Tags

, , , , , , , ,

Contact met een vreemde kan een onverwachte draai aan je dag geven. Veelal zijn we bang dat dit een negatieve uitwerking heeft. Maar wat als dat niet zo is? En we elkaar vaker erkennen? In dit blog deel ik mijn verhaal. Lees je mee?

Contact met een vreemde

Vorige week zat ik in de trein naar huis een boek te lezen. Ik keek even op van mijn boek toen er twee mannen instapten. De mannen liepen vlak na elkaar de coupé in, beantwoordden om de beurt mijn blik met een vriendelijke glimlach en gingen op de stoelen schuin tegenover mij zitten. Een van de mannen had een hele grote koffer bij zich. Ik voelde dat hij naar mij bleef kijken terwijl ik verder probeerde te lezen. Ik keek daardoor opnieuw op van mijn boek. Hij wees naar zijn koffer en zei: ‘Ik ga naar Mauritius.’ Terwijl hij het zei, begon zijn gezicht te stralen. Ik kon op dat moment twee dingen doen: hem een goede reis wensen en verder lezen in mijn boek óf een vervolgvraag stellen. Wat zou jij doen?

Kio Stark

In de video bovenaan deze blog zie je een TED Talk van Kio Stark. Ze vertelt daarin dat ze geobsedeerd is door praten met vreemden. Ongeveer zeven jaar geleden begon ze haar ervaringen vast te leggen om te onderzoeken waarom.

Als je met vreemden praat, maak je prachtige onderbrekingen in het voorspelbare verhaal van jouw dagelijks leven en dat van hen. Je maakt onverwachte connecties. Als je niet met vreemden praat, mis je dat allemaal.

Kio Stark

Ze zag iets heel moois. Het waren allemaal diepzinnige ervaringen. Het waren onverwachte pleziertjes. Het waren oprechte, emotionele banden. Het waren bevrijdende momenten.

De meeste vreemden zijn niet gevaarlijk

Stark is zich ervan bewust dat niet iedere vreemde op straat de beste bedoelingen heeft. Ze gelooft dat het goed is om vriendelijk te zijn en ook dat het goed is om te leren wanneer niet. Maar dat betekent niet dat we bang moeten zijn.

Het verdrietige feit is dat in vele delen van de wereld we opgevoed worden met het idee dat vreemden altijd gevaarlijk zijn, dat ze ons iets gaan aandoen. Maar de meeste vreemden zijn niet gevaarlijk.

Kio Stark

Niet iedere vreemde geeft je een goed gevoel en soms kan je daar maar beter naar luisteren. Maar ik geloof ook in vriendelijkheid en liefde. Soms kan een simpele glimlach al genoeg zijn om iemands gezicht te laten ontdooien. Dan ziet die boze man tegenover je er ineens heel anders uit. Weg is je vooroordeel; je ziet de mens erachter.

Als we al die achterdochtige gedachten nu eens zouden negeren. Zouden we daarmee niet ruimte maken voor verandering?

Kio Stark

De man met de koffer

Terug naar mijn verhaal, naar de man met de koffer. Hij was open en straalde toen hij vertelde dat hij op weg was naar Mauritius. Dat maakte mij nieuwsgierig. Ik vroeg hem daarom naar zijn plannen en er ontstond een prachtig gesprek. Een gesprek dat ik had gemist als ik was blijven lezen.
De man vertelde wat hij ging doen op Mauritius, over hoe het er uitziet, over de geschiedenis, over lekker eten, over vliegreizen en ga zo maar door. Met elke nieuwe vraag die ik stelde, leerde hij mij meer over dit eiland. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk, de sfeer veranderde; de coupé vulde zich met gezelligheid. De man die tegelijk met hem was ingestapt, zat geïnteresseerd mee te luisteren. Op een gegeven moment werd ook hij, met slechts één enkele vraag, in ons gesprek betrokken. Het gezellige gevoel groeide. De andere man bleek al eens op Mauritius te zijn geweest. Zij deelden hun enthousiasme. Al luisterend vergat ik de tijd helemaal. Voordat ik het wist, waren we al bij een halte voor het station waar ik uit moest stappen. De twee mannen moesten hier overstappen om hun reis te vervolgen. De man met de koffer bedankte voor het gesprek, wenste ons een goede reis en stelde zich voordat hij uitstapte nog gauw voor. We waren geen vreemden meer, er was een connectie gemaakt.

Momentjes van échte verbinding

Volgens de Amerikaanse sociaal psycholoog Barbara Fredrickson heeft het cliché van de romantische liefde ons geen goed gedaan. Die piepkleine momentjes van échte verbinding is ook liefde én net zo waardevol!

Liefde groeit het best als we zijn afgestemd op het huidige moment, op onze lichamelijke sensaties en op de acties en reacties van anderen. Maar als we meer zijn afgestemd op technologie, takenlijstjes en sociale media dan op de unieke en wonderbaarlijke mensen in ons dagelijks leven, laten we de liefde helaas aan ons voorbijgaan.

Barbara Fredrickson

Ik ben net begonnen in haar boek Liefde 2.0. Daarin presenteert ze een andere kijk op liefde, een upgrade. Daarover schrijf ik graag gauw meer. Het citaat hierboven wil ik vast met je delen. Want het vat zo mooi samen wat er tijdens het gesprek in de trein gebeurde. Het was een moment van échte verbinding: liefde!

Het voordeel van een vreemde

In haar talk vertelt Stark bovendien dat mensen zich vaak meer op hun gemak voelen als ze eerlijk en open over zichzelf praten met vreemden dan wanneer ze dat doen met hun vrienden en hun familie; dat ze zich vaak meer begrepen voelen door vreemden. En dat heeft twee redenen.
Ten eerste is het een snelle interactie. Het heeft geen gevolgen. Het is gemakkelijk om eerlijk te zijn tegen iemand die je nooit meer ziet. De tweede reden is dat we bevooroordeeld zijn over mensen die we goed kennen. We verwachten dat ze ons zullen begrijpen. Dat nemen we aan en we denken dat ze onze gedachten lezen.

Met een vreemde moet je helemaal opnieuw beginnen. Je vertelt het hele verhaal, je legt uit wie iedereen is, hoe je over ze denkt; je legt je grapjes uit. En wat denk je? Soms begrijpen ze ons inderdaad iets beter.

Kio Stark

Momentjes van écht contact

Deze mooie onderbreking van de treinreis en de onverwachte connectie werd één van mijn favoriete momenten van afgelopen week. Het was het eerste waar ik vol enthousiasme over vertelde toen mijn vriend mij van het station kwam halen. En het verhaal maakte daarna meerdere mensen blij. En nu ben ik heel nieuwsgierig! Heeft een gesprekje met een vreemde bij jou ook weleens gezorgd voor zo’n prachtige onderbreking in het voorspelbare verhaal van jouw dagelijkse leven? En wat deed dat met jou?

Liefs,

Nienke