Tags

, , , , ,

Het Sinterklaasfeest, als moeder van twee kinderen is het een traditie waar ik niet omheen kan. Afgelopen jaren heb ik echter telkens geworsteld met de vorm ervan, omdat de basis van het Sinterklaasfeest (Sint Nicolaas die zijn spullen weggaf en daarom nu cadeautjes uitdeelt) er eentje is die juist door die cadeautjes nogal wordt ondergesneeuwd. Dan zijn er nog de zoetigheden die bij mij als niet-zoetekauw na een paar dagen de keel uit komen (de chocoladeletters komen ook nooit op hier in huis) en de controverse rondom Piet, en mijn worsteling was wel compleet. Hoe maak ik van het Sinterklaasfeest nu iets wat klopt bij mijn eigen waarden, wat niet draait om snoep en cadeautjes én wat leuk is voor de kinderen? Maar, goed nieuws, dit jaar heb ik éindelijk onze versie gevonden! En hoe kan het ook anders, het antwoord lag hem weer eens in die goede, oude, vertrouwde… BRIEF!

Zelf versiering knutselen

Een traditie die we al een tijdje geleden in hebben gezet is om elke Sinterklaas-tijd onze eigen versiering te knutselen. Zo hebben we onze ramen betekend met krijtstift met behulp van afbeeldingen van Raamtekening, maar ook onze eigen Sint, Pietjes en stoomboot geknutseld. Met allen wordt volop gespeeld in huis! Het voordeel van het maken van de eigen versiering is dat ik ook invloed heb op het verhaal en op hoe de karakters eruit zien.

Raamtekening

Een raamtekening met aftelkalender tot pakjesavond

Zelf geknutselde Sint en Piet die nog niet af is

Brieven van Sint & Piet

Het schoen zetten hebben we dit jaar over een andere boeg gegooid. Zoals vanouds mochten de kinderen hun schoentje zetten twee keer per week, maar de volgende dag zat er niet zomaar wat lekkers of een cadeautje in de schoen. De eerste keer schoen zetten hebben we alle ingrediënten om zelf pepernootjes te bakken in de schoen gestopt met een brief van de bakpiet met daarin het recept. Een andere keer hebben we pieten kleertjes ingepakt en in de schoen gestopt met een brief van Piet met instructie voor een “pieten bootcamp”. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds bedtijd hebben de kinderen dit gespeeld, binnen door het huis maar ook buiten in de straat en in het bos. Zelfs de buurtkinderen sloten zich aan, het was één groot feest die dag!

Een Pieten bootcamp in de schoen met een brief van Sinterklaas

Pieten bootcamp!

De laatste keer hebben we twee kleine houten muziekinstrumentjes in de schoen gedaan met weer een brief, dit keer met instructie hoe de pietenband te werk gaat en hoe ze een voorstelling in elkaar kunnen zetten. De kindjes hebben allemaal liedjes ingestudeerd en meerdere voorstellingen gegeven die dag.

Het is mooi om te zien hoe met de brieven van Sinterklaas het verhaal en de magie rondom het verhaal tot leven komt. Over de pepernoten riep mijn zoontje uit “dat hebben ze echt zó leuk gedaan mama!!” en op school vertelde hij honderduit erover. Er is geen seconde teleurstelling geweest over het ontbreken van snoepgoed of speelgoed als cadeau, ze vonden de ervaringen allebei echt prachtig. Pakjes avond staat nu voor de deur, wat we iets traditioneler aanpakken nog met een zak vol cadeautjes. Maar, voor volgend jaar overweeg ik zélfs daarin naar een alternatief te gaan zoeken!

Een Sinterklaas-surprise van de Postfabriek

Zoals in de blog van 3 december al voorbij kwam, luisteren we bij de Postfabriek zoveel mogelijk naar ons hart. Het betekent dat er geen goed of fout is! Als jouw hart heel blij wordt van een heleboel cadeautjes met Sinterklaas, dan is dát het juiste voor jou. Voor ons alledrie is het Sinterklaasfeest in zijn traditionele vorm echter niet iets wat leeft, waar we dit jaar trouw aan zijn gebleven door geen blogs te forceren in het thema van Sinterklaas. Op 5 december wilden we dan ook iets doen waar ons eigen hart van gaat zingen, maar wat toch een klein béétje raakt aan deze Nederlandse traditie. Normaal is dat een gedicht voor jullie, onze lezers. Dit keer, in de geest van Sint Nicolaas, willen we echter iets weggeven wat van onszelf is.

We hebben een pakket samengesteld gevuld met producten waar we zelf heel graag mee werken of die we zelf vol liefde hebben gemaakt. Spulletjes uit de voorraadkamer van de Postfabriek dus! Wat er precies in zit? Dát is een verrassing, naar de surprise-traditie rondom Sinterklaas. Je ontdekt het pas als je het pakketje zelf in handen hebt.

Doe mee

Hoe je mee kunt doen? Schrijf voor ons een gedichtje van tenminste vier regels wat gaat over de Postfabriek. Zet het gedichtje in een reactie onder deze blog (vul een geldig mailadres in zodat we je kunnen bereiken, het is alleen voor ons zichtbaar) of mail het naar info@postfabriek.nl Je hebt een week de tijd, op 11 december kiezen we in de avond na 18:00 onze winnaar!

Edit: Deze winactie is inmiddels gesloten. Esther Heddes heeft het pakketje gewonnen!

Veel succes en heel veel liefs, oh.. en voor wie het nog vieren gaat: een héle fijne pakjesavond!

Liefs,
Kim