Tags

, , , , , , , ,

Zusterhood-post van 'Paperique' voor de derde ronde met het thema Contactadvertentie

Zusterhood-post van ‘Paperique’

Op de Postfabriek kon je al verschillende blogs lezen over het prachtige kunstproject per post van Zusterhood. Nienke doet hieraan mee en liet je door haar ogen meekijken naar de opdrachten en het maakproces. Maar wist je dat er in totaal ruim zeventig zusters meedoen? Tientallen vrouwen met verschillende talenten, stijlen en disciplines maakten unieke poststukken voor deze community! En het aantal poststukken groeit, want dit jaar zijn er nóg drie rondes met inspirerende thema’s. Benieuwd naar alle kunstbrieven? Aan het einde van een jaarreeks wordt er een bijeenkomst met expositie georganiseerd. En op de website van Zusterhood onder het kopje expositie kan je alvast foto’s van brieven bekijken.

Voor de derde ronde werd Nienke aan ‘Paperique‘ gekoppeld. Zij stuurden elkaar een kunstbrief met het thema Contactadvertentie. Als je een poststuk van een medezuster ontvangt, voelt dat als een intieme mini-expositie op je deurmat. Je mag elkaars post openen, bewonderen, lezen, aanraken en een paar dagen liefkozen. Daarna stuur je de kunstbrief door naar het hoofdkantoor waar alle zusterpost wordt verzameld. Deze ronde mag je met ons allebei meekijken. In het vorige Zusterhood-blog kon je lezen hoe Nienke de derde ronde heeft ervaren, in dit gastblog kijk je mee met Paperique! Kom je kijken?

Gastblog: De contactadvertentie in een kunstbrief

Waar de ouderwetse contactadvertentie een uitstervend medium is om elkaar te ontmoeten is de handgeschreven brief of een snail mail gelukkig niet aan zijn ondergang toe. Brieven schrijven is nog steeds een levend medium om elkaar te benaderen en op de hoogte te brengen van elkaars mijmeringen en stand van zaken. En nu in de schrijfoproep van de Zusterhood werd de contactadvertentie voor even in zijn glorie hersteld en door de Zusters uitgebracht in briefvorm.

Met wat zoekopdrachten op internet, kwamen heel wat oude contactadvertenties naar boven.  Ook het Instagram-account @liefdevantoen heeft me inspiratie gebracht. Want hoe zat dat ook alweer? Hoe omschrijf je jezelf in een contactadvertentie? Wat zet je er wel in en wat niet? Het maakte dat ik diep na ging denken over hoe ik mezelf zou omschrijven. Wat heb ik een ander te bieden? Het was dus best een zelfonderzoek naar mijn pluspunten. Waar sta ik voor in het leven? Wat zoek ik? Het zijn allemaal vragen die ik bedacht om het uiteindelijk in een papiercollage te gieten. Maar hoe meer ik bewust op zoek ging naar een manier om deze opdracht uit te voeren, des te meer ik blokkeerde. Alles kwam samen toen ik eenmaal mijn gedachten aan de kant zette en ging werken vanuit mijn gevoel. Zelfs de kleuren kloppen. Het ontstond gewoon onder mijn handen.

Detail collage van Paperique voor het Zusterhood-project

Detail kunstbrief van ‘Paperique’

De eerste opdracht

De schrijfoproep begon met het zoeken van een kleine contactadvertentie in de Volkskrant van 7 juni. Ik vond het ontzettend origineel om de opdracht in deze vorm uit te dragen en zo te vinden. Dat werd de eerste opdracht: “ZUSTER, met welke openingszinnen kan men jouw HART veroveren?“ Toen ik eenmaal aan mijn papiercollage begon te werken, keek ik tijdschrift voor tijdschrift na op zoek naar die juiste woorden waarvan ik zou smelten. En daar opeens, heel klein vond ik de juiste tekst. Dit zou mij aanspreken:

Je bent zo kostbaar in mijn ogen. Zo waardevol. En ik houd zoveel van je.

Ja, hiervan zou ik smelten: kostbaar – waardevol – houden van. Woorden waar ik van zou dromen. Die ik in mijn liefdesverhaal zou willen tegenkomen. Wat ik zou willen betekenen voor een ander…

Onderdeel van de uitklapbare collage van Paperique voor het kunstproject per post van Zusterhood

Onderdeel van de uitklapbare collage van Paperique

De volgende twee opdrachten kwamen via de mail. “Beschrijf jezelf zoals je echt bent VS hoe je jezelf zou verkopen in een contactadvertentie.” Hier kwam de eerder verrichte zelfstudie van pas. Ik had woorden opgeschreven die mij omschreven, mijn dikke vette pluspunten en wat ik iemand te bieden heb. Het waren woorden als ‘loyaal’, ‘lief’ en ‘romantisch’. En omdat de derde opdracht al een lijstje zou worden (kom ik op terug), wilde ik deze opdracht anders uitvoeren. Opeens bedacht ik me dat er heel veel spreekwoorden en gezegdes zijn die over de liefde gaan. Op de site www.woorden.org kun je woorden intikken en vervolgens krijg je spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen te zien waar het woord in zit, maar die deze betekenis ook dragen. Zo tikte ik alle woorden in, verzamelde mijn zinnen en ging ermee puzzelen totdat ik een soort gedicht had. Dit tikte ik met mijn oude typemachine op een vintage gelinieerd blaadje. Niet een echte korte contactadvertentie zoals we die kennen, maar vrijheid in interpretatie van de opdracht, hè.

De contactadvertentie van Paperique n.a.v. het Zusterhood-project

Contactadvertentie van Paperique

De derde opdracht

Als laatste opdracht: “(Onrealistische) eisenlijst voor jouw ideale partner.”

Derde bladzijde van de uitklapbare collage van Paperique

Derde bladzijde van de uitklapbare collage

De papiercollage had ik zover al uitgevoerd met bloemmotieven; een van mijn lievelings elementen in een collage. Ik had de grote bloem op de derde bladzijde al uitgeknipt liggen en vond deze ideaal om woorden in de bloemen en blaadjes te plakken die mijn ideale man zouden omschrijven.

De woorden knipte ik uit tijdschriften (de Flow magazine is ideaal voor dergelijke teksten) en plakte ze op. Niet alleen moet mijn partner “een groot fan van dutjes zijn”, maar ook “de kleine dingen zien” en “taal zonder woorden” beheersen. Kortom: een gevoelsmens dus. Net als ik. Verrassend genoeg kwam ik een portret tegen waar ik ook nog eens op lijk en de omschrijving die ik eronder plakte kon mijzelf niet beter omschrijven.

De drie pagina’s zijn als een flyer aan elkaar geplakt. Voor elke opdracht een pagina. Zo kon ik de opdrachten beter behappen en uitvoeren, anders verzuipt het in een groot gedachtenmeer, waar ik niet meer uit kom, haha. De plaatjes heb ik op gevoel uitgekozen, maar achteraf zag ik dat ze ook wel echt bij iedere opdracht passen. De vrouw met de poes neemt de woorden die haar zouden veroveren volledig tot zich met een ingetogen adem. Zelfs de poes lijkt even tot stilstand te komen om ervan te genieten. Vlinders zijn voor mij een symbool van de kortstondigheid van het leven. Hoe vlot de tijd gaat en welke veranderingsfases je zoal doorloopt. Een zwaluwmannetje en vrouwtje blijven hun hele leven als paartje bij elkaar. Ook keren ze elk jaar naar precies dezelfde plek terug en repareren ze hun oude nest voor het nieuwe broedseizoen. Om deze reden wordt de zwaluw gebruikt om trouw te symboliseren. En trouw hoort voor mij ook absoluut in het rijtje van liefde thuis.

De gehurkte vrouw op de tweede pagina geeft haar kwetsbaarheid weer. Want hoe kwetsbaar stel je jezelf niet op in een advertentie? En hoeveel kun je niet met bloemen zeggen?

Ik vond het een erg leuke opdracht!

Groetjes,

@paperique

Persoonlijke brief

Nienke: Bij de uitklapbare collage die je op de foto’s hierboven ziet, zat ook een persoonlijke brief. Zo had ik niet alleen de eer om een bijdrage van Paperique te openen, maar deze mini-expo op de deurmat had ook een privé element: een brief die speciaal voor mij was geschreven! De inhoud van de brief hou ik natuurlijk voor mezelf, maar dit blog is een mooie aanleiding om er wel iets over te vertellen!

In de afgelopen dagen kwam ik verschillende dingen tegen die me eraan herinneren om je niet alleen op een uitkomst te focussen, maar ook de weg ernaartoe! Toevallig was dit het onderwerp van verschillende gesprekken en ik vond het ook terug in de brief: ‘Zo ook met deze opdracht; ik zat zo ongelooflijk hard na te denken hoe het moest worden, dat ik blokkeerde. Dus heb me er blanco aan gezet, 3 pagina’s uit een boek gescheurd en begonnen met plakken nadat ik fijne plaatjes had gevonden uit de Flow enzo.’ Ik vond herkenning in de woorden van Paperique. Want zo ging het ook ongeveer bij mij.

Ik vond niet alleen herkenning in de woorden van mijn zuster, maar ook in haar collage! Onze ‘contactadvertenties’ waren verschillend. We hebben andere verwachtingen en een andere stijl. En toch kozen we allebei voor dezelfde vrouw op hetzelfde bankje voor onze collages! Dat vond ik een prachtig tastbaar voorbeeld voor wat ik zo bijzonder vind aan uitwisselingen. Omdat je anders bent, kan je van elkaar leren. Maar er is ook iets dat je verbindt! En zo leert het zusterschap me om te blijven ontdekken, leren en spelen. Het eindresultaat is niet alleen van belang, maar het is het hele proces dat deze samenwerking zo waardevol maakt!

Verbinding

Verlangen naar verbinding van Brene Brown

Afgelopen weekend begon ik opnieuw te lezen in een boek van Brené Brown: Verlangen naar verbinding. En wil daar graag een stuk uit delen.

Kunst bezit het vermogen om verdriet op een geweldige manier over te brengen, om van eenzaamheid een gedeelde ervaring te maken en om wanhoop in hoop te veranderen. Alleen kunst kan de kreet van een terugkerende soldaat veranderen in een gedeelde expressie en een diepe, collectieve ervaring.

Post is voor mij een vorm van kunst: Briefkunst! Het is een mooie manier om ervaringen te delen en te weten dat ik niet de enige ben. Door de verbinding die ik voel met de mensen waar ik een briefwisseling mee heb, kan ik transformeren.

Als we iemand anders horen zingen over de rafelranden van hartzeer of het onbeschrijflijke van rouw, dan weten we meteen dat wij niet de enigen zijn die pijn hebben. De transformatieve kracht van kunst zit in dit delen. Zonder verbonden of collectief betrokken te zijn horen we alleen een gekooid liedje van verdriet en wanhoop; we vinden er geen verlossing in. Pas als kunst gedeeld wordt, fluistert ze:’Je bent niet alleen.’

Zusterhood is zoveel meer dan het uitwisselen van een stapeltje papier! Zusterhood verbindt. Post verbindt!

Lieve groetjes,

Nienke

PS Ben je nieuwsgierig naar meer mooie uitspraken van Brene Brown? Bovenstaande citaten komen uit Verlangen naar Verbinding. Maar ze schreef meer inspirerende boeken, bijvoorbeeld de bestseller De moed van imperfectie.