Tags

, , , , ,

In het filmpje hierboven laat kindertherapeute Elise Verheul een Barbie zonder hoofd zien. Ze gebruikt het als een metafoor voor iets dat mensen veel doen: in de toekomst bezig zijn. Iets dat voor mij heel herkenbaar is. En jij? Voel jij je ook weleens als een Barbie zonder kop?

Barbie zonder kop

Toen het thema voor deze adventskalender ter sprake kwam, voelde ‘in je kracht staan’ nog als iets vaags en ongrijpbaars. Ik voelde dat ‘dit’ was waar ik het (bijna) afgelopen jaar aan had gewerkt en herkende de momenten waarop ik ‘het’ deed, of juist niet. Zo merkte ik dat als ik onthaast en dingen in mijn eigen tempo doe, ik in mijn kracht sta. En toen ik dit filmpje van Elise Verheul voorbij zag komen, wist ik: als een Barbie zonder kop doe ik ‘het’ zeker niet.

Contact vindt altijd plaats vanuit aanwezigheid in het hier en nu.

Elise Verheul

Ik voel me niet alleen een Barbie zonder kop als ik op elk moment van de dag al bezig ben om mijn volgende activiteit te plannen. Maar ik voel hetzelfde als ik mijn focus bij het eindresultaat leg! Bijvoorbeeld als ik met mijn lijf aan mijn bureau ga zitten om één kaartje te schrijven, en ik me met mijn hoofd steeds bezig hou met die hele stapel die nog moet.

Post is even stilstaan

Wanneer ik me gehaast voel, helpt post mij vaak om even stil te staan. Het is voor mij een middel om contact te maken met een ander én met mijzelf. Ik laat de drukke buitenwereld even voor wat die is, vertraag mijn tempo en sta stil bij wat ik voel, wat ik wil vertellen en aan wie ik dat wil doen.

Een brief betekent bovendien dat iemand gedurende een bepaalde tijd aandacht heeft besteed aan jou – niet aan vier andere openstaande WhatsApp-gesprekken, een YouTube-filmpje en een potje Wordfeud – alleen aan jou. Zoals je je gewaardeerd voelt als een ander lekker voor je heeft gekookt, zo is het fijn te merken dat iemand de tijd genomen heeft om jou een brief te schrijven.

Jet Steinz in P.S.

Ruchama, Kim en ik noemen poststukken ook weleens liefkozend bundeltjes aandacht; aandacht voor iemand anders én jezelf. Op de momenten dat ik daar mijn volle aandacht aan besteed, voel ik ‘het’ ook; dan sta ik in mijn kracht.

Decemberzegels

Voor een gewone postzegel betaal je nu € 0,87 cent. Daar kan je een kaart of brief tot 20 gram mee versturen. De decemberzegel is € 0,82 én daar kan je een kaart of brief tot en met 50 gram mee versturen. Dat betekent dat je deze periode voor een speciaal tarief meer aandacht in je kaartjes kan stoppen! Toch lijken we dit juist in deze maanden te vergeten en houden we ons, als een Barbie zonder kop, bezig met die hele stapel kaarten die we nog moeten schrijven. We zijn met ons hoofd in de toekomst, bij het moment dat we het van ons to-do lijstje kunnen strepen. Wat zou er gebeuren als we dat loslaten, aanwezig zijn in het hier en nu en het schrijven van een kerstkaartje zien als een momentje voor jezelf én een ander? Het speciale tarief is nog geldig tot en met 3 januari. Dat wil zeggen: nog een heleboel momentjes om te vertragen en even stil te staan.

Liefs,

Nienke