Tags

, , , , ,

Postcrossing2

Postcrossing is een postproject waarbij je met mensen over de hele wereld ansichtkaarten kunt uitwisselen. Als je een adres aanvraagt krijg je een code om op je kaart te zetten. De ontvanger registreert deze code bij ontvangst, waarop het systeem jouw adres weer toebedeelt aan een willekeurig persoon ergens op de wereld. Zelf heb ik ook een tijdje aan postcrossing gedaan!

Postcrossing1

In je profiel op postcrossing kun je aangeven wat voor kaarten je graag wil ontvangen en krijg jij een adres, dan kun je ook het profiel van diegene lezen. Zo heb je de kans een kaartje uit te zoeken voor iemand waarvan je zeker weet dat de ander het zal kunnen waarderen. Het is erg leuk om kaarten van over de hele wereld te ontvangen en op je profiel kun je via een wereldkaart en overzicht ook precies zien waar jouw kaarten heen zijn gegaan en waar ze vandaan zijn gekomen.

De rode lijnen zijn de kaarten die ik verstuurde, de blauwe die ik heb ontvangen

De rode lijnen zijn de kaarten die ik verstuurde, de blauwe die ik heb ontvangen

Aan de site zit ook een forum gekoppeld waar je mee kunt doen aan allerlei “swaps”. Een swap betekent dat je mee doet aan een ruil. Zo kun je vragen om specifieke ansichtkaarten in ruil voor iets wat jij te bieden hebt of mee doen aan een ruil rond een bepaald thema. Dit regel je als forummers onderling met elkaar, dus wordt niet geregistreerd op de kaart.

Postcrossing5

Postcrossing is opgericht door Paulo Magalhães vanwege een liefde voor het ontvangen en versturen van ansichtkaarten. Hoe verrassender de zender en plek, hoe leuker hij het vond. Hij wist dat meer mensen deze passie deelden, maar dat er geen plek was om in contact te komen met elkaar. Zo ontstond het idee voor postcrossing en inmiddels is de site een groot succes wat wereldwijd bekend is. Inmiddels zijn er ruim 17 miljoen ansichtkaarten uitgewisseld! (Bron: postcrossing.com)

Af en toe zit er een handgemaakte ansichtkaart bij

Af en toe zit er een handgemaakte ansichtkaart bij

Zelf heb ik met veel plezier aan postcrossing gedaan die tijd, maar na verloop van tijd raakte ik toch wat teleurgesteld. Mijn ervaring is dat er toch maar weinig mensen rekening houden met de voorkeuren die jij op je profiel zet. Ik kreeg veel dezelfde soort kaarten en vaak stond er ook niet meer dan “Groetjes uit… [vul maar in]” op, terwijl ik zelf hele verhalen schreef. Mijn contact met penvriendinnen werd ook steeds intenser en daar haalde ik uiteindelijk een stuk meer voldoening uit, waardoor ik met postcrossing ben gestopt. Als je het echter leuk vindt om echte post te versturen en te ontvangen, is het een leuke manier die niet veel tijd kost.  Je stuurt een kaartje als het jou uit komt en zit verder niet vast aan contacten. Ook is het heel leuk om samen met een wat ouder kind te doen! Op deze manier leert je kind andere culturen en plekken op de wereld kennen. Als mijn zoontje ouder is, ga ik het misschien ook wel weer oppakken!

Voor mij is de grote stapel van ruim 100 ansichtkaarten die ik heb ontvangen nog steeds dierbaar. De kaarten komen van de meest uiteenlopende plaatsen op de wereld en zijn leuk om soms weer eens te bekijken. Vooral alle verschillende postzegels vind ik prachtig!

Postcrossing4

Doe jij aan postcrossing of heb je eraan gedaan? Wat is het meest bijzondere kaartje wat je hebt ontvangen?

Liefs,
Kim