Tags

, , ,

“Het is vooral heel druk op het moment, ik weet niet of ik het zo vol kan houden maar er is ook niets wat ik bereid ben te schrappen.”, mopperde ik. De persoon met wie ik in gesprek was antwoordde dat we vaak denken dat om verandering te bereiken, we iets heel groots moeten doen, zoals iets schrappen uit ons leven. Maar als je kijkt naar een weegschaal is het optillen van het kleinste gewichtje soms al voldoende om de weegschaal naar de andere kant te laten doorslaan. Hij vertelde vervolgens verder over vriendelijkheid en hoe dat vaak een domino-effect kan hebben, als een steentje wat je in het water gooit en kringen maakt die uiteindelijk zo groot worden dat ze de oever raken: het ripple effect. Een random act of kindness kan grote kringen veroorzaken, zowel mildheid naar jezelf als mildheid naar een ander.

In de aanloop naar deze blog, waarbij ik als enige sleutelwoord in mijn hoofd random acts of kindness had, bracht bovenstaande persoon dit uit zichzelf ter sprake twee dagen voor ik deze blog zou gaan schrijven. Het Facebook algoritme wierp me ook nog eens een prachtig filmpje in de schoot, waarbij duidelijk zichtbaar is wat het ripple effect kan zijn van een random act of kindness.


Daarnaast merkte ik iets op in mijzelf. Ik was me plotseling bewuster van mijn omgeving. Zo zag ik in de supermarkt een bouwvakker die in zijn lunchpauze één broodje kocht moedeloos kijken naar de kassarijen, riep hem naar me toe en gaf hem het plekje voor mij in de rij waarna alle mensen die daar weer voor stonden dat ook deden en hij ineens direct kon afrekenen. Hij bedankte iedereen en alle mensen uit die rij vervolgden glimlachend hun dag. Het bewuste gevoel bleef hangen en in de afgelopen dagen waren er zoveel kleine momentjes van verbinding met vreemden om me heen. Iemand die de deur voor me open hield, iemand die ik wees waar er een vrije stoel was in het theater, een verloren telefoon die terug kwam bij de eigenaar of iemand die op stond in de metro voor een ander. Zowel het ontvangen als het doen van zomaar iets aardigs liet elke keer opnieuw mijn weegschaal omslaan naar de positieve kant.

Je kunt soms dieper zien door niet te (ver)oordelen maar te vragen of je met iets kunt helpen. Je kunt zien door te geven. Doe zomaar eens iets aardigs. De belangrijkste reden kan zijn dat het je voldoening schenkt. Elke vriendelijke daad beloont zichzelf door je positieve gevoelens te schenken en je te herinneren aan de belangrijke aspecten van het leven: dienstbaarheid, vriendelijkheid en liefde. Als elk zijn steentje bijdraagt, wordt de wereld een prettiger plek.

Uit ‘Zie de Mens‘ van Manu Keirse.

Het is vandaag vijf december, de dag waarop Sinterklaas geen cadeautjes ontvangt maar weggeeft omdat hij jarig is. Zodra vijf december voorbij is gaan we richting de kerst. De hele decembermaand staat eigenlijk in het teken van geven op een manier die soms richting de gekte gaat. Maar wat nou als wat je geeft eens niet de nieuwste gadgets, mode of andere gekochte objecten zijn. Wat nou als je een beetje van je tijd, een beetje van je energie, een beetje van je aandacht en een beetje van je liefde schenkt. En dan zomaar, als een kans zich voordoet?

Zomaar wat ideetjes:
– Reken in een caféetje eens een drankje extra af en vraag de bediening dit aan iemand te schenken waarvan zij denken dat diegene het nodig heeft.
– Als je in het donker een fiets ziet staan met de lampjes nog aan, zet ze dan uit.
– Laat ergens een mooi stukje zwerfpost slingeren.
– Neem een thermoskan thee en bekertjes mee en deel dit uit op de bushalte op een koude dag.
– Laat iemand voor gaan in de rij, sta je parkeerplaats af, hou een stoel in het OV bezet voor een vreemde.
– Glimlach naar mensen! Vooral in haastige situaties.

En zo is er vast een heleboel te bedenken, wat soms echt maar een heel klein gebaar of hele kleine moeite is, maar groot verschil kan maken. Het kost je niets, maar het geeft je veel.

Het mooie van vriendelijk zijn is dat het een gevoel van verbondenheid brengt. In plaats van allemaal als individu door het leven te gaan geeft het een gevoel van eenheid. Het gevoel dat we het samen doen, dat we het samen móeten doen. Vriendelijk zijn wist de narigheid in de wereld niet uit, maar het kan dankzij het ripple effect wel nét de doorslag geven naar de positieve kant. Horen of lezen over zulke kleine momentjes van verbinding kan ook al een fijn en hoopvol gevoel geven. We willen je daarom uitnodigen om in de maand december zulke kleine momentjes, waarin jij #zomaarietsaardigs deed voor een ander of een ander #zomaarietsaardigs deed voor jou te delen. Mail ons het verhaal, comment het op deze post, zet het op je eigen social media met de hashtag #zomaarietsaardigs (voeg je ook de hashtag #postfabriek toe komen wij sowieso even bij je kijken!). Steek een lichtje aan in de donkere decembermaand, niet om het donker te verhullen of te verstoppen, maar juist om het zichtbaar te maken en te laten zien dat ook in het donker een lichtje schijnen kan.

Prachtig samen gevat in de TED Talk van Orly Wahba van LifeVestInside.

Wanneer deed iemand voor het laatst zomaar iets aardigs voor jou? 

Liefs,
Kim