Tags

, , , ,

collage kaarten

Collage kaarten

De afgelopen tijd heb je in het logje van Nienke al kunnen lezen hoe belangrijk herinneringen zijn en hoe Kim hartjes verstuurde per post. Dat het maken van persoonlijke fotokaarten bij Greetz de maker én de ontvanger raakt, dat is inmiddels wel duidelijk. Tijd om te zoeken naar een andere manier om de Greetz fotokaarten te gebruiken… maar toen bleef het even stil in mijn hoofd. Mijn handen winnen het namelijk vaak van mijn hoofd en juist mijn handen waren de laatste maanden steeds minder met post gaan doen, ze werden wel door mooie papierwaren en materialen geprikkeld maar verwerkten dat liever in mijn journal. Gelukkig was daar het hoofd van Kim wat wél een te leuk idee had – stuur een stappenplan per kaartje!

Een stappenplan kaartje

fotokaart

Een fotokaart met stappenplan

Nu mijn handen het werk weer over mochten nemen werd er onbewust iets aangewakkerd. De liefde voor post die ik zeker niet ben kwijt geraakt maar gewoon even niet zo actief heb beleefd begon nu toch te kriebelen. Ik herinnerde me een kaartje op Instagram wat ik prachtig vond en graag uit wilde proberen. Opvallend op deze kaart is dat de achtergrond uit allemaal rechte, overlappende vlakken bestaat. Wanneer ik collage’s maak ben ik juist van het scheuren, leuk om dus eens uit te proberen!

Terwijl ik zelf mijn collagekaart maakte, heb ik stap voor stap foto’s geschoten zodat ik die later in een fotokaart van Greetz kon verwerken. Ondertussen heb ik op onze eigen Instagram gevraagd wie er graag proefkonijn wilde zijn en werd ik zó enthousiast van deze collage kaart dat ik er gelijk nog een kaart heb heb gemaakt en alvast papierpakketjes voor de proefkonijnen bij elkaar ben gaan zoeken. Ik besloot namelijk niet één maar twee kaarten met stappenplannen te willen versturen. Het is zo fijn om je inspiratie en enthousiasme met anderen te kunnen delen!

Eenmaal klaar met de stap voor stap foto’s opende ik de site van Greetz en om te zien welke fotokaart geschikt was voor mijn stappenplan. Je hebt meerdere keuzes voor collagekaarten, zelf foto voor foto toevoegen in een bestaand kader, zelf één collage toevoegen als beeldvullende foto of foto’s los aan de binnenkant toe te voegen. Ik ging voor de optie om in een bestaand kader foto’s toe te voegen en omdat dat niet genoeg vakjes waren ben ik aan de binnenkant doorgegaan. Waar ik ook in een leuk lettertype vast het stappenplan heb getypt. De kaart heb ik op een medium formaat af laten drukken zodat ik zeker weten wist dat de plaatjes duidelijk zou zijn om het stap voor stap te kunnen volgen. Uit nieuwsgierigheid bestel ik ook een iets kleinere vierkante kaart waar ik een (in picasa) gemaakte collage in heb geplaatst.

Een dag later werd er een envelop met de kaarten bezorgd. Elke keer weer spannend om te zien hoe de kaarten zijn geworden die je hebt laten maken. De kaarten zijn mooi groot en helemaal naar mijn zin. Het tekstbalkje zat al in het ontwerp van de kaart en daar heb ik deze toepasselijke quote van Brene Brown in geplaatst.

fotokaart

Stappenplan op een fotokaart

kaart

Binnenkant van de kaart

lettertype

Leuk lettertype voor een boodschap binnenin

stappenplan

Een grote en kleine kaart met stappenplan

De kaarten met stappenplan lagen klaar en nu was het tijd om de kaarten persoonlijk te maken voor de papier-proevers. In de kleuren rood en blauw heb ik mooie papiertjes bij elkaar gezocht: labels, papier met printjes, stickers, tape, postzegels. Alles wat je mooi vindt kan je gebruiken en dat is zo leuk aan dit soort kaarten. Alle papierwaren bij elkaar verzameld heb ik in een mooi pergamijnzakje gestopt en deze met een stukje tape aan de binnenkant van de kaart geplakt.

Om zeker te weten dat het stappenplan duidelijk is heb ik toch wat nummertjes bij de foto’s geplakt. Ik twijfelde tussen deze leuke ronde cijfertjes maar heb uiteindelijk voor vierkante cijfertjes gekozen, die kwamen het meest rustig uit op de foto’s.

papierwaren

Papierwaren verzameld

moois

Zakje vol moois

kaart

Zakje in de kaart

foto's

Nummertjes aan de foto’s toegevoegd

De kaarten zijn naar Marjelle en Natasja op de bus gegaan en al snel ontving ik zulke leuke, enthousiaste reacties over de ontvangen enveloppen. En vlak daarna kwamen de foto’s van hun eigen creaties binnen. Zó leuk om te zien hoe de dames hun eigen kaart hebben gemaakt aan de hand van mijn stappenplan en meegestuurde papierwaren.

Kaarten en beleving van Marjelle

“Tot mijn aangename verrassing mocht ik meedoen aan een proef van Postfabriek: er werd een prachtig samengesteld papierpakketje naar me gestuurd, zoals je op de foto’s ziet in kleurthema Rood, ♥️. Op de meegestuurde kaart van Greetz stond een helder stappenplan om met het pakketje zélf een kaart te maken. Er was in dit huis enige keuzestress omdat er zoveel mooie combi’s te maken zijn en de dochters waardevolle ideeën hadden en we ‘maar’ 2 plakvelletjes als kaart hadden. Ik kon het niet laten om bijpassende envelopjes te maken. Al met al een heerlijke ervaring tussen alle dagelijkse beslommeringen door, heel tof!
Ik voel de neiging om zelf ook een papierpakketje te maken en dit weer met de instructiekaart naar een vriendin door te sturen… Kortom, ben benieuwd welk vervolg dit krijgt!”

Helaas zijn de stickervellen waar Marjelle het over heeft niet meer te koop,wel verkoopt MeerLeuks een soortgelijke, maar van iets dunner papier, sticker.

Marjelle

De kaartjes van Marjelle

Kaarten en beleving van Natasja

“Het was heel spannend, omdat ik niet precies wist wat ik ging ontvangen. De grote kaart die ik van je ontving sprak meteen tot mijn verbeelding. De instructies in de kaart waren duidelijk. Je had het me gemakkelijk gemaakt door al een setje op kleur mee te sturen. Ik vond het erg leuk om wat met jouw materiaal te maken, omdat dit weer eens iets anders is dan mijn eigen spulletjes. Maar zelf materiaal op kleur verzamelen vind ik ook een erg leuk idee. Ik heb twee mooie kaarten kunnen maken, waar ik met veel plezier aan heb zitten knutselen. Ik hoop dat de ontvangers er net zo blij mee zullen zijn.”

kaarten

De kaarten van Natasja

Kaarten laten drukken van je zelfgemaakte kaarten

Ken je dat? Dat je een kaart hebt gemaakt waar je zelf heel blij mee bent en dat je het eigenlijk een zonde vindt om hem te versturen, omdat ie dan weg is? Daarom tipte Nienke me om eens wat kaartjes van me te laten drukken. Ik heb mijn zelfgemaakte decemberkaarten allemaal gescand met het idee ze af te laten drukken maar omdat daar veel waxzegels op zaten vond ik de scans niet mooi overkomen. Omdat deze kaartjes mooi plat zijn en ik heb besloten ze te fotograferen in plaats van te scannen durfde ik het aan ze af te laten drukken. Ook hiervoor heb je weer verschillende opties maar ik koos voor een simpele ansichtkaart omdat ik dat het allermooiste vind. Al snel kwam ik er achter dat het afwijkende formaat kaart wat ik zelf had gebruikt niet helemaal overeen kwam met de maten fotokaarten bij Greetz en er witte randjes ontstonden. Gelukkig is dit heel simpel op te lossen met een schaar of snijmachine.

Bij het zien van de gedrukte kaarten was ik enorm verrast met het resultaat! Het is natuurlijk nooit hetzelfde als mat papier en het voelen van verschillende papierstructuren. Toch zie ik de nog wat losse hoekjes etc, wat ik heel leuk vind om te zien. Ik ga dus zeker vaker weer kaartjes laten drukken van mijn zelfgemaakte kaarten. Het voelde namelijk ineens heel makkelijk om de originele kaarten te versturen want ik had nog wat extra kaartjes liggen, leuk! Laat jij wel eens kaarten van je eigen kaarten drukken?

gedrukte kaarten

De gedrukte (met witte randjes) en originele kaart

bijgesneden kaarten

De kaarten bij gesneden

detail

Detail tussen de twee kaarten

Als afsluiter van dit alweer veel te lange logje wil ik één van de lezers nog de laatste stappenkaart opsturen, de iets kleinere vierkante. Natuurlijk krijg je er ook zo’n lekker zakje papiertjes bij om zelf aan de slag te gaan! Wil jij die kaart ontvangen, laat dit dan even in een reactie achter en dan kies ik zondag iemand naar wie ik hem opstuur.

Liefs, Ruchama