Tags

, ,

‘Ik ben vast niet de eerste die het jullie schrijft, maar kennen jullie het brievenbusdorp St-Martin-d’Abbat, ten oosten van Orleans?’ schreef lezeres Tanny ons in een mailtje in 2017. Echter, Tanny was wel degelijk de eerste die ons schreef over dit bijzondere dorpje in Frankrijk. Le Village des Boîtes aux Lettres is de bijnaam van het dorpje Saint-Martin-d’Abbat. Zoals de naam al doet vermoeden maken de bewoners van het dorp er een sport van om een zo bijzonder of opvallend mogelijke brievenbus te hebben staan voor het ontvangen van alle post. Een rondrit door het dorp is dus erg de moeite waard als postliefhebber. Natuurlijk zou ik het liefste mijn eigen beleving hiervan met jullie delen, maar omdat een bezoek aan Frankrijk voorlopig nog niet op de planning staat doen we het dit keer met de foto’s die Tanny maakte op haar vakantie!

Foto’s door: Tanny

Met een beetje hulp van Google Translate wist ik te achterhalen dat het project stamt uit 1997, toen dorpsbewoner Michel Lafeuille opperde om als dorp onderdeel te worden van de globale Letterbox Art beweging. Het doel was om het kleine dorpje op de kaart te zetten voor toerisme. Inmiddels zijn er in het dorpje als een soort openluchttentoonstelling zo’n 200 brievenbussen te bezichtigen. Elke brievenbus zegt iets over de bewoners van het huis, soms is bijvoorbeeld hun beroep te achterhalen of zegt het iets over hun passie.

Foto’s door Tanny

Afgelopen zomer passeerde Tanny het dorp weer en kocht er een aantal ansichtkaarten. Ze was zo lief om ons er twee te sturen! Wat ik daarbij heel erg leuk vond was dat op de schrijf-kant van de ansichtkaart een overzicht staat met de namen van de families van de bijbehorende brievenbussen aan de voorkant!

Meer Letterbox Art? Op bol.com vind je het Australian Letterbox Art boek. Of kijk eens op Pinterest!

Heb jij ook een bijzondere brievenbus? Laat hem zien op Instagram met de hashtag #postfabriek, dat vinden we leuk.

Liefs,
Kim