaalde keuzes maken én je kan het soms ook voelen zonder precies te weten waarom. Volgens ons is dát gevoel de stem van je hart!

Het afgelopen jaar lieten wij ons hart steeds vaker spreken. We luisterden niet naar het stemmetje in ons hoofd dat zei ‘Wat zouden anderen hiervan denken’ of ‘Nee, dat is vast raar’. In plaats daarvan lieten wij ons hart spreken. Ons hart zei ‘Eigenlijk wil ik …’, of ‘Zal ik…?’. Het volgen van ons hart leverde de mooiste avonturen en de fijnste verrassingen op. In dit blog vertel ik over één van die avonturen. Lees je mee?

The Celestine Prophecy

Het begon in oktober. Kim vroeg mij om uit te kijken naar de Celestijnse Belofte in het Engels. Ze wilde het boek graag cadeau geven aan een dierbare vriend en haar hart zei dat ik het zou vinden. Ken je het boek niet? Dan zal ik je eerst even bijpraten. De Celestijnse Belofte is een avonturenroman uit 1993 en is geschreven door James Redfield. Het boek gaat over negen inzichten die door de hoofdpersoon een voor een ontdekt en gevonden worden. Het boek is voor Kim en mij van grote betekenis geweest. En de inzichten die worden beschreven, passen we dagelijks toe.

Maar wat zoeken we dan?” “Dat ís het nou net! Aanvankelijk weten we dat niet.

Een paar weken later, op 11 november, had ik onverwacht een paar vrije uurtjes en ik besloot naar kringloopwinkel Het Goed in Enschede te fietsen. Ik had werkelijk geen idee waarom precies, maar omdat het volgen van zo’n voorgevoel me altijd fijne verrassingen brengt, luisterde ik ernaar. Eenmaal in Het Goed werd mijn aandacht getrokken door de boekenafdeling. Ik liep langs de verschillende kasten tot de onderste plank van een van die kasten om aandacht vroeg. En wat zag ik daar liggen? Ja hoor: The Celestine Prophecy! De Celestijnse Belofte in het Engels! Superenthousiast liet ik Kim weten dat ik het boek had gevonden. Het gaf me zo’n goed gevoel! Ik grijnsde van oor tot oor!

De foto die ik Kim stuurde vanuit de kringloopwinkel

Pas de volgende dag sloeg ik het boek open en ontdekte een handgeschreven boodschap voorin het boek. Dat liet mijn hart opnieuw sneller kloppen. Ik hou van dit soort notities in tweedehands boeken. Het werkt bijna als een tijdcapsule. De woorden nemen je even mee, dwars door de tijd, naar de belevingswereld van een vorige eigenaar. Je vangt soms een glimp op van wat het boek ooit voor een ander betekend heeft of hoe het in zijn of haar leven kwam. Het bericht voorin The Celestine Prophecy vertelde dat het cadeau was gegeven aan ‘een altijd weer inspirerende man’ op 15 november 1994. De voor- en achternaam van de gever en de ontvanger stonden erin geschreven. De boodschap deed iets met me. Het raakte me door een combinatie van factoren. Niet alleen de boodschap zelf maakte me nieuwsgierig, maar ook de combinatie met het boek (the Celestine Prophecy) maakte het speciaal. Daarnaast viel het me op dat het boek over een paar dagen precies 23 jaar geleden cadeau gegeven was. De beide namen, die voluit geschreven stonden, schreeuwden bijna om een zoektocht. En dus ging ik op zoek…

De zoektocht

Ik tikte de namen een voor een in Google en tot mijn verbazing vond ik meerdere artikelen! Niet alleen over de mannen zelf, maar ook over de link tussen beiden! Dat het boek aan een zeer inspirerende man was gegeven, kon ik beamen. Maar de gever zelf bleek ook een hele inspirerende man! Ik deelde mijn bevindingen met Kim, maar net die dag sliep ze uit en reageerde ze niet op mijn berichten. Er zat niets anders op dan geduldig te wachten tot ze wakker was. Wat een enorme uitdaging was, omdat die bevindingen me onrustig en opgewonden maakten.

Heb je weleens een voorgevoel of een intuïtie gehad over wat je wilde doen? Een weg die je wilde inslaan wat je leven betreft? En je afgevraagd hoe dat zou kunnen? En dat je dan, als je dat al weer half vergeten was en met andere dingen bezig was, plotseling iemand ontmoette of iets las of ergens naar toe ging waardoor je precies de kans kreeg die je voor ogen had?

Toen Kim wakker werd, zag ze mijn berichtjes. Kan je je voorstellen hoe ze daardoor ineens rechtop in bed zat? Al die stappen moesten even doordringen, maar gaven haar datzelfde mysterieuze, energieke gevoel. Het voelde al bijzonder genoeg dat ik het boek vond zoals zij had gevoeld. Maar dat er dan ook nog handgeschreven woorden voorin staan die zoveel meer vertellen dan alleen het bericht van de één voor de ander, maakte het nog wonderlijker. Het voelde voor ons onvermijdelijk: contact opnemen om onze verwondering te delen!

Even kwam er een stemmetje in ons hoofd dat zei ’Wat zullen anderen daarvan denken? Is dat niet heel raar?’. Maar geheel in stijl van het boek besloten we dat we ons hart moesten laten spreken. En dus zochten we contact met de schrijver van de handgeschreven boodschap. Het allerliefst schreven we hem natuurlijk een brief. Maar de enige mogelijkheid was een bericht via een profiel op LinkedIn, waar we maar een beperkt aantal tekens konden gebruiken. We probeerden zo beknopt mogelijk te beschrijven waarom we hem benaderden, verzonden het bericht en wachtten vól spanning af…

Volgens de priester, vervolgde ze, komt het toeval steeds vaker voor, en als dat gebeurt, hebben we de indruk dat toevalligheden eigenlijk niet alleen door het toeval verklaard kunnen worden. Ze lijken een soort lotsbestemming – alsof ons leven door een soort onverklaarbare macht wordt geleid. Die ervaring brengt een gevoel van mysterie en opwinding teweeg, en als gevolg daarvan leven we intenser.

Mijn hart klopte in mijn keel toen ik een melding in beeld zag. Hij antwoordde sneller dan verwacht! En zijn reactie was práchtig! Hij reageerde vanuit vertrouwen en nieuwsgierigheid en gaf ons zijn adres! Kan je je voorstellen hoe Kim en ik stonden te springen? Het was zó spannend om ons kwetsbaar op te stellen en een vreemde hierover te schrijven. Maar het luisteren naar ons hart werd meteen beloond!

Het boek en de brief klaar voor verzending

We stelden online samen een brief op, die ik daarna uitschreef op papier. De brief stuurde ik, samen met het boek zo snel mogelijk op. Want zo kwam het boek precies 23 jaar later, op 15 november 2017, terug bij de persoon die het boek toen kocht om het cadeau te geven aan een zeer inspirerende man.

Toeval

De quotes die je in ons verhaal ziet staan, zijn fragmenten uit het eerste hoofdstuk van de Celestijnse Belofte. De hoofdpersoon ontmoet na zes jaar zijn vriendin Charlene weer. Ze vertelt hem over een oud manuscript dat in Zuid-Amerika gevonden was. Het manuscript dateert van rond 600 voor Christus en voorspelt een grootscheepse verandering van de menselijke samenleving. Het is verdeeld in hoofdstukken die allemaal aan een bepaald levensinzicht zijn gewijd. Bij deze ontmoeting vertelt Charlene de hoofdpersoon over het Eerste Inzicht, dat optreedt als we ons bewust worden van het toeval in ons leven. Dat soort toeval had ze nu ook samengebracht en is het begin van een groot avontuur.

Toen ik in Peru was en die priester me over het Manuscript vertelde, moest ik almaar aan jou denken.” “O ja?” “Op dat moment zei me dat niet zoveel,” vervolgde ze, “maar toen ik later in Virginia terug was, moest ik elke keer dat ik aan het Manuscript dacht, ook aan jou denken. Daarna kreeg ik die opdracht in Miami waar ik nu naartoe ga, en pas in het vliegtuig ontdekte ik dat we hier een tussenlanding maakten. Toen ik landde, heb ik je nummer opgezocht. Volgens je antwoordapparaat mocht ik je bij het meer alleen in noodgevallen bellen, maar ik dacht dat je dat wel goed vond.

Geheel in stijl van het boek dacht Kim dat ik het boek zou vinden en dat gebeurde. En zoals de hoofdpersoon van de roman zijn avontuur begon bij toeval, begonnen wij ons avontuur ook! Wil je weten hoe ons avontuur verder gaat? Dat hou je van ons tegoed, want we zitten nog maar in ons eerste hoofdstuk. Op zaterdag 18 november kregen we een kort bericht waarin de man van de handgeschreven boodschap ons bedankte. Ook hij vindt het allemaal erg bijzonder en stelt wat wij deden enorm op prijs. Hij is nu aan het reizen, maar komt op een later moment graag terug op onze brief.

Elke dag weten meer mensen zeker dat die geheimzinnige beweging echt bestaat en iets betekent, en dat er buiten ons dagelijkse leven iets anders gaande is. Dat besef is het Eerste Inzicht.

Wil je weten hoe het verhaal over de Celestijnse Belofte verder gaat? We komen het Nederlandse boek (en de vervolgen) regelmatig tegen in kringloopwinkels. Wie weet laat het zich ook door jou vinden?

En nu zijn we benieuwd naar jullie avonturen! We willen je vragen om deze decembermaand tenminste één moment te kiezen waarop je naar de stem van je hart luistert. Ga je de uitdaging aan?

Lieve groetjes,

Nienke

PS Over boeken gesproken: In vakje 20 van onze adventskalender kan je een Zinvol boek winnen! Maar omdat je dit boek de hele maand december met 5 gratis kaarten kan bestellen, delen we dat nu vast met je. We vinden het zo’n mooi Zinvol decembercadeau! Nieuwsgierig? Klik hier!