Tags

, , , , , , ,

Met de quote die je op de afbeelding hierboven kan lezen, wil ik deze dag graag beginnen. Stop met scrollen en sta even stil bij drie dingen waar je dankbaar voor bent.

Voor veel mensen is december een hele drukke maand. Er zijn meerdere speciale dagen die om aandacht en voorbereiding vragen. Misschien ook wel voor jou… Je koopt cadeautjes, schrijft gedichten en maakt surprises voor Sinterklaas. Je schrijft kaartjes, zoekt een feestelijke outfit, en bereidt een feestmaal voor beide kerstdagen. En in de laatste dagen van de maand heb je eindejaarsborrels, bak je oliebollen en sta je in de rij voor vuurwerk. Het vraagt om veel denkwerk over dingen die je in de toekomst moet of wil doen. Maar ben je je ook echt bewust van het nu?

Op de momenten dat ik veel nadenk over wat ik nog moet en wil, voelt het alsof ik mezelf voorbij ren. Mijn ademhaling is oppervlakkig en snel en ik voel me opgejaagd en gehaast. Ik geef veel aandacht aan de dingen die nog komen, maar ga daarmee aan het nu en mezelf voorbij. Dat gebeurt onbewust, maar zodra ik het opmerk en herken, kan ik er iets mee. Dan adem ik diep in en word me bewust van hoe ik mezelf tekort heb gedaan. Ik nam zelfs niet de tijd om goed te ademen. Ik was te druk met de dingen die ik nog moet en wil.

Dankbaar

We noemen onze poststukken liefkozend ‘bundeltjes aandacht’. De aandachtige manier van kijken die we van post hebben geleerd is voor ons een manier van leven geworden. Dat geeft een goed gevoel. In dit vakje van onze kalender wil ik je vragen om jezelf aandacht te geven: Adem diep in, voel hoe je longen zich vullen met zuurstof en adem daarna langzaam weer uit. Wat doet dat met je? Als het goed voelt, herhaal je het een paar keer. En denk in plaats van aan dat wat je nog moet, aan dingen die al zijn. Sta bijvoorbeeld stil bij drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dat mag van alles zijn.

Wij zijn erg dankbaar voor de hartverwarmende reacties en lieve mailtjes die we de afgelopen dagen hebben gekregen. Het voelt zó fijn dat jullie de moeite nemen om gevoelens en verhalen met ons te delen. Jullie zien en beschrijven zulke ontroerende en prachtige dingen! Dank jullie wel! Dat doet ons enorm goed.

En jij? Waar ben jij dankbaar voor?

Lieve groetjes,

Nienke