Tags

, , , , , ,

Lakzegels

Lakzegels op poststukken en cadeautjes

Het is alweer vijf jaar geleden dat ik een blogje over het maken van lakzegels schreef. Lakzegels kocht je in die tijd voornamelijk nog bij stempelwinkels en daar is de afgelopen jaren een enorme verandering in te zien! Zo is Hema op een gegeven moment lakzegels gaan verkopen, Xenos volgende hun voorbeeld en met de komst van Aliexpress weet je van gekkigheid niet meer welke lakstempel je dit keer moet kiezen. Hierdoor hebben degenen met een klein(er) budget ook met de lakzegel kennis kunnen maken.

Een andere verandering is dat we de lakzegel natuurlijk kennen als sluitzegel voor documenten en brieven maar wordt hij tegenwoordig vooral gebruikt als ‘finishing touch’op een cadeautje of bestelling. Bestel je wel eens bij NikkiDotti dan is de kans groot dat je wel eens zo’n als een waar cadeautje ingepakte bestelling hebt ontvangen mét lakzegel. Prachtig toch? Op Instagram zie je de ene na de andere creatieveling verliefd worden op de lakzegel en wat je er allemaal mee kan!

NikkiDotti

Een bestelling van NikkiDotti

Ben jij nog niet verkocht of nieuwsgierig naar wat je er mee kan, heb je beginners vragen? Ik laat het je vandaag allemaal zien! Terwijl jij dit op zondag kan lezen zit ik bij het Stationery Café in Bussum met als thema Lakzegels! Extra leuk is dus dat Café Analog voor dit logje dan ook een prachtige, exclusieve paddenstoel lakstempel weg geeft. Later lees je hoe je kans maakt op de lakstempel.

lakstempel

De te winnen lakstempel

 

Wat heb je nodig voor het maken van lakzegels?

In principe heb je niet meer dan een waxinelichtje, een oude lepel, wax en een lakstempel nodig. Heb je dit, dan kan je al eindeloos lakzegels maken. Maar weet je wat nou zo leuk is? Je kan het maken van lakzegels zo uitgebreid maken als je zelf wil.

Wax in stukjes, in staaf of met lont
wax

Mijn wax gesorteerd in bakjes

Wax kocht je vroeger standaard in staven, met of zonder lont maar tegenwoordig zijn er stukjes wax in de vorm van zeshoekjes, sterretjes of hartjes te koop. Je pakt een aantal stukjes, legt deze in je lepel en je hebt genoeg lak voor een lakzegel. Dit gaat veel sneller en makkelijker dan eerst een stuk lak af moeten snijden of een lakstaaf met de lont te laten smelten. Het leuke is dat je voor nog geen €2,- al 100 waxstukjes hebt op Aliexpress. Ook verkopen ze leuke gemengde setjes waardoor je kleuren kan testen. Bij sommige verkopers betaal je verzendkosten, het voordeel hiervan is dat je bestelling sneller in huis is. Dit hier is mijn favoriete verkoper voor wax, veel keuze uit kleuren en snel in huis. Voor een normale lakzegel gebruik ik zo’n 3 stukjes wax.

Naast de stukjes heb je natuurlijk ook nog de oorspronkelijke staafjes met of zonder lont! Ook heb je lakstaven voor in een lakpistool, hier schreef ik al eerder over in dit logje. Hoe blij ik ook was met mijn lakpistool, tegenwoordig gebruik ik altijd mijn waxstukjes. Als ik lakstaven gebruik heb ik voorkeur voor de wat duurdere zoals bijvoorbeeld die van Scrittura Elegante want eerlijk, de kwaliteit van die lak is echt beter dan de goedkope staven.

Tip! Is de kleur die je zoekt niet te koop, dan kan je natuurlijk ook zelf je wax mengen tot de juiste kleur!

Waxinelichtje of een handig brandertje?

Een ander totaal niet nodig maar zó handig extraatje is het ‘kacheltje’, een houten houder met metalen plateau waar je je lepel op kan laten rusten tijdens en na het smelten. Hierdoor heb je je handen vrij wanneer de wax nog moet smelten maar kan je ook snel en veilig je lepel weer weg leggen als je je lakstempel gaat maken. Een brandertje koop je hier voor ongeveer €11,- en ik vind hem persoonlijk onmisbaar. Heel eerlijk, ik heb er zelfs twee hihi.

waxbrandertje

waxbrandertje

Tip! Zet je waxinelichtje of brandertje op een oud schoteltje, dit voorkomt dat je kaarsje kan gaan schuiven en je kan je lepel eventueel op de rand leggen.

Een oude lepel of een lepel met gietrandje

Een oude lepel uit de keukenla of van de kringloop werkt prima en is helemaal niks mis mee. Toch heb je voor anderhalve euro ook een mooi lepeltje met gietrandje die ook nog eens perfect op het brandertje past! Je kan hem hier bestellen.

Kaartje met lakzegel

Kaartje met lakzegel

Lakzegels

Hoe leuk is het dat je tegenwoordig lakzegels ook voor leuke prijsjes kan kopen! Misschien heb je er ook wel één van Hema in huis waardoor je hebt kunnen ontdekken hoe leuk het is om lakzegels te maken. Maar eerlijk gezegd, Hema heeft toch wel wat simpele ontwerpen. Er bestaan zulke práchtige lakzegels, variërend van een paar euro tot tientallen euro. Sommige verkopers bieden de optie van alleen ‘de kop’ aan, dit is dan goedkoper met het handvat er bij. Want goed om te weten is dat je van de meeste lakstempels de handvaten af kan draaien. Dit scheelt niet alleen opbergruimte maar ook in prijs als je lakzegels zonder handvat besteld.

lakzegels

Mijn verzameling lakzegels

Hieronder een rijtje met een aantal van mijn favoriete lakzegels:

Tip! Als je op Aliexpress naar lakzegels zoekt, ga dan niet voor de eerste de beste maar vergelijk even de prijs want de één verkoopt ze duurder dan de andere verkoper. Ook kan er verschil in verzendkosten zitten. Gratis verzenden betekent dat het wel tot zes weken kán duren voor je bestelling er is.

Kaartjes met lakzegels

Kaartjes met lakzegels

Je Lakzegel nóg mooier maken

Hoewel een lakzegel zo al prachtig is zijn er verschillende manieren om je lakzegel een extra touch te geven. Zo bestaat er gilding wax in goud en zilver, deze soort créme smeer je met je vinger op de lakzegel die afgekoeld is. Met niet al teveel gilding wax dep je voorzichtig het ontwerp van je lakzegel in.

Een andere manier van je lakzegel benadrukken is dit speciale inktkussentje waar je vóór je de lakzegel in de wax duwt eerst even in het inktkussen duwt. Hierdoor wordt de achtergrond van het ontwerp ingekleurd met de inkt. Ook deze heb je in goud en zilver en voor beide producten kan je bij Scrittura Elegante terecht! De gilding wax heb je ook van andere merken maar deze werken toch minder mooi op lakzegels omdat ze daar officieel niet voor zijn bedoeld.

lakzegel

Manieren om je lakzegel nog mooier te maken

Daarnaast kan je werkelijk van alles in de wax voor je lakzegel doen, denk hier bij aan mini kraaltjes, glitters, confetti, of droogbloemetjes. Het ene doe je er in wanneer je de wax aan het smelten bent, maar een droogbloemetje kan je er op leggen vlak voor je de stempel er in duwt.

Tips voor (bij) het maken van lakzegels

Als je begint met het maken van lakzegels ben je al blij als de stempel goed is gelukt dus bij deze wat handige en leuke tips om het nog makkelijker te maken!

  1. Eén kleur is al mooi genoeg maar pak eens wat kleurtjes bij elkaar die je normaal niet zo snel zou kiezen! Kleuren mengen voor een lakzegel is zo leuk! Met een cocktailprikker draai ik een aantal keer een rondje door de wax. Als je teveel roert gaan de kleuren mengen, als je alleen draait dan krijg je een mooie swirl van kleuren! Bij het leeggieten van de lepel maak ik ook een draaiende beweging.
kleuren mengen

Durf kleuren te mengen!

2. Wanneer ik twijfel of ik een lakzegel gelijk op een cadeautje of kaart wil hebben, maak ik hem eerst op bakpapier of op een leeg stickervel (de gladde kant) zodat je de lakzegel er later makkelijk af kan halen. Ook leuk om er zo stickers van te maken en mee te sturen naar je postvriendin!

3. Het is zonde om alle restjes wax zomaar weg te gooien. Deze schraap ik er met een lepeltje of cocktailprikker uit, op een stickervel en bewaar deze in een glazen potje. Is een lakzegel mislukt? Dan kan je deze gewoon weer opnieuw smelten, zelfs als er als gilding wax of glitter door heen zit.

lakzegels

Restjes wax of niet geslaagde lakzegels bewaren

4. Maak je lepel schoon als deze nog warm is of maak hem even warm voor je hem schoonmaakt. Zelf doe ik dit door een tissue één of twee keer dubbel te vouwen. Ik leg de lepel tussen de dubbelgevouwen tissue en veeg met mijn duim door de lepel terwijl ik zo ook de achterkant mee neem. Hierna vouw ik de gebruikte tissue dubbel en veeg de laatste restjes weg.

restjes bewaren

Je lepel schoonmaken en restjes bewaren

5. Een lakzegel kan je op kaartjes, cadeautjes, een fles wijn of je envelop maken. In plaats van wax zou je ook een lijmpistool kunnen gebruiken. Nadeel hiervan is wel dat dit wat langzamer smelt en sneller droogt dus je moet snel zijn met het maken va je stempel. Je kan ook lijmstaafjes in stukken knippen en deze in de lepel smelten. Let er wel op dat je dan je lepel zo snel mogelijk schoon moet vegen want als de lijm droog is, krijg je hem een stuk lastiger van de lepel af.

lakzegels

Lakzegels op een kaart, envelop en cadeautje

WINACTIE

winnen

Het setje wat je kan winnen

Heb je niet enorm zin om zelf aan de slag te gaan nu met een mooie lakstempel en wax? Dat kan want Désirée van Café Analog heeft een prachtige lakstempel laten ontwerpen én geeft deze vandaag weg! Hier onder lees je hoe je kans kan maken op de stempel, een lepel + een gezellig setje wax:

  • Volg Café Analog op Instagram en/of Facebook
  • Volg Postfabriek op Instagram en/of Facebook
  • Vertel ons in een reactie onder dit logje op welk cadeautje of poststuk jij de stempel zou gebruiken!

Op vrijdag 12 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt! Zorg je er voor dat je een geldig mailadres invult zodat we je kunnen benaderen als je hebt gewonnen?

Liefs, Ruchama