Tags

, , , , , , , , , , , ,

kaartjes uit de collectie van 'Happy Postcrossing'.
Een paar kaartjes uit de grote collectie van Happy Postcrossing

Happy Postcrossing begon als een webwinkel gespecialiseerd in ansichtkaarten. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een winkel vol liefde voor papier. Ooit kon Hilda hier alleen van dromen, deze maand vieren ze hun 10-jarig bestaan!

Hoe het begon

In 2009 ontdekte Hilda het bestaan van Postcrossing. Als postliefhebber sprak dit project haar meteen aan. Enthousiast kocht ze een stapeltje kaarten en ging aan de slag. Het allerliefste stuurde Hilda passende kaartjes en deed graag extra moeite om aan verzoekjes van andere postcrossers te voldoen. Maar in lokale winkels kon zij meestal niet vinden wat ze zocht en ook bij webwinkels was de keuze beperkt. Ze dacht: dit moet anders kunnen! Nieuwsgierig ging ze op zoek naar groothandels waar Hilda het ene na het andere geschikte kaartje vond. In die tijd maakte en beheerde Hilda samen met haar partner webwinkels voor anderen. De stap naar een eigen online kaartenwinkel was daardoor snel gemaakt. Inmiddels werken ze niet meer aan andere projecten, maar focussen zij zich, samen met collega’s, helemaal op hun eigen shop: Happy Postcrossing!

Zo’n webwinkel vol met postcrossing postkaarten, washi tape en stempeltjes. Dat was mijn droom. 

En hier is ie, al 10 jaar lang!

Hilda van Happy Postcrossing

Postcrossing

Twee kaarten uit de eigen postkaartenserie van Happy Postcrossing
Twee kaarten uit de eigen postkaartenserie van Happy Postcrossing

Heb je nog nooit van ’postcrossing’ gehoord? Dan zal ik je even bijpraten. Postcrossing is een project waarbij je met mensen over de hele wereld ansichtkaarten kunt uitwisselen. Het is in 2005 opgericht door Paulo Magalhães die graag meer leuke kaartjes wilde ontvangen. Wat ooit begon als een klein idee, is uitgegroeid tot meer dan 69 miljoen kaarten die wereldwijd zijn uitgewisseld!

Meer lezen over Postcrossing? Kim schreef er in 2013 dit blogje over!

Twee kaarten uit de eigen postkaartenserie van Happy Postcrossing
Twee kaarten uit de eigen postkaartenserie van Happy Postcrossing

Het werkt als volgt: je maakt een account aan, vraagt een willekeurig adres aan van iemand anders die zich heeft geregistreerd, kiest een kaart, schrijft er een boodschap en code op en brengt de kaart naar een brievenbus. De ontvanger registreert het kaartje met de code. Daardoor kom jij in aanmerking voor een kaartje. Voor iedere kaart die je via Postcrossing verstuurt, krijg je een kaartje terug! Waar die kaart vandaan komt, is een verrassing. Ergens op de wereld krijgt iemand jouw adres als diegene een willekeurig adres aanvraagt!

Tip van Hilda: Heb je al eens op Google Maps gekeken in welke brievenbus jouw kaartje belandt?

Happy Postcrossing

Een kaartje met een quote uit de eigen postkaartenserie van Happy Postcrossing
Kaart Happy Postcrossing Open hearts

Happy Postcrossing begon in 2012 als webwinkel gespecialiseerd in ansichtkaarten, voornamelijk voor Postcrossing. De man van Hilda had niets met post, maar zag haar enthousiasme en zei: ’Weet je wat? Probeer het maar!’ Ooit was de winkel niet veel groter dan een ladekastje naast de bank. Maar dat ene kastje werd al gauw te klein. Het aantal bestellingen groeide zo snel dat ook twee, drie en zelfs vier kasten niet genoeg bleken. De winkel verhuisde naar een aparte kamer en iets later lieten ze een magazijn aan het huis bouwen. En de man van Hilda die niet van post hield? Hij heeft zijn baan opgezegd en staat nu de hele dag tussen de stationery!

Niet alleen het aantal kaarten werd groter en groter, ook het assortiment groeide mee.
Happy Postcrossing is van kaartenwinkel uitgegroeid tot een winkel vol liefde voor papier met stationery, washi tape en stempeltjes. En de ruime keuze aan kaarten die je hier vindt, is niet alleen geschikt voor Postcrossing, maar voor ieder feestje in de brievenbus. Van verjaardagskaarten tot lange brieven, van ABC’s tot round robin boekjes en ga zo maar door.

Een kaartje uit de eigen postkaartenserie van Happy Postcrossing
Kaart Happy Postcrossing Liefde voor koffie

Naast kaarten van bekende merken heeft Happy Postcrossing ook een eigen lijn. Het doel was om een betaalbare serie te maken waarbij niet werd bespaard op de kwaliteit van de kaarten. En dat is gelukt! De kaarten (met eigen afbeeldingen en illustraties, maar ook licentie afbeeldingen) zijn gedrukt op houtvrij materiaal met een achterkant die zeer goed beschrijf- en bestempelbaar is. De kaarten uit deze lijn kosten slechts € 0,75 per stuk. Vanaf vijftig kaarten zelfs maar € 0,60 per stuk!

Tip van Hilda: Wist je dat je een ansichtkaart niet in een envelop hoeft te doen? Sterker nog, veel mensen vinden het mooi als de ansichtkaart written and stamped aankomt. Dus beschreven, met postzegels, die gestempeld zijn tijdens de sortering bij de post.

Stempeltje Paperboat van Happy Postcrossing

Happy Postcrossing heeft niet alleen een eigen kaartenlijn, maar ook meer dan 100 kleine stempeltjes! Het stempeltje dat je op de foto hierboven ziet, is er een van. Ook aan stempelinkt in alle kleuren is gedacht. Bij Happy Postcrossing vind je VersaColor en VersaFine stempelkussentjes.

Wat wij heel belangrijk vinden, is dat we compleet zijn. Als ik zeg dat we stempelkussentjes hebben, dan hebben we ook bijna alle kleuren. Als we een bepaald merk kaarten inkopen of uitgeven, dan willen we ook bijna alles uitgeven. Voor mij zelf persoonlijk vind ik niets zo vervelend dan ergens shoppen, enthousiast zijn als je stempeltjes ziet staan, en vervolgens kunt kiezen uit 5 stuks.

Hilda van Happy Postcrossing
Washi tape met huisjes van Happy Postcrossing.
Washi tape van Happy Postcrossing

Veera Aro

Een kaartje van Veera Aro via Happy Postcrossing
Kaart Veera Aro Keeping Watch

Hilda en haar man zoeken niet alleen naar de mooiste kaarten, maar ontdekken ook graag nieuw talent. Zij geven illustratoren met een groot talent graag een platform. Door de jaren heen hebben zij met verschillende nieuwe illustratoren samengewerkt en in de spotlights gezet, bijvoorbeeld door kaarten van de illustraties te laten drukken en uit te geven. Veera Aro uit Finland is een van die illustratoren. Hilda en Veera leerden elkaar kennen via een groep met creatievelingen. Veera deelde daar een illustratie waardoor Hilda was geraakt. Ze wisselden berichtjes uit en er was meteen een klik.

Contact met een illustrator vind ik heel fijn, dat maakt het zo persoonlijk.

Hilda van Happy Postcrossing
Kaartjes van Veera Aro via Happy Postcrossing.
Kaart Veera Aro Airmail

Meestal zit er achter zo’n groot talent een bedrijf of worden de illustraties al uitgegeven, maar Veera was nog zoekende. En zo is de samenwerking ontstaan. Uit dat ene berichtje is iets prachtigs voortgekomen. Bij Happy Postcrossing vind je nu tientallen kaarten van Veera Aro en ze hebben zelfs plannen om elkaar op te zoeken! Het contact met illustratoren vindt Hilda een hele waardevolle toevoeging aan dit werk. Ze kan heel erg genieten van mooie illustraties en vindt het heel bijzonder om een transformatie van een illustrator van dichtbij mee te maken, om te zien hoe ze groeien en zich ontwikkelen.

Een kaartje van Veera Aro via Happy Postcrossing.
Kaart Veera Aro You have got mail

Uit de snelheid waarmee nieuwe kaarten worden besteld, proeven ze het enthousiasme van klanten. Soms zetten ze een nieuw kaartje online in de shop en nog voor het op social media gedeeld is, wordt het al besteld. Hilda vindt het belangrijk dat de credits naar de illustratoren gaan. Op de kaarten die zij uitgeven, vermeldt ze altijd de website of Instagram account van de maker. En moedigt aan om een illustrator die je bewondert te gaan volgen of een berichtje te sturen. Zelf stuurt ze graag foto’s van de kaartjes als ze op een beurs staan om een illustrator te laten weten dat diens producten mee zijn.

Tip: Koop of krijg je een kaartje dat je mooi vindt? Google eens op de naam van de maker die meestal in kleine lettertjes op de achterkant staat. Soms ontdek je zo een hele wereld achter het kaartje. Groots klein avontuur!

Een kaartje van Veera Aro via Happy Postcrossing.
Kaart Veera Aro Mushroom house

Belle & Boo

Kaartjes van Belle & Boo via Happy Postcrossing.
Kaarten van Belle & Boo

Kate is de mede-oprichter en directeur van Belle & Boo en moeder van twee meisjes. Zoals de meeste ouders van tegenwoordig, is zij zich zeer bewust van de snelle wereld waarin we ons nu bevinden. Een wereld waar technologie een groot deel van ons leven is. Terugkijkend op haar eigen jeugd, ziet ze hoeveel geluk zij heeft gehad met zoveel vrijheid om te spelen. Een tijd waar kinderen volgens haar minder keuzes hadden en daardoor misschien een wat eenvoudiger leven, gevuld met de magie van fantasiespelletjes en eindeloze uren buiten met vrienden.

Belle & Boo vertegenwoordigen dit leven. Door middel van illustraties van kinderen en dieren hebben ze een wereld gecreëerd waar verbeeldingskracht wordt aangemoedigd om te bloeien, waar vriendschappen bloeien en vriendelijkheid voorop staat.

Een kaartje van Belle & Boo via Happy Postcrossing.
Kaart Belle & Boo Sleeping Fairies

Misschien ken je de kaartjes van Belle & Boo al wel. Maar wist je dat je bij Happy Postcrossing kaarten van dit merk kunt vinden die nergens anders te koop zijn omdat zij een samenwerking hebben? Als je van dit soort kaartjes houdt, vind je het vast leuk om tussen alle kaarten van Belle & Boo te neuzen en nieuwe exemplaren te ontdekken.

Een kaartje van Belle & Boo via Happy Postcrossing.
Kaart Belle & Boo Toadstool tales

Pickmotion

Pickmotion kaarten via Happy Postcrossing.
Kaarten van Pickmotion

Wist je dat de kaarten van Pickmotion ergens in een woonwijk in Berlijn zijn ontstaan? Het was in een gedeelde flat die werd omgebouwd tot een geïmproviseerd kantoor om precies te zijn. Oprichter Lorenz Hartmann wilde digitale content gebruiken voor meer dan snelle likes. Hij kwam op het idee om vooral mooie Berlijnse foto’s van Instagram-gebruikers te nemen en deze in polaroidstijl op ansichtkaarten te printen. Het begon met een kaart met de naam ’Life is Confetti’. Deze kaart beeldt een moment uit van een straatfestival in Berlijn. Omdat de foto in polaroidstijl is gedrukt, krijg je het gevoel dat je deel uitmaakt van het moment. Dit eerste kaartje was de start van een snelle uitbreiding. Naast de regionale fotoseries werden ook kaarten voor allerlei gelegenheden toegevoegd, verfijnd met liefdevolle slogans.

Pickmotion kaart met knoopjes en mini stempeltjes van Happy Postcrossing.
Pickmotion kaart Cute as a button

Als je mijn blog over bijzondere knoopjes hebt gelezen, begrijp je vast waarom ik dit kaartje bestelde. En met deze ministempel deel ik nu per post knoopjes in alle kleuren uit. Happy Postcrossing heeft het aantal Pickmotion kaarten onlangs flink uitgebreid. Tussen alle nieuwe kaarten vind je ook hele mooie kerst- en nieuwjaarswensen.

Inkognito

Inkognito Kaarten via Happy Postcrossing.
Kaarten van Inkognito

In 1984 richtte Michael Etter de Inkognito Gesellschaft für faustdicke Überraschungen op. Het begon allemaal met zeven ansichtkaarten van zijn vriend Michael Sowa. Door de borrelende stroom van ideeën en enthousiasme sloten zich steeds meer kunstenaars en kaarten bij hen aan, zodat Inkognito al snel uitgroeide tot een parel in het ansichtkaartuitgeverijlandschap. Al bijna 40 jaar is Incognito succesvol met een sterk satire-assortiment.

Inkognito kaart via Happy Postcrossing.
Kaart Inkognito Latte art

Door de jaren heen heb ik heel wat kaarten van dit merk verstuurd. Als ik ze tegenkom, voel ik me meteen aangetrokken en kan ik het niet laten om mijn eigen voorraadje ermee aan te vullen. Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik door de ruime keuze bij Happy Postcrossing scrolde.

Inkognito kaart via Happy Postcrossing
Kaart Inkognito Op volle zee

De kaarten van Inkognito zijn mooi en grappig, maar beelden soms ook precies dát gevoel uit waar ik geen woorden voor kon vinden. Eind oktober verscheen er een citaat van Alain de Botton op mijn Flow 365-dagen-kalender waarin hij dat uitlegt.

Kunstenaars laten ons niet alleen zien wat we hebben gevoeld, ze weten ook een treffender en zinniger voorstelling van onze ervaringen te geven dan wij ooit zouden kunnen.

Alain de Botton
Inkognito kaart via Happy Postcrossing
Kaart Inkognito Liefdesgedicht

Zoekfunctie

Lali kaart: Welke zwaluw brengt je een boodschap

Het Franse merk Editions des Correspondances heeft prachtige kaarten met illustraties van diverse illustratoren. Op de foto hierboven zie je een kaart van Lali. Haar echte naam is Magali Membré. De kaarten van Lali zijn zoekplaatjes met een raadsel waarvan de oplossing op de achterkant te vinden is. Op deze kaart zie je een heleboel kleine zwaluwen, maar er is er eentje die je een boodschap brengt. Zie jij welke?

Ik zocht de kaart uit voor een vriendin die kaarten met zwaluwen spaart, omdat deze vogel voor haar een speciale betekenis heeft. Daarvoor maakte ik gebruik van de zoekfunctie. Ik tikte het woord ’zwaluw’ in de zoekbalk die bovenaan de pagina van Happy Postcrossing staat. Ideaal als je niet de ruimte hebt om eindeloos te snuffelen tussen alle merken en thema’s, maar naar een specifiek artikel zoekt.

Kerst en winter

Kaart van Edition Golong via Happy Postcrossing
Kaart Edition Gollong Winter present

Al vanaf 14 november kan je de nieuwe decemberzegels kopen én gebruiken. Als je nog oude decemberzegels uit 2010 tot en met 2022 hebt, is het handig om te weten dat die nog steeds geldig zijn en dat je die ook kunt gebruiken. In de kerstperiode hoef je dus niet bij te plakken. Met de decemberzegels kun je je post tot en met 6 januari 2023 voor een speciaal tarief versturen.

In mijn blog over de decemberzegels van 2022 vind je alle info op een rijtje.

Kaart van Mila Maquis via Happy Postcrossing.
Kaart Mila Marquis Winter angel

In deze donkere, koude dagen van het jaar kan iedereen wel wat lieve woorden gebruiken. Het hoeven geen kerstkaarten of nieuwjaarswensen te zijn. Alle extra lichtpuntjes (per post) zijn fijn in dit seizoen.

Happy Postcrossing 10 jaar!

Jubileumkaart Happy Postcrossing 10 jaar!

De webwinkel die ooit met een ladekastje vol kaarten begon, viert deze maand het tienjarig bestaan. Dit valt samen met de lancering van een vernieuwde webwinkel én de bekendmaking van de Gorjuss kaartenlijn. De postkaarten van Gorjuss waren in Nederland erg populair, maar al jarenlang niet meer te koop… tot nu. Happy Postcrossing mag deze kaarten weer gaan verkopen! Ze hopen dat Gorjuss de populariteit terugkrijgt die ze ooit hebben gehad. Heb jij net als Hilda goede herinneringen aan de postkaarten van Gorjuss of ben je op zoek iets anders speciaals? Neem dan gauw een kijkje in de vernieuwde webwinkel van Happy Postcrossing!

Gratis verzending vanaf € 25 binnen Nederland en gratis jubileumkaart bij iedere bestelling!

Lieve groet,

Nienke